Ordinul 1925/2011, publicat in M. Of. 311/2011, modifica Normele Metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1–6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum si alte masuri financiare.

Va prezentam in continuare articolele modificate/consolidate din Ordinul 1901/2010 – Anexa – Norme Metodologice, asa cum pot fi acestea vizualizate in Biblioteca juridica online Legalis 2.0:


Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie 

 


O 1901/2010 … Norme Metodologice …. Art 1

(1) Până la finele anului 2010, Ministerul Finanţelor Publice acordă, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o dobândă de 6,25%, pe termen de maximum 5 ani, cu o perioadă de graţie de un an.

(1) În anii 2010 şi 2011, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011, Ministerul Finanţelor Publice acordă unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o dobândă de 6,25%, pe termen de maximum 5 ani, cu o perioadă de graţie de un an.

(2) Perioada de acordare a împrumutului se stabileşte în convenţiile de împrumut încheiate cu unităţile administrativ-teritoriale.

modificat de
Ordin nr. 1925/2011 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1–6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.901/2010 din 26 aprilie 2011, M. Of. 311/2011 ;


… Art. 2
(1) Pentru solicitarea împrumutului de la Ministerul Finanţelor Publice, unitatea administrativ-teritorială, prin ordonatorul principal de credite, întocmeşte cererea pentru solicitarea acordării unui împrumut din venituri din privatizare în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010, potrivit modelului prezentat în formularul nr. 1, la care anexează lista operatorilor economici ale căror obligaţii fiscale restante se sting în limita împrumutului solicitat, potrivit modelului prezentat în formularul nr. 2, copii de pe certificatele de atestare fiscală ale operatorilor economici care se regăsesc în listă, întocmite în conformitate cu prevederile art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010, şi copia hotărârii consiliului local sau judeţean, după caz, prin care se aprobă contractarea împrumutului din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, ştampilată şi semnată, conform cu originalul. Modelul hotărârii consiliului local sau judeţean, după caz, este prevăzut în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 145/2008 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componenţa şi funcţionarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

(2) Valoarea împrumutului solicitat de unitatea administrativ-teritorială nu poate depăşi valoarea cea mai mică dintre totalul obligaţiilor de plată restante înregistrate de aceasta la data de 31 decembrie 2009 faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului, şi totalul obligaţiilor fiscale restante prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010.

(3) Valoarea împrumutului solicitat de unitatea administrativ-teritorială în anul 2011 nu poate depăşi valoarea cea mai mică dintre totalul obligaţiilor de plată restante înregistrate de aceasta la data de 31 decembrie 2010 faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului, şi totalul obligaţiilor fiscale restante prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011.

(4) Unităţile administrativ-teritoriale care au beneficiat de împrumuturi în anul 2010 pot solicita în cursul anului 2011 contractarea de noi împrumuturi pentru stingerea obligaţiilor de plată înregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2010.

modificat de
Ordin nr. 1925/2011 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1–6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.901/2010 din 26 aprilie 2011, M. Of. 311/2011 ;

Ordin nr. 2481/2010 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1–6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.901/2010 din 22 octombrie 2010, M. Of. 729/2010 ;


„….. Art. 11
(1) Rambursarea împrumutului de către unităţile administrativ-teritoriale se efectuează în tranşe lunare egale, începând cu prima lună după încheierea perioadei de graţie, iar dobânda se plăteşte lunar, începând cu luna acordării împrumutului, şi se calculează prin aplicarea ratei de dobândă la soldul împrumutului, cu convenţia „număr de zile calendaristice/360“. Datele de plată a ratei scadente şi dobânzilor de plătit aferente împrumutului sunt cuprinse în scadenţarul anexat la convenţia de împrumut.

(2) În cazul în care unităţile administrativ-teritoriale nu pot efectua la scadenţă operaţiunea de rambursare a ratei de capital şi plata dobânzii aferente, în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data scadenţei vor înştiinţa Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, prin fax şi ulterior prin poştă, despre imposibilitatea efectuării operaţiunii de plată la termen, împreună cu motivaţia aferentă.

(3) Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi dobânzilor de plătit la împrumutul acordat din venituri din privatizare se calculează o dobândă de întârziere de 0,05% pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei.

(3) Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi dobânzilor de plătit la împrumutul acordat din venituri din privatizare se calculează o dobândă de întârziere la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data stingerii obligaţiei.

(4) Dobânda de întârziere se calculează prin aplicarea ratei prevăzute la alin. (3) la suma obligaţiilor de plată restante, rate de capital plus dobânda aferentă, înmulţită cu numărul de zile calendaristice de întârziere.

modificat de
Ordin nr. 1925/2011 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1–6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.901/2010 din 26 aprilie 2011, M. Of. 311/2011 ;


…. Art. 12
(1) Rambursarea ratelor şi dobânzilor aferente împrumutului, inclusiv a dobânzilor de întârziere, se efectuează de către unităţile administrativ-teritoriale în contul 65.01.12 „Decontări în contul Trezoreriei Centrale – Rambursare împrumut conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010“, deschis pe numele Ministerului Finanţelor Publice la Trezoreria Operativă Centrală, codificat cu codul de identificare fiscală al unităţilor administrativ-teritoriale. În ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se achită sumele, la rubrica „Beneficiar“ se va înscrie „Ministerul Finanţelor Publice“, la rubrica „Reprezentând“ se va înscrie „Rambursare rată împrumut/dobândă/dobândă de întârziere conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010“, la rubrica „Cod de identificare fiscală“ al beneficiarului se înscrie codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale care efectuează plata, iar la rubrica „La“ se înscrie „Trezoreria Operativă Centrală“.

(2) Sumele încasate în contul prevăzut la alin. (1) se transmit zilnic de către Trezoreria Operativă Centrală, în sistem electronic, Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică din Ministerul Finanţelor Publice, în scopul stabilirii modului de stingere a obligaţiilor de plată ale unităţilor administrativ-teritoriale, potrivit ordinii de stingere prevăzute la art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010.

(3) Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică din Ministerul Finanţelor Publice va transmite în sistem electronic Trezoreriei Operative Centrale Situaţia privind distribuirea sumelor potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010.

(3) Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică din Ministerul Finanţelor Publice va transmite în sistem electronic Trezoreriei Operative Centrale Situaţia privind distribuirea sumelor potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011. Obligaţiile de plată se sting în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital.

(31) În situaţia în care unităţile administrativ-teritoriale au contractat două sau mai multe împrumuturi stingerea obligaţiilor de plată se realizează în funcţie de data scadenţei fiecărui împrumut, în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital.

(4) Pe baza situaţiei prevăzute la alin. (3), Trezoreria Operativă Centrală va transfera, pe bază de notă contabilă, sumele reprezentând rate scadente în contul 65.01.01 „Decontări în contul Trezoreriei Centrale – operaţiuni proprii“, sumele reprezentând dobânzi aferente împrumutului în contul 70.31.09.01 „Venituri ale bugetului Trezoreriei Statului – Venituri din dobânzi aferente Trezoreriei Statului de la alte bugete“, iar sumele reprezentând dobânda de întârziere, în contul 70.35.09.04 „Venituri ale bugetului Trezoreriei Statului – Majorări de întârziere pentru venituri nevărsate la termen“.

modificat de
Ordin nr. 1925/2011 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1–6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.901/2010 din 26 aprilie 2011, M. Of. 311/2011 ;


„…. Formularul 3

Formularul nr. 3
Convenţie de împrumut
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

Nr. ………./……….
UNITATEA ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ ……….

Nr. ………./……….

În temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componenţa şi funcţionarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, cu modificările şi completările ulterioare,

având în vedere Hotărârea Consiliului Local/Judeţean nr. ………. din data de ………. şi Avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale nr. ………. din data de ……….,

între Ministerul Finanţelor Publice, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, cod fiscal nr. ………., cod IBAN ………., reprezentat legal prin ………., în calitate de ……….,

şi (unitatea administrativ-teritorială)………., cu sediul în ………., str. ………. nr. ………., cod fiscal nr. ………., cod IBAN ………., reprezentată legal prin ………., în calitate de ……….,

se încheie prezenta convenţie.

Art. 1. – (1) În baza art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, se acordă unităţii administrativ-teritoriale ………. un împrumut în sumă de ………., din veniturile obţinute din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, la nivelul sumei înscrise la rubrica „Total general (I + II)“, coloana 5, din formularul 2 la normele metodologice.

(2) Împrumutul se acordă pe o perioadă de ………. ani, cu o perioadă de graţie de un an şi o rată de dobândă de 6,25%, în vederea achitării obligaţiilor de plată restante înregistrate de aceasta la data de 31 decembrie 2009 faţă de operatorii economici, furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului.

(3) Sumele acordate unităţilor administrativ-teritoriale cu titlu de împrumut din veniturile obţinute din privatizare vor fi utilizate exclusiv pentru destinaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010.

Art. 2. – Suma prevăzută la art. 1 alin. (1) se virează de către Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 5 zile lucrătoare de la semnarea convenţiei, în contul 50.02.44 „Disponibil din împrumuturi acordate din venituri din privatizare conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010“, deschis pe numele unităţii administrativ-teritoriale ………. la unitatea Trezoreriei Statului ………. .

Art. 3. – (1) Rambursarea împrumutului se efectuează în tranşe lunare egale, începând cu prima luna după încheierea perioadei de graţie, iar dobânda se plăteşte lunar, începând cu luna acordării împrumutului, şi se calculează prin aplicarea ratei de dobândă menţionate la art. 1 alin. (2) la soldul împrumutului, cu convenţia „număr de zile calendaristice/360“.

(2) Datele de plată a ratei scadente şi dobânzilor de plătit aferente împrumutului sunt cuprinse în scadenţarul anexat. Dacă data scadenţei este într-o zi nelucrătoare, plata se efectuează în ziua lucrătoare imediat următoare.

Art. 4. – (1) Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului se calculează o dobândă de întârziere de 0,05% pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.

Art. 4. – (1) Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului se calculează o dobândă de întârziere la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.

(2) Dobânda de întârziere se calculează prin aplicarea ratei prevăzute la alin. (1) la suma obligaţiilor de plată restante, rate de capital plus dobânda aferentă, înmulţită cu numărul de zile calendaristice de întârziere.

Art. 5. – În cazul în care nu se respectă termenele de rambursare prevăzute în scadenţar, se sistează alimentarea bugetelor locale cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, până la lichidarea obligaţiilor de plată restante.

Art. 6. – Unitatea administrativ-teritorială ………. virează sumele datorate reprezentând rate/dobânzi/dobânzi de întârziere în contul 65.01.12 „Decontări în contul Trezoreriei Centrale – Rambursare împrumut conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010“, cod IBAN RO ………., deschis pe numele Ministerului Finanţelor Publice la Trezoreria Operativă Centrală, codificat cu codul de identificare fiscală al acestuia.

Art. 7. – În termen de 3 zile lucrătoare de la alimentarea acestui cont, obligaţiile de plată se sting de la data creditării contului, în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital.

Art. 8. – (1) Ministerul Finanţelor Publice şi unitatea administrativ-teritorială ………. sunt de acord ca problemele rezultate din aplicarea prevederilor prezentei convenţii să fie soluţionate de părţi pe cale amiabilă.

(2) În cazuri justificate, modificarea prevederilor prezentei convenţii se va face prin act adiţional.

(3) Orice comunicare între părţi este transmisă în scris la adresele şi persoanele de contact menţionate mai jos:

• Pentru unitatea administrativ-teritorială ………., domnul ………., în calitate de ………., telefon ………., fax ………., e-mail ………. .

• Pentru Ministerul Finanţelor Publice (str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, municipiul Bucureşti), domnii ………., în calitate de ………., e-mail ………., telefon/fax ………., şi ………., în calitate de ………., e-mail ………., telefon/fax ………. .

Pentru orice schimbare intervenită cu privire la adresa, numele persoanelor de contact şi numerele de telefon, se va notifica cealaltă parte semnatară a prezentei convenţii.

Art. 9. – Prezenta convenţie s-a încheiat în două exemplare, câte un exemplar pentru fiecare parte semnatară.

Art. 10. – Prevederile prezentei convenţii intră în vigoare la data semnării acesteia de către toate părţile implicate, ambele exemplare originale având aceeaşi valoare juridică.

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

Numele şi prenumele

……….

Funcţia

……….

Semnăturile autorizate şi ştampila

……….
UNITATEA ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ

……….

Numele şi prenumele

……….

Funcţia

……….

Semnăturile autorizate şi ştampila

……….


Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie