România si-a început ieri pledoaria în fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, în cadrul procesului cu Ucraina pentru delimitarea spatiului maritim

Reprezentantii tarii noastre au la dispozitie patru zile pentru a sustine cauza României. Miza procesului: 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, în care se afla resurse uriase de hidrocarburi.

Primul proces al României în fata Curtii Internationale de Justitie a intrat în linie dreapta. Tara noastra cere delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra dupa metoda pe care o prefera si aceasta instanta. Adica prin trasarea unei linii de demarcatie la egala distanta între tarmul românesc si cel ucrainean.

În perioada cuprinsa între 2-19 septembrie, la Curtea Internationala de Justitie are loc faza orala a procesului prin care se vor delimita o data pentru totdeauna frontierele maritime, ca urmare a esuarii negocierilor.

Instanta internationala va stabili cu exactitate coordonatele geografice ale liniei de demarcatie care separa drepturile de exploatare de resurse ale României de cele ale Ucrainei în Marea Neagra.

România si Ucraina au pretentii asupra unei suprafete de peste 12.000 de kilometri patrati, în subsolul careia se afla circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol.

În cazul în care României îi va reveni zona disputata, tara noastra nu ar mai avea nevoie de importuri energetice în urmatorii 20 de ani. Ucraina ar epuiza aceleasi resurse în mai putin de 2 ani.

Insula Serpilor poate juca un rol hotarâtor în proces

Reprezentantii României au pregatit dosarul pâna în cele mai mici detalii. Vin în fata instantei cu harti, grafice, precedente legale relevante. Pe scurt, cu toate armele si hotarâti sa încline balanta în favoarea tarii noastre. Ne asteapta o batalie a argumentelor juridice, pentru ca instanta ia în considerare coastele relevante, dar si asa-numitele caracteristici speciale. De exemplu, în acest caz, poate juca un rol hotarâtor Insula Serpilor, desi statutul ei nu face obiectul acestui proces. România sustine ca Insula Serpilor este o stânca în mare, pentru ca aceasta palma de pamânt nu are resurse proprii de apa. În schimb, autoritatile ucrainene s-au dat peste cap în ultimii ani ca sa demonstreze ca Insula Serpilor este locuibila. Au înfiintat chiar si un sat pe insula, unde traiesc acum 155 de oameni, dintre care 50 de militari.

Pâna cel mai târziu în martie anul viitor, CIJ va taia nodul gordian. Si poate si marul discordiei. Ramâne de vazut care dintre cele doua tari va primi o bucata mai mare din zona aflata în litigiu. În orice caz, România nu are ce pierde. Si în cel mai pesimist scenariu, tot ar ramâne cu ceea ce au fost dispusi ucrainenii sa-i ofere la masa tratativelor.

România va fi reprezentata la Haga si de un judecator ad-hoc

Echipa României este condusa de Bogdan Aurescu, director general în Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de agent al României la Curtea de la Haga.

România va fi reprezentata la Haga si de un judecator ad-hoc, deoarece regulile Curtii prevad ca, atunci când în componente CIJ nu exista judecatori permanenti care sa aiba cetatenia partilor, fiecare echipa poate numi un judecator. România a ales sa fie reprezentata de Jean-Pierre Cot, presedinte al Societatii Franceze de Drept International si judecator la Tribunalul International pentru Dreptul Marii de la Hamburg.
Sursa:Realitatea.net