Curtea Constitutionala a admis exceptia referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 121 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România
(1) Împotriva hotarârii prevazute la art. 120 alin. (3) se poate face plângere în termen de doua zile de la data primirii dovezii de comunicare sau a documentului prin care se constata ca solicitantul nu se mai afla la ultima resedinta declarata. Introducerea plângerii în termenul mentionat nu suspenda executarea dispozitiei de transfer în statul membru responsabil.
(2) Plângerea se depune personal la Oficiul National pentru Refugiati si va fi însotita de copia de pe hotarârea de respingere a accesului la procedura de azil în România.
(3) Plângerea este înaintata de îndata judecatoriei în a carei raza teritoriala se afla structura competenta a Oficiului National pentru Refugiati care a emis hotarârea.
(4) Instanta de judecata solutioneaza plângerea în termen de 5 zile si pronunta o hotarâre motivata prin care:a) respinge plângerea si mentine hotarârea Oficiului National pentru Refugiati;b) admite plângerea, anuleaza dispozitia de transfer în statul responsabil si dispune acordarea accesului la procedura de azil în România.
(5) Hotarârea instantei este definitiva si irevocabila.
(6) În cazul în care prin hotarârea instantei de judecata se admite plângerea si se dispune acordarea accesului la procedura de azil nationala, iar solicitantul de azil a fost deja transferat în statul membru responsabil, Oficiul National pentru Refugiati va întreprinde demersurile necesare în vederea readmiterii solicitantului pe teritoriul României.
CURTEA
I. Admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 121alin. (1) si (3) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, exceptie ridicata de Ali Hashem Abd în Dosarul nr. 8328/302/2007 al Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti – Sectia a II-a civila.
II. Admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 121alin. (2) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, ridicata de acelasi autor în acelasi dosar, si constata ca acestea sunt neconstitutionale în masura în care nu prevad si posibilitatea ca plângerea sa poata fi depusa si direct la instanta de judecata si nici posibilitatea depunerii plângerii si prin reprezentant.
III. Respinge, ca neîntemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 121 alin. (4), (5) si (6) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România.
Decizia a fost publicata în MO nr. 469/2008.