Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de ingrijire a copiilor pe timpul zilei

Prin proiectul Ministerului Muncii sunt introduse reglementari privind infiintarea, organizarea si functionarea diferitelor tipuri de servicii de ingrijire pe timpul zilei pentru toti copiii, cel putin pana la absolvirea clasei a 4-a primare.

Astfel, serviciile vor furniza ingrijire si educatie timpurie pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani (activitati de ingrijire, crestere, educatie si invatare, bazate pe interactiunea si participarea copiilor, activitatea cheie fiind jocul in diferitele sale forme) si/sau activitati in afara orelor de gradinita/scoala pana la absolvirea clasei a 4-a primare (activitati educative, recreative si de petrecere a timpului liber). Acestea vor putea fi organizate in centre, la domiciliu, sau ca servicii deschise organizate la nivelul comunitatii.

Serviciile de ingrijire a copilului pe timpul zilei organizate in centre se vor desfasura in crese, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, respectiv in centre de ingrijire de zi, pentru copiii mai mari de 3 ani, pana la absolvirea clasei a 4-a primare.

Personalul nu va fi nici medical, nici didactic, ci va trebui sa fie specializat pentru desfasurarea activitatilor specifice. Proiectul de lege reglementeaza pregatirea pe care trebuie sa o aiba personalul, in domeniul pedagogic/al stiintelor educatiei, in specializarea educatia si ingrijirea copilului.

Scoala parintilor

Pentru prima data in legislatia romaneasca este introdusa ideea de educatie pentru parinti. Astfel, serviciile deschise organizate la nivelul comunitatii se vor adresa familiilor cu copii din comunitate si viitorilor parinti si vor desfasura activitati sub titulatura de „scoala parintilor”. Serviciile sunt furnizate pe parcursul intregului an. Programul centrelor trebuie sa fie flexibil, stabilit de parinti si centru, in functie de programul de lucru al parintilor.

Noi reglementari privind functionarea agentiilor de baby-sitting

Proiectul de lege introduce reglementari privind functionarea agentiilor de baby-sitting, menite sa asigure formarea baby-sitteri-lor si respectarea de catre acestia a unor conditii care sa garanteze siguranta si calitatea ingrijrii copiilor in cadrul ingrijirii intermediate de aceste agentii.

Mai mult, propunerea Ministerului Muncii reglementeaza o noua ocupatie, aceea de bona.

Serviciile pot fi publice sau private

Toate tipurile de servicii vor putea fi publice sau private, insa vor trebui sa respecte aceleasi standarde de calitate.

Mai mult, prin proiectul de act normativ, Ministerul Muncii introduce obligativitatea autoritatilor administratiei publice locale de a evalua nevoia de servicii de ingrijire pe timpul zilei a copiilor din comunitate si de a asigura disponibilitatea locurilor in servicii adecvate, potrivit nevoilor identific.

Sursa:Avocatnet.ro