O femeie din Aiud, judetul Alba, a câstigat joi, 9 octombrie 2008, la Înalta Curte de Casatie si Justitie, procesul cu Directia Muncii din localitatea de domiciliu

Ionela Danciu, care a adus pe lume trei fetite în urma cu un an si zece luni, a dat în judecata Directia Muncii Alba din 2006, întrucât primise indemnizatie doar pentru un singur copil.
În august 2008 ea a câstigat procesul la Curtea de Apel Alba, cerând declararea ca nelegala a unui act normativ, potrivit caruia „prin nastere se întelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii”. În baza acestei prevederi, statul acorda o indemnizatie de crestere a bebelusului de 800 de lei, indiferent de câti copii vad lumina zilei în urma unei sarcini. Prin urmare, mamicile de gemeni sau tripleti sunt discriminate.
Sentinta pronuntata de Curtea de Apel din Alba Iulia constata nelegalitatea dispozitiilor art. 2 alin. (1) din HG 1025/2006 (aceasta hotarâre de guvern a aprobat normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului) si obliga DMPS la „plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului în suma de 2.400 lei lunar (800 lei x 3) începând din 4 decembrie 2006 pâna când expira concediul de îngrijire a copilului”.
Directia Muncii Alba a atacat decizia Curtii de Apel Alba si a facut recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Însa instanta suprema a respins recursul ca nefondat.
Speta Ionelei Danciu va fi un precedent pentru toti parintii care au mai multi copii la o singura nastere. Femeia a cerut sa i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte doua fetite, suma ridicându-se la 288 de milioane de lei vechi. Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni si 1.500, tripleti.