Actiuni comune româno-bulgaro-sârbe pentru verificarea capacitatii de interventie în cazul situatiilor de criminalitate organizata sau de tip transfrontalier

Ministrii de interne ai Bulgariei, României si Serbiei, prezenti la întâlnirea trilaterala de la Belgrad, au semnat un Protocol interguvernamental de cooperare largita în domeniul combaterii criminalitatii organizate, în special a criminalitatii transfrontaliere.

Cele trei parti au convenit ca, în baza acestui Protocol, sa organizeze actiuni comune, primele trei urmând sa aiba loc anul acesta. Actiunile de anul acesta vor verifica capacitatea de reactie si interventie comuna la evenimente deosebite care tin de criminalitatea organizata sau de tip transfrontalier.

Una dintre actiuni va simula interventia în cazul unui atac terorist la un obiectiv strategic pentru una din cele trei tari.

Alte doua actiuni vizeaza intensificarea controlului la frontiera pe anumite perioade de timp si dispunerea unor masuri suplimentare pentru combaterea migratiei ilegale si traficului cu fiinte umane si a celui cu autoturisme, dar si realizarea unor actiuni punctuale la frontiera care sa implice cooperarea structurilor de combatere a crimei organizate din cele trei tari.

Ministrul Cristian David a propus omologului sârb implicarea în proiectul regional pentru interventia în cazul situatiilor de urgenta, initiativa de anul trecut a ministrului de interne român, si a subliniat sprijinul pe care România îl poate acorda Serbiei în procesul de pre-aderare la Uniunea Europeana.

Protocolul de cooperare a fost semnat de ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, Prim viceprim ministru, loctiitor al Primului Ministru si ministrul afacerilor interne al Republicii Serbia, domnul Ivica Dacic si ministrul afacerilor interne al Republicii Bulgaria, domnul Mihail Mikov.

Sursa:Buletin informativ MIRA