În Monitorul Oficial nr. 747 din 7 octombrie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 11/2015 al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru modificarea şi completarea unor acte normative, dintre care amintim: Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, respectiv Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare şi a Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor societăţilor comerciale.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. I

Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 983 şi 983 bis din 4 noiembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 12, literele g) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„g) prestarea, împreună cu sau în numele emitentului, a serviciilor pentru îndeplinirea obligaţiilor emitentului în legătură cu sau faţă de deţinătorii de instrumente financiare;

  1. h) servicii în legătură cu exercitarea dreptului de preferinţă şi a altor drepturi asociate deţinerii de instrumente financiare;“.
  2. La articolul 30 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„d) posibilitatea transmiterii electronice a mesajelor şi raportărilor de către emitenţi şi participanţi, în vederea consolidării structurii acţionariatului unui emitent şi procesării evenimentelor corporative;“.

  1. La articolul 36, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 36

(1) Toate instrumentele financiare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare vor fi înregistrate în sistemul depozitarului central care asigură suportul pentru procesarea evenimentelor corporative în conformitate cu prevederile legale, regulile emise de acesta şi contractele încheiate cu emitenţii şi participanţii la sistemul său.“

  1. La articolul 40 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:

„f) colectarea opţiunilor în cazurile evenimentelor corporative în care deţinătorii de instrumente financiare au dreptul să opteze pentru rezultatele pe care le vor primi în urma evenimentului corporativ.“

  1. La articolul 40, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) În aplicarea prevederilor art. 146 alin. (51) din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, depozitarul central este responsabil pentru plata către participanţii la sistemul de compensare – decontare şi registru a dividendelor şi a oricăror altor sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, iar participanţii sunt responsabili pentru virarea fără întârziere a acestora către deţinătorii de valori mobiliare.“

  1. La articolul 63 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„e) informaţii cu privire la plata dividendelor, a dobânzilor sau a altor sume distribuite, precizându-se data de înregistrare, valoarea dividendului sau a sumei distribuite, suma reţinută la sursă cu titlu de impozit, dacă este cazul, precum şi data plăţii.“

  1. La articolul 811, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

„(4) În situaţii excepţionale şi bine justificate, depozitarul central poate opera transferuri directe de proprietate pentru corectarea unor transferuri anterioare efectuate în mod eronat, exclusiv în scopul restabilirii situaţiei corecte privind drepturile de proprietate asupra instrumentelor financiare din evidenţa acestuia. Depozitarul central este responsabil pentru efectuarea acestor transferuri directe de proprietate, având obligaţia raportării la A.S.F., în termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrare, a fiecărui transfer direct efectuat în acest sens.“

  1. La articolul 93 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„b) instrumente financiare, aşa cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 11 lit. b) din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.“

  1. La articolul 98 alineatul (1), partea introductivă şi litera g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 98

(1) Depozitarul central de instrumente financiare va emite regulamente şi proceduri care să cuprindă cel puţin următoarele aspecte:

  1. g) modalitatea de îndeplinire a obligaţiilor sale faţă de deţinătorii de instrumente financiare, în baza contractului de prestări de servicii încheiat cu emitentul, agentul de plată şi după caz cu participanţii, inclusiv modalitatea de procesare şi înregistrare a evenimentelor corporative astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. f2) din Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificările şi completările ulterioare;“.

Art. II

La articolul 106, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) din Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 şi 103 bis din 12 februarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 106

(1) Intermediarii informează clienţii prin intermediul unui suport durabil cu privire la orice eveniment corporativ, aşa cum acesta este definit la art. 2 alin. (2) lit. f2) din Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu instrumentele financiare deţinute în portofoliu de către aceştia, precum şi cu privire la orice drept pe care aceştia îl pot solicita.

(2) Intermediarii pot, fie din proprie iniţiativă, fie la cererea unui client interesat, să considere drept:“.

Art. III

Articolul 3 din Regulamentul nr. 5/2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu şi fără prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operaţiunilor de împrumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garanţiilor asociate acestora şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 169 din 16 martie 2010, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. Partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 3

Utilizarea sistemului de conturi globale şi a mecanismului cu şi fără prevalidarea instrumentelor financiare pentru tranzacţionarea şi evidenţierea deţinerilor de instrumente financiare înregistrate în sistemul depozitarului central se va realiza cu îndeplinirea în mod cumulativ a următoarelor condiţii:“.

  1. După litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:

„e) intermediarii participanţi la sistemul depozitarului central, precum şi orice alt intermediar în cazul existenţei unui lanţ de custodie, respectiv participanţii la depozitarul central sau alţi participanţi indirecţi sunt responsabili pentru debitarea/creditarea în evidenţele proprii a conturilor de instrumente financiare şi/sau numerar ale clienţilor, corespunzător evenimentelor corporative în legătură cu instrumentele financiare evidenţiate în aceste conturi şi corespunzător instrucţiunilor primite de la clienţi, dacă este cazul.“

Art. IV

Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 şi 312 bis din 6 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2 alineatul (2), după litera d1) se introduc două noi litere, literele d2) şi d3), cu următorul cuprins:

„d2)dreptul de alocare – drept patrimonial emis după încheierea perioadei de exprimare a opţiunilor în cadrul unui eveniment corporativ în temeiul căruia deţinătorul acestuia va primi o acţiune care îi va fi atribuită la momentul înregistrării la depozitarul instrumentelor financiare a evenimentului corporativ în legătură cu care a fost emis. Drepturile de alocare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau un sistem alternativ de tranzacţionare sunt valori mobiliare emise pe termen scurt;

d3)data participării garantate – ultima zi în care un instrument financiar poate fi cumpărat cu drepturi ataşate, pentru participarea la o distribuţie cu opţiuni, reorganizare obligatorie cu opţiuni sau, după caz, la o reorganizare voluntară, aşa cum sunt prevăzute în anexa nr. 37;“.

  1. La articolul 2 alineatul (2), după litera f1) se introduce o nouă literă, litera f2), cu următorul cuprins:

„f2)evenimente corporative – evenimente referitoare la anumite instrumente financiare, iniţiate de către emitentul respectivelor instrumente financiare ca urmare a unei hotărâri a organelor statutare sau de către un ofertant, cum sunt cele prevăzute în anexa nr. 37.“

  1. La articolul 2 alineatul (2), după litera g1) se introduce o nouă literă, litera g2), cu următorul cuprins:

„g2)managementul rezultatelor – ansamblul de reguli şi operaţiuni de gestionare a procesului, prin care:

  1. în cazul evenimentelor corporative având ca efect distribuirea de bani şi/sau instrumente financiare, rezultatul evenimentului corporativ este atribuit fie vânzătorului, fie cumpărătorului instrumentelor financiare, conform voinţei acestora;
  2. în cazul evenimentelor corporative având ca efect modificarea caracteristicilor instrumentelor financiare, tranzacţiile în curs de decontare la data sau după data de înregistrare, având ca obiect respectivele instrumente financiare, sunt înlocuite cu tranzacţii noi în conformitate cu detaliile evenimentului corporativ;
  3. în cazul evenimentelor corporative cu opţiuni, cumpărătorul dintr-o tranzacţie în curs de decontare îl instructează pe vânzător cu privire la exercitarea opţiunii, astfel încât la data plăţii cumpărătorul să primească rezultatul opţiunii sale;“.
  4. La articolul 69, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 69

(1) Evaluatorul autorizat prevăzut la art. 204 din Legea nr. 297/2004 este înregistrat la A.S.F. şi îndeplineşte următoarele condiţii profesionale:

  1. a) să fie persoană juridică, membru corporativ şi să desemneze în calitate de reprezentant al său pentru a realiza evaluările, în conformitate cu reglementările pieţei de capital, un evaluator autorizat, membru acreditat, persoană fizică, având specializarea evaluări de întreprinderi;
  2. b) să fie membru acreditat, persoană fizică, având specializarea evaluări de întreprinderi;
  3. c) persoana juridică de la lit. a), respectiv persoana fizică de la lit. b) trebuie să lucreze într-o echipă cu un auditor financiar membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) şi un consultant de investiţii autorizat de A.S.F., cu care a stabilit relaţii contractuale în vederea realizării activităţii de evaluare;
  4. d) să aibă o asigurare de răspundere profesională de minimum 10.000 euro (persoană fizică) şi 50.000 euro (persoană juridică).

(2) Înregistrarea evaluatorilor autorizaţi la A.S.F. se face în baza:

  1. a) prezentării, în cazul persoanelor juridice, a declaraţiei privind persoana care este desemnată reprezentant conform alin. (1) lit. a), precum şi a documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c);
  2. b) confirmării de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a:
  1. (i)

calităţii de membru şi a categoriei de încadrare prevăzute la alin. (1) lit. a) pentru solicitantul persoană juridică şi reprezentantul acesteia, respectiv la lit. b) pentru solicitantul persoană fizică;

  1. (ii)

îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) şi a obligaţiilor de plată a cotizaţiilor conform reglementărilor ANEVAR.

(4) În vederea determinării preţului, evaluatorul autorizat prevăzut la alin. (1) îndeplineşte următoarele condiţii de independenţă:

  1. a) evaluatorul sau orice persoană implicată cu acesta să nu fie acţionarul, asociatul sau o persoană implicată cu partea interesată sau cu persoanele implicate cu aceasta;
  2. b) onorariul evaluatorului să nu depindă în vreun fel de un acord, aranjament sau înţelegere care conferă evaluatorului ori unei persoane implicate cu acesta un stimulent financiar pentru concluziile exprimate în evaluare ori pentru finalizarea tranzacţiei;
  3. c) evaluatorul sau orice persoană implicată cu acesta să nu fie acţionar cu poziţie semnificativă, administrator sau să aibă o altă funcţie cu putere de decizie într-un intermediar interesat în tranzacţie;
  4. d) evaluatorul să nu fie auditorul financiar al ofertantului şi nici persoană implicată cu auditorul;
  5. e) evaluatorul sau orice persoană implicată cu acesta să nu aibă un alt interes financiar legat de finalizarea tranzacţiei;
  6. f) evaluatorul sau orice persoană implicată cu acesta să nu aibă în derulare sau să nu fi derulat în ultimele 24 de luni cu emitentul, ofertantul ori cu persoane implicate alte activităţi comerciale, cu excepţia prestării unor servicii de evaluare.“
  7. După articolul 69 se introduce un nou articol, articolul 691, cu următorul cuprins:

„Art. 691

(1) Radierea înregistrării evaluatorilor de la A.S.F. prin retragerea actului de înscriere în Registrul A.S.F. se poate realiza de către A.S.F. în următoarele situaţii:

  1. a) evaluatorul nu mai îndeplineşte condiţiile profesionale de înscriere, stabilite la art. 69 alin. (1);
  2. b) evaluatorul este sancţionat de Consiliul director al ANEVAR, potrivit reglementărilor proprii, cu suspendarea calităţii de membru sau cu retragerea calităţii de membru;
  3. c) există indicii temeinice că evaluatorul nu a îndeplinit cerinţa de a acţiona în mod imparţial, obiectiv şi echidistant faţă de toate persoanele interesate pentru determinarea preţului ce rezultă din evaluare;
  4. d) există indicii temeinice că evaluatorul nu a îndeplinit condiţiile de independenţă prevăzute la art. 69 alin. (4) şi/sau că a furnizat, în cadrul declaraţiilor date, informaţii false privind îndeplinirea condiţiilor de independenţă;
  5. e) evaluatorul nu respectă prevederi legale incidente din legislaţia pieţei de capital.

(2) Radierea evaluatorilor în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se face în urma unei confirmări din partea ANEVAR cu privire la îndeplinirea respectivelor condiţii.“

  1. La articolul 87, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Orice decizie de suspendare, luată conform alin. (2), precum şi motivele care au stat la baza acesteia vor fi aduse de îndată la cunoştinţa publicului şi, în cazul deciziei A.S.F., aceasta va fi publicată în Buletinul A.S.F.“