În Monitorul Oficial nr. 458 din 25 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 91/2015 privind aprobarea Procedurii de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică din România a unor persoane juridice străine având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole va fi disponibilă în Legalis® din luna iulie. Rezervă acum accesul la acest volum


În extras

SECŢIUNEA 1

Scopul şi domeniul de aplicare

Art. 1.

Prezenta procedură stabileşte:

  1. a) condiţiile în care ANRE confirmă unei persoane juridice străine, având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, denumită în continuare solicitant, dreptul de participare la pieţele de energie electrică din România;
  2. b) condiţiile care trebuie îndeplinite de persoana juridică străină având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene, care a primit de la ANRE confirmarea privind dreptul de participare la pieţele de energie electrică din România, pe durata dreptului confirmat;
  3. c) condiţiile de încetare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică din România confirmat potrivit prezentei proceduri.

Art. 2.

(1) Prezenta procedură se aplică în cazul oricărui operator economic, persoană juridică, înregistrată într-un stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, dacă operatorul respectiv îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  1. a) deţine, în statul în care este înregistrat sediul său social, o licenţă valabilă sau alt document similar, în baza cărora are dreptul de a desfăşura activitatea de furnizare a energiei electrice sau activitatea traderului de energie electrică, emise de autoritatea de reglementare în domeniul energiei sau, după caz, de o altă autoritate publică din acel stat;
  2. b) solicită la ANRE confirmarea că poate desfăşura activitatea de furnizare a energiei electrice sau activitatea traderului de energie electrică pe pieţele de energie electrică din România, cu respectarea prevederilor prezentei proceduri.

(2) Responsabilitatea privind prezentarea la ANRE a înscrisurilor prevăzute la alin. (1) lit. a) revine solicitantului.

(3) ANRE acordă solicitantului, prin decizie, confirmarea dreptului de a desfăşura în România una dintre următoarele activităţi: fie activitatea de furnizare a energiei electrice, fie activitatea traderului de energie electrică, corespunzător tipului de activitate ce face obiectul licenţei sau documentului similar emise de autoritatea publică din acel stat membru al Uniunii Europene.

Art. 3.

Operatorii economici, persoane juridice străine, înregistrate într-un stat membru al Uniunii Europene care deţin o licenţă acordată de ANRE pentru activitatea de furnizare a energiei electrice sau pentru activitatea traderului de energie electrică pot solicita ANRE confirmarea dreptului de participare la pieţele de energie electrică din România în baza prezentei proceduri, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta procedură şi dacă ie-a fost retrasă licenţa respectivă.

SECŢIUNEA a 2-а

Definiţii şi abrevieri

Art. 4.

(1) Termenii utilizaţi în prezenta procedură sunt definiţi în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 12/2015.

(2) Abrevierile utilizate în textul prezentei proceduri sunt următoarele:

  1. a) SEN — Sistemul electroenergetic naţional;
  2. b) ANRE — Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Art. 5.

În sensul prevederilor din prezenta procedură, prin contribuţie anuală se înţelege suma de bani percepută anual de ANRE de la orice operator economic, persoană juridică, înregistrată în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene căruia і s-a confirmat de către ANRE dreptul de a participa la pieţele de energie electrică din România în condiţiile prezentei proceduri.

CAPITOLUL II

Condiţii privind solicitarea şi acordarea confirmării de către ANRE

Art. 6.

(1) Pentru a obţine confirmarea dreptului de a participa la pieţele de energie electrică din România, o persoană juridică străină cu sediul social în unul dintre celelalte state membre ale Uniunii Europene depune la ANRE următoarele:

  1. a) o cerere care conţine datele şi informaţiile din modelul prevăzut în anexa nr. 1;
  2. b) licenţa sau documentul similar care s-a emis de o autoritate publică de reglementare în domeniul energiei sau, după caz, de o altă autoritate publică din statul Uniunii Europene, altul decât România, în care îşi are sediul social solicitantul, care probează că acesta beneficiază de dreptul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), în copie, precum şi o traducere autorizată a sa în limba română;
  3. c) o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, autentificată de un notar public, prin care solicitantul declară că se angajează să respecte normele tehnice aplicabile în SEN şi reglementările comerciale privind pieţele de energie electrică din România, aprobate de ANRE, precum şi orice alte reglementări sau prevederi legale aplicabile respectivei activităţi;
  4. d) precizarea cifrei de afaceri estimate care va fi realizată în România din activitatea pentru care se solicită confirmarea;
  5. e) precizarea codului unic de identificare alocat în Registrul european centralizat al participanţilor la piaţa de energie, informaţie solicitată începând cu data de 7 octombrie 2015, conform prevederilor art. 12 alin. (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1.348/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014 privind raportarea de date, pentru punerea în aplicare a articolului 8 alineatele (2) şi (6) din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie,

publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 363 din data de 18 decembrie 2014;

  1. f) dovada plăţii tarifului de analiză a documentaţiei conform ordinului preşedintelui ANRE de stabilire a tarifelor şi contribuţiilor ANRE.

(2) ANRE demarează procesul de soluţionare a cererii prevăzute la alin. (1) lit. a) numai în cazul în care solicitantul a furnizat în cuprinsul acesteia datele complete de contact, respectiv adresa sediului social, adresa de e-mail, numerele de telefon şi de fax ale solicitantului de la sediul respectiv, precum şi pe cele ale unui reprezentant legal al acestuia sau ale unei persoane împuternicite în condiţiile legii şi dacă suma aferentă tarifului de analiză prevăzut la alin. (1) lit. f) a fost efectiv virată în contul ANRE.

(3) În situaţia în care se constată că suma aferentă tarifului de analiză nu a fost efectiv virată în contul ANRE, solicitarea primită se înregistrează cu caracter de corespondenţă şi nu se cuprinde în planul de lucru.

(4) Solicitarea se clasează dacă în termen de 10 zile de la data înregistrării nu s-a făcut dovada plăţii, notificând solicitantul cu privire la clasarea cererii şi la posibilitatea de a solicita restituirea documentaţiei anexate cererii.

(5) Tariful de analiză nu se restituie solicitantului în cazul în care ANRE refuză acordarea dreptului de participare la pieţele de energie electrică din România sau dacă clasează documentaţia în baza prevederilor art. 7 alin. (4).

(6) În cursul procesului de soluţionare a cererii prevăzute la alin. (1) lit. a), ANRE are dreptul de a solicita informaţii la autoritatea publică emitentă a documentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din statul Uniunii Europene în care solicitantul îşi are sediul.

Art. 7.

(1) Cererea şi documentele anexate acesteia se analizează de către ANRE conform prevederilor din prezenta procedură. În termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, dacă este cazul, se transmite solicitantului o notificare prin care і se aduc la cunoştinţă completările sau clarificările necesare soluţionării favorabile a cererii sale.

(2) Cererea şi documentele prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), c) şi d), precum şi corespondenţa purtată între solicitant şi ANRE se redactează în limba română.

(3) Documentele prevăzute la alin. (1) sunt semnate pe fiecare pagină de reprezentantul legal al solicitantului sau de o persoană împuternicită de acesta.

(4) În cazul în care în termen de 90 de zile de la data înregistrării cererii documentaţia transmisă nu este completă, aceasta se clasează, iar solicitantul este notificat în acest sens.

Art. 8.

În cazul în care se constată că solicitantul îndeplineşte cerinţele de formă şi de conţinut prevăzute la art. 2 alin. (1) şi art. 6, direcţia de specialitate din cadrul ANRE întocmeşte un raport prin care propune Comitetului de reglementare al ANRE confirmarea dreptului de participare a solicitantului la pieţele de energie electrică din România.

Art. 9.

(1) În baza hotărârii Comitetului de reglementare al ANRE, adoptată în şedinţă publică, preşedintele ANRE emite o decizie de confirmare a dreptului de participare a solicitantului la pieţele de energie electrică din România.

(2) Decizia de confirmare prevăzută la alin. (1) se emite în termen de 60 de zile de la data la care documentaţia anexată de solicitant cererii sale este completă şi corespunde prevederilor prezentei proceduri.

(3) Decizia de confirmare prevăzută la alin. (1) conţine, în principal:

  1. a) date privind solicitantul dreptului de a participa la pieţele de energie electrică din România;
  2. b) obiectul deciziei: confirmarea dreptului de a desfăşura activitatea de furnizare a energiei electrice sau a dreptului de a desfăşura activitatea traderului de energie electrică;
  3. c) durata de valabilitate a deciziei;
  4. d) drepturile şi obligaţiile solicitantului dreptului de a participa la pieţele de energie electrică din România;
  5. e) condiţiile privind suspendarea sau retragerea dreptului de a participa la pieţele de energie electrică din România;
  6. f) condiţiile în care ANRE este îndreptăţită să aplice sancţiuni solicitantului.

(4) Decizia de confirmare prevăzută la alin. (1) se comunică solicitantului în termen de 5 zile de la data la emiterii acesteia.

Art. 10.

În cazul în care, prin referatul întocmit de direcţia de specialitate din cadrul ANRE, se constată că solicitantul nu îndeplineşte integral sau parţial cerinţele de formă şi conţinut prevăzute la art. 2 alin. (1) şi art. 6, ANRE emite o decizie privind refuzul de a acorda solicitantului dreptul de participare la pieţele de energie electrică din România, care conţine motivele neacordării dreptului, şi care poate fi contestată în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în condiţiile legii.