Ministerul Justitiei a elaborat recent un proiect de hotarâre de Guvern care vizeaza aprobarea tezelor prealabile ale noului Cod Penal

Potrivit normelor de tehnica legislativa, reglementate de legea nr. 24/2000, elaborarea codurilor si a legilor complexe trebuie sa fie precedata de adoptarea tezelor prealabile care sa reflecte conceptia generala, principiile, noile orientari si principalele solutii ale reglementarilor preconizate. Totodata, realizarea acestui demers legislativ vizeaza identificarea unor solutii menite a îmbunatati cadrul normativ si asigurarea unei mai bune aplicari a legii.

Astfel, proiectul noului Codul Penal cuprinde, urmându-se structura existenta, doua parti : partea generala si partea speciala.

Partea generalareuneste regulile aplicabile ansamblului infractiunilor reglementate de legislatia penala, indiferent de natura acestora, delimitând cadrul general de aplicare a legii penale, definind infractiunea, stabilind trasaturile sale generale si elementele constitutive, reglementând totodata, conditiile generale de tragere la raspundere penala, sanctiunile si modul lor de aplicare.

Partea speciala va cuprinde principalele infractiuni, grupate în functie de valorile sociale a caror ocrotire se realizeaza prin incriminare. Totodata, partea speciala vizeaza reglementarea mai întâi a infractiunilor care aduc atingere persoanei si drepturilor acesteia si abia dupa aceea a atributelor statului sau altor valori sociale fundamentale.

Potrivit tezelor prealabile, dupa o analiza amanuntita a infractiunilor din Codul Penal în vigoare, s-a ajuns la concluzia ca este necesara o reasezare a tratamentului sanctionar pentru aceste fapte.

Astfel, odata cu elaborarea noului Cod penal se vizeaza si reducerea pedepselor, dat fiind faptul ca practica ultimului deceniu a demonstrat ca nu marirea exagerata a limitelor de pedeapsa este solutia eficienta pentru combaterea criminalitatii.

De asemenea, o alta reglementare prevazuta de tezele prealabile consta în includerea în continutul Codului penal a unor infractiuni prevazute, în prezent,  în legi penale speciale si care au o mai mare frecventa în practica judiciara: infractiuni la regimul circulatiei rutiere, infractiuni informatice, infractiuni de coruptie.

Sursa:Avocatnet.ro