În Monitorul Oficial nr. 566 din 29 iulie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 77/2015 al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru modificarea şi completarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare a târgurilor de animale vii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 45/2010.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

Art. I.

Norma sanitar-veterinară privind condiţiile sanitar- veterinare de funcţionare a târgurilor de animale vii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 45/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 19 mai 2010, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Se pot comercializa numai animale din următoarele specii: ecvidee, bovine, ovine, caprine, porcine şi iepuri, provenite din exploataţii nonprofesionale, precum şi porcine provenite din exploataţii comerciale şi din exploataţii comerciale de tip A.”

  1. La articolul 3 alineatul (1), literele c), e) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„c) să fie asigurate certificarea, controlul certificării, precum şi asistenţa medical-veterinară prin contract încheiat de administratorul târgului de animale vii cu un medic veterinar de liberă practică împuternicit;

…………………………………..

  1. e) să funcţioneze după un program avizat de către autoritatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă teritorial, program armonizat cu prevederile contractului prevăzut la lit. c);

…………………………………..

  1. h) să deţină o singură poartă de acces pentru mijloacele utilizate pentru transportul animalelor, la nivelul căreia se amplasează rampa de descărcare/încărcare pentru animale, construită din materiale care trebuie să nu pună în pericol asigurarea condiţiilor de bunăstare şi protecţie a animalelor; rampa trebuie să fie dotată cu parapeţi laterali, iar înclinaţia maximă poate fi de 200, respectiv 36,4% faţă de planul orizontal, pentru porci, viţei şi cai, şi de 260 şi 34’, respectiv 50% faţă de planul orizontal, pentru oi şi bovine, altele decât viţeii; atunci când înclinaţia este mai mare de 100, respectiv 17,6 % faţă de planul orizontal, rampa trebuie prevăzută cu un sistem constituit din şipci transversale, care să permită animalelor să urce sau să coboare fără riscuri sau dificultăţi;”.
  2. La articolul 3 alineatul (1), după litera i) se introduc patru noi litere, literele j)-m), cu următorul cuprins:

„j) să dispună de un spaţiu amenajat pentru depozitarea cadavrelor de animale şi să aibă încheiat un contract cu o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman;

  1. k) spaţiul de comercializare a animalelor să fie delimitat de spaţiile în care se desfăşoară alte activităţi, iar zonele de comercializare a animalelor să fie separate în funcţie de specie, deasupra fiecărei zone fiind aplicate indicatoare în care se menţionează speciile care pot fi comercializate în zona respectivă;
  2. l) să dispună de facilităţi necesare staţionării, furajării şi adăpării animalelor, amplasate sau construite astfel încât să se evite expunerea animalelor la soare şi să se asigure libertatea de mişcare minimă necesară fiecărei specii; dispozitivele de adăpare folosite trebuie să fie în stare bună de funcţionare şi să fie proiectate şi poziţionate corespunzător speciilor şi categoriilor de animale care trebuie adăpate;
  3. m) să asigure o sursă de apă potabilă.”
  4. La articolul 3 alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„e) întocmirea cererii de analiză pentru probele recoltate de la animalele suspecte de boală, care se expediază urgent pentru investigaţii la cel mai apropiat laborator sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.”

  1. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Se interzice funcţionarea târgului de animale vii atunci când localitatea pe al cărei teritoriu este amplasat este supusă unor restricţii sanitar-veterinare.”

  1. La articolul 3, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)-(8), cu următorul cuprins:

„(6) Manipularea animalelor se va face astfel încât să fie evitată violenţa sau alte metode care le pot provoca panică, răni sau suferinţă inutilă.

(7) Mijloacele utilizate pentru transportul animalelor trebuie să fie înregistrate/autorizate în acest sens, cu excepţia mijloacelor de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe o distanţă mai mică de 50 km de la exploataţia lor; mijloacele de transport proprii ale agricultorilor trebuie să respecte condiţiile generale de transport prevăzute de art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97.

(8) Mijloacele utilizate pentru transportul animalelor către târg sau de la târg trebuie să respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.”