BNR a decis sa mentina prevederea prin care bancile comerciale sunt obligate sa solicite fise fiscale clientilor

Astfel, valoarea maxima a creditelor se va calcula în functie de veniturile realizate în anul precedent. Conform noilor norme, capacitatea de rambursare a clientilor nu poate depasi cu mai mult de 20% nivelul veniturilor anului anterior.
Legea permite totusi bancilor sa ia în calcul venituri peste nivelul de 20% doar daca clientii depun documentelor justificative din care sa reiasa caracterul de continuitate în viitor a acestora.
De asemnea, bancile sunt obligate sa stabileasca gradul maxim de îndatorare în mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum, auto etc), pe tipul creditului (în functie de valuta, indexare, tipul dobânzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luând în considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobânzii si de majorare a costului creditului.
În textul noilor reglementari se mai specifica faptul ca, atunci când se calculeaza gradul maxim de îndatorare, institutiile financiare trebuie sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii – conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei în care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor.
Acest proces va înlocui controversatele testuri de stres.
Potrivit dispozitiilor legale, bancile comerciale trebuie sa-si adapteze conditiile de creditare la noile prevederi în teren de 45 de zile, începând cu vineri, 22 august, data publicarii regulamentului în Monitorul Oficial.
În cazul bancilor care nu au norme proprii de creditare validate de BNR, gradul maxim de îndatorare a clientilor poate fi de cel mult 35%.