În Monitorul Oficial nr. 290 din 22 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1494/C/2014 al Ministerului Justiției privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de definitivat şi a concursului de admitere în funcţia de notar public.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras:

TITLUL I

Examenul de definitivat

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Institutul Notarial Român, denumit în continuare INR, organizează anual, la solicitarea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, denumit în continuare Consiliul Uniunii, examenul de definitivat pentru notarii stagiari care au finalizat perioada de stagiu şi au obţinut certificatul de absolvire eliberat de INR.
(2) Notarii stagiari susţin examenul de definitivat pe posturile vacante de notar public existente în ordinul de actualizare menţionat la art. 21 alin. (3) lit. b) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în circumscripţia Camerei notarilor publici, denumită în continuare Camera, la care au susţinut examenul de dobândire a calităţii de notar stagiar.

Art. 2

(1) Preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, denumit în continuare preşedintele Uniunii, stabileşte data la care se desfăşoară examenul de definitivat.
(2) Data susţinerii examenului şi posturile vacante se comunică de către preşedintele Uniunii cu cel puţin 45 de zile înainte de această dată, în vederea înştiinţării candidaţilor, Camerelor, INR şi Ministerului Justiţiei, care le afişează la sediul lor, la loc vizibil şi accesibil publicului. În acelaşi termen, posturile vacante şi data susţinerii examenului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, precum şi pe paginile de internet ale INR, Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniune, şi Ministerului Justiţiei.
(3) Cu cel puţin 15 zile înainte de data examenului, preşedintele INR stabileşte ora şi locul desfăşurării acestuia, care sunt comunicate, de către directorul INR, atât Camerelor, care le afişează, de îndată, la sediul lor şi le publică pe pagina de internet, cât şi Uniunii şi Ministerului Justiţiei, pentru a fi publicate pe paginile de internet ale acestora.
(4) Examenul de definitivat constă în două probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic şi una cu caracter practic, ambele de tip sinteză, din tematica de examen.
(5) Examenul de definitivat se desfăşoară la Bucureşti, pe parcursul a două zile, cu o zi pauză între proba teoretică şi cea practică. Durata fiecărei probe este de 3 ore.

Art. 3

(1) Până cel târziu la data de 1 iunie a fiecărui an calendaristic Consiliul Uniunii, cu consultarea unui membru al corpului didactic din învăţământul superior de specialitate şi cu avizul compartimentului de specialitate din cadrul Ministerul Justiţiei, stabileşte tematica şi bibliografia cu caracter teoretic şi practic, cu incidenţă asupra activităţii notariale, din următoarele domenii: drept civil, procedură civilă, procedură notarială şi legislaţie notarială. La elaborarea tematicii şi bibliografiei se are în vedere ca acestea să nu conţină trimiteri la aspecte controversate la nivel teoretic şi practic.
(2) În termen de cel mult 5 zile de la obţinerea avizului compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, Uniunea transmite fiecărei Camere tematica şi bibliografia, pe care aceasta le aduce la cunoştinţa candidaţilor prin publicarea, de îndată, pe pagina proprie de internet, precum şi prin afişarea la sediul său, la loc vizibil şi accesibil publicului, a informaţiilor referitoare la pagina de internet pe care se regăsesc tematica şi bibliografia.
(3) În termenul prevăzut la alin. (2), tematica şi bibliografia sunt aduse la cunoştinţa candidaţilor şi prin publicare pe paginile de internet ale INR şi Uniunii.
(4) Tematica şi bibliografia de examen pot fi actualizate anual de către Consiliul Uniunii. În situaţia în care Consiliul Uniunii apreciază că nu se impune actualizarea sau modificarea tematicii şi bibliografiei într-un an, adoptă o hotărâre în acest sens, pe care o aduce la cunoştinţa compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, în vederea obţinerii avizului prevăzut la alin. (1).
(5) Avizul Ministerului Justiţiei, împreună cu hotărârea Consiliului Uniunii, se transmit Camerelor pentru a fi puse la dispoziţia candidaţilor şi se publică pe paginile de internet ale INR şi Uniunii.

CAPITOLUL II

Procedura de înscriere la examenul de definitivat

Art. 4

(1) După finalizarea perioadei de stagiu, confirmată prin certificatul de absolvire eliberat de INR, notarul stagiar este obligat să se prezinte la examenul de definitivat, cu excepţia situaţiilor temeinic justificate, apreciate ca atare de către Biroul executiv al Consiliului Uniunii, denumit în continuare Biroul executiv. Calitatea de notar stagiar încetează de drept la data numirii în funcţia de notar public, prin ordin al ministrului justiţiei.
(2) În cazurile de încetare a calităţii de notar stagiar, persoana se poate prezenta la examenul de definitivat numai după dobândirea, din nou, a calităţii de notar stagiar şi după parcurgerea unei noi perioade de stagiu de 2 ani.

Art. 5

(1) Cu cel puţin 30 de zile înainte de data examenului, notarul stagiar depune la Camera în a cărei circumscripţie a susţinut examenul sau concursul de dobândire a calităţii de notar stagiar dosarul de înscriere la examenul de definitivat, care cuprinde următoarele documente, ce atestă îndeplinirea condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de notar public:
a) cerere-tip de înscriere la examen, prevăzută în anexa nr. 1;
b) copii legalizate ale actelor de identitate eliberate de autorităţile române competente din care să rezulte şi cetăţenia candidatului;
c) declaraţie autentică pe propria răspundere din cuprinsul căreia să rezulte că:
– nu a pierdut şi nu i-a fost restrânsă capacitatea de exerciţiu, în condiţiile legii;
– a luat cunoştinţă de prevederile Legii nr. 36/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.333/C/2013, ale Statutului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, republicat, ale prezentului regulament, precum şi de tematica şi de bibliografia de examen;
d) copie legalizată de pe diploma de licenţă în drept obţinută în România, însoţită de foaia matricolă, respectiv suplimentul la diplomă, sau, în cazul obţinerii în altă ţară, copie legalizată de pe actul de studii echivalat sau recunoscut de autorităţile române;
e) certificatul de cazier judiciar sau echivalentul acestuia, eliberat de autoritatea competentă din statul sau, după caz, statele al cărui/căror cetăţean este;
f) certificatul medical eliberat de comisia de examinare medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi a candidaţilor pentru admiterea în magistratură. Certificatul medical se poate prezenta şi ulterior depunerii dosarului, dar nu mai târziu de data verificării dosarelor de către comisia pentru verificarea condiţiilor de înscriere la examen, alcătuită conform art. 7 lit. a);
g) certificatul de promovare a examenului sau concursului de dobândire a calităţii de notar stagiar, eliberat de Colegiul director al Camerei, însoţit de Hotărârea Consiliului Uniunii de validare a rezultatelor;
h) scrisoare de recomandare de la INR şi de la notarul public coordonator;
i) certificatul absolvire a stagiului, eliberat de INR;
j) copie legalizată de pe certificatul de naştere şi, dacă este cazul, de pe certificatul de căsătorie;
k) dovada achitării taxei de înscriere la examen;
l) copie legalizată de pe atestatul de cunoaştere a limbii române, eliberat de catedrele de specialitate ale instituţiilor de învăţământ superior de specialitate, pentru examenul sau concursul de dobândire a calităţii de notar stagiar. Cunoaşterea limbii române se prezumă la persoanele cu cetăţenie română;
m) certificat de cazier fiscal sau echivalentul acestuia, eliberat de autoritatea competentă din statul sau, după caz, statele al cărui/căror cetăţean este.
(2) Pentru obţinerea certificatului medical prevăzut la alin. (1) lit. f), candidatul are obligaţia de a se prezenta la Comisia de examinare medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi a candidaţilor pentru admiterea în magistratură şi de a depune în termenul prevăzut de alin. (1) certificatul medical, sub sancţiunea respingerii cererii de înscriere. Detaliile cu privire la modul de prezentare la comisie şi obţinerea certificatului medical se pun la dispoziţia candidaţilor de către Cameră, prin afişare la sediul său, precum şi prin publicare pe paginile de internet ale acesteia, Uniunii şi INR.

Art. 6

(1) În termen de două zile de la finalizarea perioadei de înscriere la examen, preşedintele Colegiului director al Camerei înaintează INR dosarele depuse de candidaţi.
(2) Dosarele candidaţilor sunt analizate de comisia pentru verificarea condiţiilor de înscriere la examen, alcătuită potrivit art. 7 lit. a), în 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1). Comisia hotărăşte cu majoritatea voturilor membrilor săi asupra admisibilităţii cererii de înscriere la examenul de definitivat şi comunică, în termen de 24 de ore, situaţia centralizată a notarilor stagiari ale căror cereri de înscriere la examenul de definitivat au fost admise sau respinse, care se afişează, de îndată, la sediul fiecărei Camere şi se publică pe paginile de internet ale acesteia, INR şi Uniunii.
(3) Împotriva avizului negativ al comisiei prevăzute la art. 7 lit. a) candidatul poate depune contestaţie la Camera în a cărei circumscripţie a susţinut examenul sau concursul de dobândire a calităţii de notar stagiar, în termen de 48 de ore de la afişarea situaţiei centralizate, în 24 de ore de la expirarea termenului pentru depunerea contestaţiilor, acestea sunt înaintate comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor, prevăzută la art. 7 lit. b). În acelaşi termen de 24 de ore, comisia pentru verificarea condiţiilor de înscriere la examen înaintează comisiei prevăzute la art. 7 lit. b) dosarele candidaţilor care au formulat contestaţie.
(4) Comisia prevăzută la art. 7 lit. b) se pronunţă asupra contestaţiilor în termen de 48 de ore de la expirarea termenului prevăzut pentru înaintarea contestaţiilor. Hotărârea comisiei este definitivă şi se comunică de îndată Colegiului director al Camerei, care o aduce la cunoştinţa candidatului în cauză prin afişare la sediul Camerei şi prin publicare pe paginile de internet ale acesteia, INR şi Uniunii.
(5) În cazul în care se emite aviz negativ de înscriere la examen, Biroul executiv, din oficiu sau la propunerea INR ori a Colegiului director al Camerei, dispune fie încetarea calităţii de notar stagiar, fie prelungirea, la cererea stagiarului, cu încă un an, pe cheltuiala acestuia, a contractului de pregătire cu INR, caz în care notarul stagiar efectuează 6 luni pregătire teoretică şi 6 luni pregătire practică.
(6) După soluţionarea contestaţiilor, comisia prevăzută la art. 7 lit. b) întocmeşte situaţia centralizată a candidaţilor care au primit aviz favorabil de înscriere la examen, care se aduce la cunoştinţa Camerelor, precum şi comisiei pentru organizarea şi supravegherea desfăşurării examenului, prevăzută la art. 7 lit. c). Situaţia centralizată se publică pe paginile de internet ale Camerelor, Uniunii şi INR. Fiecare Cameră afişează la sediul său situaţia propriilor candidaţi.