In MO 214/2011 a fost publicata H.G. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în MO 237/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL I

Declaraţia nominală de asigurare, contractul de asigurare socială, declaraţia individuală de asigurare şi contribuţia de asigurări sociale

Conform art. 1 , Asigurarea evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat se realizează pe baza declaraţiei nominale de asigurare, potrivit modelului aprobat prin H.G. nr. 1397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

Declaraţia nominală de asigurare:

– se completează şi se depune de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, prevăzute la art. 2963 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cărora le revin, potrivit legislaţiei în vigoare, obligaţii de plată privind impozitul pe venitul din salarii, precum şi cele privind bugetul asigurărilor sociale de stat.

– se depune lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţiile, la organul fiscal competent, potrivit prevederilor art. 296 19 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

– constituie documentul pe baza căruia casele teritoriale de pensii, respectiv casele de pensii sectoriale competente stabilesc stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi determină punctajul lunar al asiguratului, utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

– încetează de drept la data decesului asiguratului.

Art. 7 alin. (1). În sistemul public de pensii se pot asigura, pe bază de contract de asigurare socială, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, cu sisteme proprii de asigurări sociale şi pensii, neintegrate în sistemul public, precum şi orice altă persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii.

Contractul de asigurare socială:

– se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.

– se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării la asigurător.

– actul adiţional la contractul de asigurare socială produce efecte pentru viitor cel mai devreme de la data înregistrării acestuia la asigurător şi are acelaşi regim juridic ca şi contractul de asigurare socială.

– constatarea rezilierii contractului de asigurare socială se face prin decizie a asigurătorului.

Persoanele care nu au domiciliul sau reşedinţa în România şi care în temeiul instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte au obligaţia de a se asigura în sistemul public de pensii, nefiind într-o relaţie dependentă cu un angajator rezident în România, depun declaraţie individuală de asigurare.

Declaraţia individuală de asigurare:

– se depune personal la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

– Nedepunerea declaraţiei individuale de asigurare constituie contravenţie şi se sancţionează conform legii.

– se depune la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de locul de desfăşurare a activităţii.

– este suspendată de drept, în condiţiile legii, pe perioada în care asiguratul a beneficiat de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi/sau de concedii pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

– încetarea declaraţiei individuale de asigurare se efectuează pe bază de proces-verbal în care se consemnează motivele încetării, precum şi informaţiile/ documentele care au fost avute în vedere.

– ori de câte ori intervin modificări ale elementelor care au stat la baza declaraţiei individuale de asigurare, asiguratul are obligaţia de a depune la casa teritorială de pensii o comunicare de modificare a declaraţiei.

– încetează de drept la data decesului asiguratului.

Persoanele asigurate la data de 31 decembrie 2010, pe bază de declaraţie/ contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, care se regăsesc în situaţiile de asiguraţi obligatoriu/ facultativ prevăzute de lege, îşi păstrează calitatea de persoane asigurate în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2011. Aceste persoanele nu au obligaţia depunerii/ încheierii unor noi documente de asigurare potrivit prevederilor legii. Venitul asigurat înscris în documentele de asigurare se va încadra obligatoriu în limitele prevăzute la art. 36 din lege. Acestora le revin în continuare obligaţiile şi beneficiază de drepturile stabilite de lege.

Modelul contractului de asigurare socială, al declaraţiei individuale de asigurare socială, al actului adiţional la contractul de asigurare socială, al comunicării de modificare a declaraţiei individuale de asigurare, al formularului-tip de încetare a declaraţiei individuale de asigurare în sistemul public de pensii sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 5/2011 pentru aprobarea modelului contractului de asigurare socială, al actului adiţional, al declaraţiei individuale de asigurare, al comunicării de modificare şi al formularului de solicitare de încetare a declaraţiei individuale de asigurare.

Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor pe bază de contract de asigurare socială sau declaraţie individuală de asigurare, este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termen generează plata unor dobânzi şi penalităţi de întârziere. Calculul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere pentru asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială se efectuează de către casele teritoriale de pensii.

CAPITOLUL II

Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii

Certificarea stagiului de cotizare şi a punctajului realizat în sistemul public de pensii

În funcţie de asiguraţi, stagiul de cotizare poate fi stabilit pentru:

– perioadele pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale.

– perioadele pentru care s-au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale.

– se poate determina prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individuală de asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locurile de muncă în condiţii normale.

Perioadele necontributive prevăzute la art. 49 din lege reprezintă perioade asimilate stagiului de cotizare.

Perioada pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale în sistemul public de pensii se înregistrează în zile lucrate dintre cele lucrătoare, corespunzătoare condiţiilor de muncă în care asiguratul îşi desfăşoară activitatea, sau, după caz, în zile lucrătoare din numărul zilelor calendaristice, în cazul perioadelor de concedii medicale. Stagiul de cotizare se determină şi se exprimă în zile calendaristice.

Stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor, din oficiu, o dată la 2 ani, de către CNPP şi casele de pensii sectoriale.

CAPITOLUL III

Pensiile din sistemul public de pensii

Tipuri de pensii:

– Pensia pentru limită de vârstă

– Pensia anticipată şi pensia anticipată parţială

– Pensia de invaliditate

– Pensia de urmaş

CAPITOLUL IV

Procedura de încadrare în grad de invaliditate,revizuirea medicală şi contestarea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă

CAPITOLUL V

Alte drepturi de asigurări sociale. Ajutorul de deces

CAPITOLUL VI

Dispoziţii tranzitorii

CAPITOLUL VII

Dispoziţii finale

Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează, pe baza deciziei emise de casa teritorială/sectorială de pensii, ce constituie titlu executoriu, cu respectarea termenului general de prescripţie de 3 ani.

Termenul general de prescripţie curge potrivit dreptului comun de la data constatării prejudiciului creat prin plăţi necuvenite.

Debitul reprezentând prejudiciul creat din plăţi necuvenite se constituie pentru luni întregi, începând cu luna în care s-a făcut constatarea.

Debitele reprezentând prestaţii de asigurări sociale, mai mici de 10 lei, se stabilesc pe baza deciziei emise de casa teritorială/sectorială de pensii, nu se înregistrează în evidenţa debitorilor şi nu se mai urmăresc în vederea recuperării.

Anexele la Norme cuprind:

CERERE privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă/pensiei anticipate/pensiei anticipate parţiale

CERERE pentru acordarea pensiei de invaliditate

CERERE pentru acordarea pensiei de urmaş

CERERE pentru plata sumelor rămase neîncasate de către pensionarul decedat

CERERE pentru expertizarea medicală a capacităţii de muncă

CERERE pentru acordarea ajutorului de deces

Sursa: Legalis 2.0 – Monitorul Oficial Adnotat

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie