Colegiul de Conducere al C.A. Cluj a sesizat Înalta Curte de Casatie si Justitie cu recurs în interesul legii cu privind procedura insolventei

Înalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata de catre Colegiul de Conducere al C.A. Cluj cu recurs în interesul legii cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 11 alin. 2 teza I din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al României, a formulat un punct de vedere cu privire la sesizare:

Orientarile jurisprudentei:

1. Astfel într-o opinie majoritara, dispozitiile legale anterior mentionate sunt interpretate restrictiv, în sensul ca atributiile judecatorului sindic sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului si/sau al lichidatorului si la procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii insolventei.

2. În opinia contrara, dispozitiile art. 11 alin. 2 din Legea nr. 85/2006 sunt interpretate extensiv, în sensul ca judecatorul sindic are în competenta atât procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii insolventei cât si alte cereri si procese a caror finalitate o constituie întregirea averii debitorului, exclusiv cele date prin legi speciale în competenta unor anumite instante.

Opinia Procurorului General este în sensul primei orientari.

Sursa:Juridice.ro