În Monitorul Oficial nr. 755 din 5 decembrie a.c. a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 936/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Prezentele norme metodologice reglementează modul de acordare a garanţiei aferente unei linii de credit, în valoare maximă de 5.000.000 lei/I.M.M., cu garantarea creditului de către stat, care vizează sprijinirea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii, denumite în continuare I.M.M., la obţinerea de credite pentru a finanţa capitalul de lucru, precum şi condiţiile în care acestea pot fi prelungite.

(2) Costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, denumit în continuare programul, se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 3,5% pe an, nu se percepe comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către finanţator a acestuia; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele creditării. Marja nu include prima de garantare şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de finanţare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.).

(3) Finanţatorii sunt obligaţi să menţină condiţiile de creditare prevăzute la alin. (2) pe întreaga durată de derulare a contractelor de finanţare încheiate în condiţiile programului.

(4) Formalităţile de înscriere în Arhiva Electronică de Garanţii Mobiliare a ipotecii mobiliare asupra conturilor deschise de beneficiar, prevăzută de art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, se efectuează de către finanţatori.

(5) Ministerul Finanţelor Publice, denumit în continuare M.F.P., în parteneriat cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN, denumit în continuare F.N.G.C.I.M.M., şi instituţiile de credit finanţatoare implementează măsurile reglementate de prezentele norme metodologice pe baza unei convenţii de colaborare.

CAPITOLUL II

Valoarea şi durata programului

Art. 2

(1) Plafonul garanţiilor ce pot fi acordate pe perioada programului este de 2 miliarde lei.

(2) În cazul în care valoarea totală a garanţiilor care urmează să fie acordate de finanţatori depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (1), F.N.G.C.I.M.M. este autorizat, cu acordul prealabil al M.F.P., să efectueze alocări pro rata în cadrul acestuia.

(3) F.N.G.C.I.M.M. este autorizat să evalueze, ori de câte ori este necesar, modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al M.F.P.

(4) Durata programului este de 36 de luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, perioadă în care pot fi acordate garanţii iniţiale în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013. După expirarea termenului de 36 de luni, nu mai pot fi acordate decât prelungiri ale garanţiilor emise, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013.