Obligatia autorizarii a fost instituita prin Ordinul 1073/2011 al Ministerului Mediului si Padurilor pentru aprobarea Regulamentului de autorizare a pietelor, targurilor, oboarelor si a burselor de marfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase, publicat in MO 316/2011.

Regulamentul se aplică în cazurile în care pieţele, târgurile, oboarele şi bursele de mărfuri solicită să fie autorizate pentru comercializarea materialelor lemnoase, astfel cum sunt definite în Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin HG 996/2008, cu completările ulterioare.

Scopul autorizării pieţelor, târgurilor, oboarelor şi a burselor de mărfuri este creare premiselor necesare pentru asigurarea condiţiilor de comercializare, a controlului modului în care se face comercializarea şi pentru asigurarea documentelor necesare pentru dovedirea provenienţei şi pentru însoţirea transportului materialelor lemnoase vândute cu amănuntul de către producător.

Pieţele, târgurile, oboarele şi bursele de mărfuri care solicită autorizarea pentru comercializarea materialelor lemnoase trebuie să îndeplinească cu continuitate următoarele condiţii:

a) să fie constituite în condiţiile legii;

b) să deţină spaţii pentru desfăşurarea comerţului cu materiale lemnoase;

c) spaţiile deţinute să fie autorizate pentru funcţionare, ca spaţiu fizic, de către autoritatea publică locală;

d) să aibă angajat cu contract individual de muncă cel puţin o persoană din categoria personal tehnic cu pregătire medie sau superioară în silvicultură şi/sau exploatări forestiere şi/sau prelucrarea lemnului ori în industrializarea lemnului sau să aibă contracte de prestări servicii cu o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, pentru realizarea de lucrări specifice silviculturii ori cu persoane fizice sau juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră;

e) să deţină ca instrumente specifice de măsurare o după şi un metru sau o ruletă pentru determinarea dimensiunilor şi volumului materialelor lemnoase care fac obiectul actului de comerţ.

În vederea autorizării, solicitanţii vor depune un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente:

a) cererea pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mărfuri, semnată de persoana competentă, care va purta în colţul din dreapta sus viza primarului localităţii unde funcţionează piaţa, târgul, oborul sau bursa de mărfuri respectivă;

b) actul de înfiinţare şi funcţionare a pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mărfuri;

c) actul doveditor al deţinerii spaţiului prevăzut la art. 5 lit. b);

d) autorizaţia de funcţionare eliberată de autoritatea publică locală;

e) contractul individual de muncă pentru personalul de specialitate angajat sau, după caz, contractul de prestări servicii, potrivit prevederilor art. 5 lit. d);

f) extras din lista de inventar din care să rezulte îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 5 lit. e), confirmată prin semnătura proprie de reprezentantul legal al pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mărfuri.

Actele se prezintă în copie certificată pentru conformitate cu originalul de reprezentantul legal al pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mărfuri, prin semnătură pe propria răspundere a acestuia.

Analiza documentaţiei de solicitare a autorizării se realizează de către o comisie formată din:

a) conducătorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare, care va fi preşedintele Comisiei;

b) consilierul juridic al inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare sau, după caz, avocatul cu care inspectoratul are contract de asistenţă juridică;

c) un reprezentant al prefecturii judeţului în care îşi desfăşoară activitatea piaţa, târgul, oborul sau bursa de mărfuri care solicită autorizarea, nominalizat de către prefectul judeţului respectiv;

d) un reprezentant al inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare, care va îndeplini rolul de secretar.

Comisia se întruneşte la convocarea scrisă a preşedintelui înăuntrul termenului de 30 de zile de la data depunerii solicitării de autorizare. Analiza documentaţiei se face în prezenţa reprezentantului legal al solicitantului convocat prin grija inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare. In situaţia în care comisia constată că solicitantul îndeplineşte condiţiile, acestuia i se eliberează autorizaţia de comercializare a materialelor lemnoase.

Autorizaţiile eliberate în condiţiile prezentului regulament sunt valabile pentru o perioadă de 5 ani.