În Monitorul Oficial nr. 667 din 2 septembrie a.c. a fost publicată Norma nr. 16/2015 a Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Fondul de garantare a asiguraţilor.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Constituirea, destinaţia şi utilizarea Fondului de garantare a asiguraţilor

Art. 1

Prezenta normă reglementează procedurile de constituire a Fondului de garantare a asiguraţilor prevăzut la art. 1 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, de administrare şi de utilizare a resurselor financiare ale acestuia, precum şi procedura şi condiţiile de efectuare a plăţilor din disponibilităţile acestuia.

Art. 2

(1) Resursele financiare ale Fondului de garantare a asiguraţilor, denumit în continuare Fond, sunt:

a) contribuţii ale asigurătorilor la Fond;

b) dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neachitarea la termen a contribuţiei legale;

c) sume din recuperarea creanţelor Fondului;

d) sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;

e) sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;

f) împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.

(2) Resursele financiare ale Fondului vor fi utilizate pentru plata:

a) despăgubirilor/indemnizaţiilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii, încheiate cu asigurătorul aflat în procedură de faliment;

b) sumelor cuvenite creditorilor de asigurări a fi plătite de către Fond, în situaţia încetării contractelor de asigurare;

c) sumelor aferente constatării, instrumentării şi lichidării dosarelor de daună;

d) sumelor aferente înfiinţării, organizării, administrării şi funcţionării Fondului;

e) sumelor aferente desfăşurării activităţii Fondului pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute de lege.

Art. 3

(1) Pentru stabilirea contribuţiei datorate de asigurători Fondului, cotele stabilite potrivit legii se aplică asupra primelor brute încasate din activitatea de asigurări directe (pe baza evidenţelor contabile lunare ale acestora), separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă.

(2) Primele brute încasate din activitatea de asigurări directe se determină astfel: la rulajul creditor al contului 401 „Decontări privind primele de asigurare“ se adaugă rulajul creditor al contului 405 „Decontări privind operaţiunile de coasigurare“, diminuate cu rulajul debitor al contului 402 „Prime anulate şi de restituit“, la care se adaugă rulajul creditor al contului 474 „Venituri înregistrate în avans“/analitic distinct, diminuate cu rulajul debitor al contului 474 „Venituri înregistrate în avans“/analitic distinct, la care se adaugă rulajul creditor al contului 404 „Decontări privind intermediarii în asigurări“, diminuate cu rulajul debitor al contului 404 „Decontări privind intermediarii în asigurări“, la care se adaugă sumele din rulajul contului 765 „Venituri din diferenţe de curs valutar“, reprezentând diferenţele favorabile de curs valutar aferente încasării creanţelor din prime brute subscrise, şi se diminuează cu sumele din rulajul contului 665 „Cheltuieli din diferenţe de curs valutar“, reprezentând diferenţele nefavorabile de curs valutar aferente primelor brute subscrise şi diferenţele nefavorabile de curs valutar aferente evaluării creanţelor din prime brute subscrise. Asigurătorii care au evidenţiat în contabilitate sumele încasate în creditul contului 474 „Venituri înregistrate în avans“, iar la intrarea în vigoare a contractului de asigurare au debitat direct contul 474 „Venituri înregistrate în avans“ prin contul 701 „Venituri din prime brute subscrise privind asigurările de viaţă directe“ şi/sau prin contul 702 „Venituri din prime brute subscrise privind asigurările generale directe“ nu vor diminua baza de calcul al contribuţiei datorate Fondului cu rulajul debitor al contului 474 „Venituri înregistrate în avans“ aferent acestor sume.

(3) În contabilitatea asigurătorilor, contribuţia datorată Fondului se reflectă în debitul contului 643 „Cheltuieli cu fondurile speciale privind activitatea de asigurare“, respectiv al contului 64312 „Cheltuieli privind contribuţia la Fondul de garantare a asiguraţilor – pentru asigurările de viaţă“ şi al contului 64322 „Cheltuieli privind contribuţia la Fondul de garantare a asiguraţilor – pentru asigurările generale“, prin creditul contului 443 „Fonduri speciale privind activitatea de asigurări“, respectiv pentru asigurările de viaţă contul 44312 „Contribuţia la Fondul de garantare a asiguraţilor“ şi pentru asigurările generale contul 44322 „Contribuţia la Fondul de garantare a asiguraţilor“.

Art. 4

(1) Contribuţia datorată de asigurători Fondului se virează lunar, în moneda naţională – leu, până în ultima zi lucrătoare a lunii următoare celei pentru care se face raportarea, în contul acestuia.

(2) Pentru neachitarea la termen a contribuţiilor datorate Fondului, asigurătorii sunt obligaţi să plătească dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, calculate în conformitate cu reglementările aplicabile pentru colectarea creanţelor fiscale. Dobânzile şi penalităţile vor fi virate în contul Fondului. În situaţia în care prin ordinul de plată se virează o sumă cumulată compusă din contribuţia datorată şi din dobânzi şi penalităţi de întârziere, la explicaţii se vor evidenţia distinct cele două sume.

Art. 5

Asigurătorii pot efectua operaţiuni de regularizare şi/sau de compensare a sumelor virate la Fond, acestea fiind evidenţiate în raportările prevăzute în anexa nr. 1 şi/sau în anexa nr. 2.

Art. 6

(1) Asigurătorii sunt obligaţi să întocmească şi să transmită lunar Fondului, până în ultima zi lucrătoare a lunii curente pentru luna expirată, raportările privind contribuţia datorată şi virată la Fond, distinct pentru cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă, conform anexei nr. 1.

(2) În cazul transmiterii unei situaţii rectificaţive, aceasta se va face în forma prevăzută în anexa nr. 2. Pentru o lună de raportare este admisă o singură situaţie rectificativă privind contribuţia datorată şi virată la Fond.

(3) Odată cu transmiterea raportărilor, asigurătorii anexează în mod obligatoriu şi o declaraţie pe propria răspundere, dată sub semnătura reprezentantului legal al acestora, sub sancţiunile prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul penal), pentru infracţiunile de înşelăciune şi/sau de fals în declaraţii, prin care se atestă că datele şi/sau informaţiile transmise sunt reale, corecte şi complete.

Art. 7

(1) În vederea recuperării sumelor datorate de asigurători Fondului, directorul general, la propunerea direcţiei de specialitate, va sesiza Consiliul de administraţie al Fondului.

(2) În baza hotărârii Consiliului de administraţie al Fondului, directorul general va emite actul prin care se stabileşte şi se individualizează obligaţia de plată a unui asigurător.

(3) Actul prin care se stabileşte şi se individualizează obligaţia de plată a unui asigurător constituie titlu de creanţă. Titlul de creanţă se va comunica asigurătorului şi va cuprinde suma restantă datorată de asigurător şi modalitatea de calcul al sumei datorate.

(4) În termen de 10 zile, calculat de la data comunicării către asigurător a actului prin care s-a stabilit şi s-a individualizat obligaţia de plată, asigurătorul poate să îşi plătească de bunăvoie obligaţiile datorate.

(5) Dacă la data scadenţei datoria restantă prevăzută în titlul de creanţă nu a fost plătită, titlul de creanţă devine titlu executoriu, în baza căruia Fondul va declanşa procedura de executare silită a creanţelor, prevăzută de lege.

Art. 8

(1) Disponibilităţile Fondului vor fi plasate, potrivit art. 5 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, în instrumente purtătoare de dobândă, la instituţii de credit, în instrumente ale pieţei monetare, în titluri de stat sau titluri ale administraţiei publice locale, precum şi în plasamente stabilite prin legislaţia în vigoare.

(2) Strategia de investire a resurselor Fondului se elaborează în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 213/2015.

Art. 9

(1) Fondul are ca destinaţie plata indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate, în condiţiile legii, cu societatea de asigurare faţă de care s-a dispus deschiderea procedurii de faliment, potrivit condiţiilor de asigurare şi în limita plafonului de garantare stabilit de Legea nr. 213/2015.

(2) Fondul nu preia funcţiile unui asigurător şi nu are obligaţia de a opera în baza de date CEDAM şi de a elibera certificat privind daunele înregistrate.

(3) Fondul poate desfăşura şi activitatea de administrator special în procedura de redresare financiară a asigurătorului şi de lichidator în procedura de lichidare voluntară a asigurătorului.

Art. 10

(1) Fondul poate încheia acorduri de cooperare cu schemele de garantare din domeniul asigurărilor care operează în celelalte state pentru înlesnirea raportului de drept internaţional privat, în materia insolvenţei.

(2) Fondul poate mandata scheme de garantare din domeniul asigurărilor sau entităţi interesate în protecţia deţinătorilor de poliţe de asigurare din alte state, pentru a facilita demersurile întreprinse de creditorii de asigurări care au reşedinţa obişnuită, domiciliul sau sediul principal pe teritoriul unui stat, altul decât statul de origine, în vederea obţinerii despăgubirii/indemnizaţiei cuvenite.

CAPITOLUL II

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului

Art. 11

(1) Bugetul de venituri şi cheltuieli se elaborează de către Fond, se aprobă de Consiliul de administraţie al Fondului şi se verifică în execuţie conform practicilor şi procedurilor controlului şi auditului intern.

(2) Organizarea şi conducerea evidenţei contabile a Fondului se fac potrivit dispoziţiilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Situaţiile financiare anuale ale Fondului sunt avizate de Consiliul de administraţie al Fondului şi sunt aprobate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

(4) La sfârşitul exerciţiului financiar, excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului se reportează în anul următor, cu aceeaşi destinaţie.

(5) Fondul publică raportul anual de activitate şi raportul auditorului financiar, în condiţiile art. 37 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.

Art. 12

(1) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului cuprinde:

a) la partea de venituri: resursele financiare prevăzute la 5 alin. (1) lit. c)–e) din Legea nr. 213/2015;

b) la partea de cheltuieli:

cheltuielile privind plata indemnizaţiilor/despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări, inclusiv, dar nu limitativ, cheltuielile generate de constatarea, instrumentarea şi lichidarea dosarelor de daună, precum şi sumele cuvenite creditorilor de asigurări ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Toate aceste cheltuieli sunt efectuate din contribuţiile încasate de Fond;

cheltuielile de administrare şi funcţionare a Fondului pe structura clasificaţiei bugetare;

cheltuielile aferente desfăşurării activităţii Fondului pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute de lege.

(2) În vederea derulării activităţii Fondului, acesta îşi poate deschide conturi la instituţiile de credit.

Deschide Norma A.S.F. nr. 16/2015 în Legalis