Adoptarea ordinului vine în contextul în care în ultimii ani cererile privind acordarea drepturilor salariale, depuse în instanta de magistrati au fost solutionate favorabilor acestora

 

Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei si Finantelor, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au semnat ordinul comun ce stabileste modalitatea de esalonare a platii titlurilor executorii avand ca obicect acordarea de unor drepturi salariale stabilite in favoarea personalului Ministerului Justitiei emise pana la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2008.

Plata sumelor datorate in temeiul titlurilor executorii cuprinde atat realizarea dreptului recunoscut prin acestea, cat si plata dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume acordate, calculate pana la data platii efective, precum si a cheltuielilor de executare.

Plata sumelor aferente fiecarui titlu executoriu se va realiza esalonat, in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a OUG nr. 75/2008, in trei transe.

-in luna octombrie 2008 : 30%
-in luna martie 2009 : 40%
-in luna octombrie 2009 : 30%

 

Adoptarea prezentului ordin cat si a OUG nr. 75/2008 vin in contextul in care in ultimii ani au existat numeroaselor cereri privind acordarea drepturilor salariale, depuse in instanta de magistrati si solutionate favorabilor acestora.

Dupa anul 2000, cand a fost introdus un nou mecanism de calcul al remuneratiei magistratilor si a altor categorii de personal din sistemul justitiei, s-a intervenit asupra acestuia sectorial, prin acte normative succesive.

Totdata, instantele au fost sesizate cu mai multe tipuri de cereri pentru recunoasterea unor drepturi salariale in care au fost invocate printre altele: prima de concediu, sporul “anticoruptie”, sporul pentru vechime in munca, coeficienti de multiplicare diferiti pentru procurorii DNA si DIICOT, coeficienti de multiplicare pentru grefieri, sporul de “specializare”, plata cresterilor salariale acordate in anul 2007 personalului din sistemul bugetar, diferente salariale intre functionarii publici din cadrul instantelor, sporul de periculozitate, sporul de confidentialitate de pana la 15% sau 30%, sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, tichetele de masa, sporul de fidelitate, stimulente.

Cererile au fost solutionate, in marea lor majoritate, cu hotarari judecatoresti favorabile reclamantilor judecatori, procurori, personal asimilat acestora, asistenti judiciari, personal auxiliar, functionari publici din sistemul justitiei.

Sursa:Avocatnet.ro