Proiectul prevede ca toate actele notariale ale misiunilor diplomatice românesti si ale oficiilor consulare românesti sa fie îndeplinite si pentru persoanele fizice si juridice straine

Pe Ordinea de zi din 16 si 17 septembrie, de la Camera deputatilor, a fost înscris Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 125/2007 pentru modificarea si completarea art.13 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, înca din luna februarie. Tot în sesiunea parlamentara anterioara, proiectul a primit avize si raport favorabile din partea comisiilor Camerei deputatilor, însa, proiectul nu a fost adoptat în plen, din cauza neîndeplinirii numarului necesar de voturi.

Dezbaterile asupra proiectului de lege, din aceasta sesiune parlamentara, se vor relua pornind de la forma cu care Camera a fost initial sesizata.

OUG nr. 125/2007 a modificat articolul 13 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995. Conform prevederilor actului normativ, activitatile notariale prevazute la alin. 2 al articolului 13 din Legea notarilor publici, care produc efecte juridice în România, pot fi îndeplinite de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României si la cererea persoanelor fizice sau juridice straine, în masura în care legile si reglementarile statului de resedinta sau acordurile bilaterale nu se opun.

Reglementarile anterioare ale Legii notarilor publici si a activitatii notariale prevedeau ca misiunile diplomatice si oficiile consulare pot îndeplini doar anumite acte notariale pentru persoanele fizice si juridice straine.

Astfel, actele notariale care pot fi îndeplinite de misiunile diplomatice si oficiile consulare românesti, atât pentru persoanele fizice si juridice românesti, cât si pentru cele straine, conform OUG nr. 125/2007,  sunt:
– redactarea de înscrisuri în vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii;
– autentificarea înscrisurilor, cu exceptia transmisiunilor imobiliare încheiate prin acte juridice între vii (OUG nr. 125/2007 a modificat litera b a alineatului 2 al articolului 13 din Legea notarilor publici, care se referea la autentificarea înscrisurilor, dar nu prevedea exceptia introdusa prin OUG nr. 125/2007)
– legalizarea sigiliilor si a semnaturilor;
– darea de data certa înscrisurilor prezentate de parti;
– certificarea unor fapte;
– legalizarea de copii de pe înscrisuri;
– efectuarea si legalizarea traducerilor;
– primirea în depozit a înscrisurilor si documentelor prezentate de parti;
– eliberarea de duplicate de pe actele notariale întocmite de misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

O alte modificare adusa prin OUG nr. 125/2007 vizeaza abrogarea alineatului (31) al articolului 13 din Legea notarilor publici, care prevedea ca: „ Autentificarea procurilor speciale prevazute la art. 90 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi facuta de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României si la cererea persoanelor de origine româna care au cetatenie româna sau statutul de apatrid, daca legile si reglementarile statului de resedinta nu prevad altfel.”

OUG nr. 125/2007 pentru modificarea art. 13 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 a fost publicata în Monitorul Oficial , Partea I, Nr. 760 din 9.11.2007.

Sursa:Avocatnet.ro