OUG nr. 196/2005 privind Fondul de Mediu a fost actualizata de Guvern, pentru punerea în concordanta a actului normativ cu modificarile legislative ulterioare

Principalele modificari se refera la includerea taxei pe poluarea pentru autovehicule printre sursele de constituire ale Fondului, precizarea categoriilor de programe si proiecte care vor fi finantate din colectarea acestei taxe si introducerea unei contributii suplimentare percepute unitatilor administrativ-teritoriale, in cazul neîndeplinirii unor obiective de mediu.

Sumele provenite din colectarea taxei pe poluarea pentru autovehicule vor fi utilizate pentru finantarea urmatoarelor programe si proiecte:
– Programul de stimulare a înnoirii parcului auto national
– Programul national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati
– Proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana
– Proiecte privind împadurirea terenurilor degradate sau defrisate
– Proiecte de renaturare a terenurilor scoase din patrimoniul natural
– Proiecte de realizare a pistelor pentru biciclisti.

Metodologia de finantare si categoriile de beneficiari pentru programele si proiectele mentionate vor fi stabilite prin ghidul de finantare aferent fiecarui program sau proiect. Ghidul de finantare este elaborat de Administratia Fondului si aprobat prin ordin al ministrului mediului si dezvoltarii durabile.

În ceea ce priveste obligatiile unitatilor administrativ-teritoriale privind legislatia de mediu, acestea vor plati o contributie, începând cu 1 iulie 2010, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantitatii de deseuri municipale si asimilabile la depozitare. Este vorba despre o contributie de 100 lei/tona deseuri, plata facându-se pe diferenta dintre obiectivul anual de diminuare aplicat cantitatii colectate si cantitatea efectiv încredintata spre eliminare finala.

Ordonanta mai stabileste termenele scadente pentru plata noilor taxe si contributii si majoreaza de la 2000 la 2500 lei amenda pentru nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu.

Fondul pentru mediu este instrument economico-financiar destinat sustinerii si realizarii proiectelor si programelor pentru protectia mediului.