În Monitorul Oficial nr. 564 din 26 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2225/2016 privind legitimațiile de verificare fiscală, care abrogă Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.751/2012 privind legitimațiile de verificare fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 21 noiembrie 2012.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

Art. 1.

(1) Pentru desfășurarea verificării situației fiscale personale și inspecției fiscale privind impozitul pe venit asupra tuturor persoanelor impozabile, indiferent de forma lor de organizare, pe întreg teritoriul țării, personalul cu atribuții de verificare a situației fiscale personale va utiliza legitimații și insigne.

(2) Modelul legitimației, al portlegitimației și al insignei sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2.

Personalul cu atribuții de verificare fiscală cuprinde inspectorii din cadrul Direcției generale control venituri persoane fizice încadrați în structurile cu atribuții de efectuare a verificării situației fiscale personale.

Art. 3.

(1) Legitimațiile de verificare fiscală prevăzute la art. 1 atestă împuternicirea specială a titularului în fața contribuabilului, ce implică exercițiul autorității de stat, acordată pe timpul îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin potrivit legii.

(2) Legitimația de verificare fiscală este valabilă numai însoțită de ordinul de serviciu semnat de directorul general al Direcției generale control venituri persoane fizice.

Art. 4.

(1) Legitimațiile de verificare fiscală au regim special, sunt nominale și se distribuie de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

(2) Numerotarea legitimațiilor de verificare fiscală se face de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin repartizarea unei plaje de numere Direcției generale control venituri persoane fizice, conform anexei nr. 2.

(3) Legitimațiile de verificare fiscală se semnează de către directorul Direcției generale control venituri persoane fizice.

(4) Distribuirea legitimațiilor de verificare fiscală se efectuează de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția generală de investiții, achiziții publice și servicii interne, pe baza solicitărilor Direcției generale control venituri persoane fizice.

(5) Eliberarea legitimațiilor de verificare fiscală se face de către secretariatul Direcției generale control venituri persoane fizice, pentru personalul cu atribuții de verificare fiscală, pe baza unei evidențe nominale. Modelul evidenței nominale este prevăzut în anexa nr. 3.

(6) Pierderea sau furtul legitimației de verificare fiscală se publică în presă și se anunță Direcției generale control venituri persoane fizice, în termen de 48 de ore, în vederea anulării și consemnării în evidența nominală prevăzută la alin. (5).

(7) La data încetării activității, titularul legitimației de verificare fiscală va depune legitimația la Direcția generală control venituri persoane fizice, în vederea anulării și consemnării în evidența nominală prevăzută la alin. (5).

(8) Legitimațiile de verificare fiscală sunt valabile de la data eliberării până la data anulării.

Art. 5.

(1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.751/2012 privind legitimațiile de verificare fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 21 noiembrie 2012.

(2) Legitimațiile emise în baza Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.751/2012 sunt valabile și vor fi utilizate de către personalul cu atribuții de verificare a situației fiscale personale până la emiterea noilor legitimații de verificare fiscală, conform dispozițiilor prezentului ordin, dar nu mai târziu de șase luni de la data intrării în vigoare a acestuia.