În Monitorul Oficial nr. 465 din 29 iunie a.c. a fost publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole va fi disponibilă în Legalis® din luna iulie. Rezervă acum accesul la acest volum


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Prezentul regulament stabileşte reguli şi proceduri cu privire la autorizarea şi activitatea desfăşurată de agenţii pentru servicii de investiţii financiare şi de agenţii delegaţi în aplicarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004.

(2) Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., este autoritatea naţională competentă să aplice prevederile prezentului regulament, prin exercitarea prerogativelor sale legale.

Art. 2

Termenii, abrevierile şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţia prevăzută în Legea nr. 297/2004.

Art. 3

În cazul în care agenţii pentru servicii de investiţii financiare, respectiv agenţii delegaţi prestează activitatea pentru instituţii de credit înregistrate ca intermediari sau pentru intermediari din state membre sau nemembre, în aplicarea prevederilor prezentului regulament, termenul societate de servicii de investiţii financiare, denumită în continuare S.S.I.F., se va înlocui cu denumirea corespunzătoare a celorlalte categorii de intermediari.

CAPITOLUL II

Dispoziţii privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

Art. 4

Agenţii pentru servicii de investiţii financiare sunt persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea exclusiv în numele intermediarului ai cărui angajaţi sunt şi nu pot presta servicii şi activităţi de investiţii în nume propriu.

SECŢIUNEA a 2-a

Condiţii de autorizare, retragere şi suspendare a autorizaţiilor

Art. 5

(1) Pentru a fi autorizată de A.S.F., în calitate de agent pentru servicii de investiţii financiare, o persoană fizică trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  1. a) să fie reprezentant exclusiv al S.S.I.F.;
  2. b) să fie angajat cu contract de muncă;
  3. c) să aibă cel puţin studii medii;
  4. d) să deţină atestatul profesional eliberat de A.S.F. prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific agentului pentru servicii de investiţii financiare, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.;
  5. e) să nu fie acţionar semnificativ şi să nu deţină nicio altă funcţie de conducere sau de execuţie în cadrul altui intermediar;
  6. f) să nu fie agent delegat sau analist financiar;
  7. g) să nu se afle sub incidenţa unor sancţiuni cu interzicerea desfăşurării de activităţi pe pieţele supravegheate de A.S.F. sau de Banca Naţională a României;
  8. h) să nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi alte infracţiuni de natură economică;
  9. i) să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal.

(2) O persoană fizică care acţionează ca agent pentru servicii de investiţii financiare al unei S.S.I.F. şi prestează şi serviciul de investiţii prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004, prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă şi să deţină şi atestatul profesional eliberat de A.S.F., prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific consultanţilor de investiţii, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.

(3) O persoană fizică care este autorizată în calitate de agent pentru servicii de investiţii financiare al unei S.S.I.F., dar prestează exclusiv serviciul de investiţii prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004, prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c) şi d), trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă şi să deţină atestatul profesional eliberat de A.S.F. prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific consultanţilor de investiţii, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.

Art. 6

În vederea autorizării şi înscrierii în Registrul public al A.S.F. a agentului pentru servicii de investiţii financiare, S.S.I.F. va depune la A.S.F. o cerere întocmită conform anexei nr. 1A, însoţită de următoarele documente:

  1. a) copia actului de identitate;
  2. b) copia legalizată a actului de studii;
  3. c) declaraţia pe propria răspundere a persoanei fizice, sub semnătură olografă, întocmită în forma prezentată în anexa nr. 1B;
  4. d) certificatul de cazier judiciar aflat în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată;
  5. e) certificatul de cazier fiscal aflat în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată;
  6. f) dovada achitării în contul A.S.F. a tarifelor pentru autorizarea şi înscrierea în Registrul public al A.S.F. ca agent pentru servicii de investiţii financiare.

Art. 7

(1) Persoana fizică străină care îşi va desfăşura activitatea ca agent pentru servicii de investiţii financiare al unei S.S.I.F. care prestează servicii şi activităţi de investiţii pe teritoriul unui alt stat membru, în temeiul liberei circulaţii sau prin stabilirea unei sucursale, este exceptată de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. d), dacă se află în una din următoarele situaţii:

  1. a) nu urmează cursul de pregătire specific agentului pentru servicii de investiţii financiare organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F. şi nu susţine examenul aferent, dar S.S.I.F. asigură persoanei respective o pregătire profesională similară celei efectuate de un organism de formare profesională. În această situaţie, S.S.I.F. va depune declaraţia conducătorului S.S.I.F. cu privire la această instruire;
  2. b) nu urmează cursul de pregătire specific agentului pentru servicii de investiţii financiare organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F., dar a urmat un curs organizat de o entitate a pieţei de capital din alt stat sau a promovat un examen de absolvire a cursurilor organizate de entităţi ale pieţei de capital din state membre ale Uniunii Europene, recunoscute de A.S.F., conform prevederilor art. 38 din Regulamentul nr. 12/2010 privind formarea profesională a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În această situaţie, S.S.I.F. va depune şi dovada frecventării/promovării acestui curs.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care S.S.I.F. solicită autorizarea ca agent pentru servicii de investiţii financiare a unei persoane fizice străine care îşi va desfăşura activitatea pe teritoriul României.

Art. 8

S.S.I.F. are obligaţia să solicite A.S.F. retragerea autorizaţiei agentului pentru servicii de investiţii financiare şi radierea acestuia din Registrul public al A.S.F. în termen de maximum două zile lucrătoare de la data încetării raporturilor de muncă.