In M. Of. 133/2011 a fost publicat Ordinul 46/C/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Acest act normativ abroga Ordinul 943/C /2005.

Normele fac parte integranta din Ordinul 46/C/2011 si pot fi gasite in Anexa acestuia.

ORDIN Nr. 46/C/2011

pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici
M.Of. nr. 133 din 22.2.2011

Având în vedere Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici nr. 222 din 3 septembrie 2010 pentru aprobarea proiectului Normelor privind tarifele de onorarii ale notarilor publici, modificată şi completată prin hotărârile Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici nr. 261 din 13 octombrie 2010 şi nr. 317 din 29 noiembrie 2010,

având în vedere Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici nr. 325 din 17 decembrie 2010, prin care se propune ministrului justiţiei reglementarea onorariului privind procedura divorţului pe cale notarială,

în conformitate cu dispoziţiile art. 28 alin. 2 lit. c) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu dispoziţiile art. 28 alin. (3) din Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul justiţiei emite următorul ordin:

Art. 1
Se aprobă Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2
În fiecare birou notarial, Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici aprobate prin prezentul ordin vor fi ţinute la loc vizibil şi accesibil publicului, spre a putea fi consultate de către persoanele interesate.

Art. 3
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului justiţiei nr. 943/C/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 19 aprilie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 4
Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi Serviciul profesii juridice conexe vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul justiţiei,

Lidia Barac,

secretar de stat

ANEXĂ
NORME
privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1
(1) Onorariile pentru serviciile prestate de notarii publici se stabilesc de către Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu aprobarea ministrului justiţiei.

(2) Onorariile notariale se calculează cu respectarea dispoziţiilor art. 28 alin. (2) lit. c) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.

Art. 2
(1) Pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:

a) onorarii stabilite în sume determinate;

b) onorarii graduale – pe tranşe şi în cote procentuale – în raport cu valoarea determinată sau determinabilă a obiectului actului. Onorariul gradual şi procentual este datorat şi dacă actul este supus condiţiei sau termenului.

(2) La stabilirea onorariilor după criteriul valoric se vor respecta tranşele şi procentele menţionate în anexele nr. 2 şi 3.

Art. 3
(1) În cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operaţiuni juridice, onorariul se stabileşte pentru fiecare operaţiune în parte.

(2) Dacă este necesar ca actul sau procedura notarială să cuprindă dispoziţii sau anexe referitoare la întregirea înţelesului înscrisului sau pentru explicarea acestuia, dispoziţiile alineatului precedent nu sunt aplicabile.

Art. 4
(1) Pentru prevenirea evaziunii fiscale, notarul public are obligaţia de a cere părţilor să declare valoarea convenită în mod real pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, punându-le în vedere consecinţele nedeclarării valorii reale a tranzacţiei. În cazul în care notarul public are îndoieli cu privire la sinceritatea valorii declarate de părţi, poate refuza întocmirea actului printr-o încheiere motivată.

(2) La actele şi procedurile notariale care au ca obiect bunuri mobile, onorariul se calculează prin aplicarea cotei procentuale prevăzute în tarifele de onorarii, la valoarea declarată de părţi, cu excepţia cazurilor prevăzute în anexa nr. 1.

(3) Pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, onorariul se calculează la valoarea declarată de părţi. În cazul în care valoarea declarată de părţi este inferioară valorii din expertizele cu privire la valorile orientative întocmite în condiţiile art. 771alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, onorariul se va stabili la această din urmă valoare.

Art. 5
Onorariile se stabilesc şi se încasează în lei.

Art. 6
Tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială, prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 7
(1) În onorariile stabilite, potrivit tarifului, sunt cuprinse activităţile şi serviciile efectiv prestate, astfel:

a) activitatea de consultaţie şi informare pentru culegerea datelor necesare de la părţi pentru a desluşi voinţa acestora;

b) tehnoredactarea actului;

c) multiplicarea actului;

d) procedura notarială îndeplinită: autentificare, legalizare de semnătură, dare de dată certă, certificare, legalizare etc.;

e) arhivarea şi păstrarea actului în arhiva notarului public;

f) alte servicii prestate părţilor care participă la încheierea actului notarial, cu respectarea dispoziţiilor art. 48 din lege.

(2) Se includ, din punctul de vedere al taxării, în activităţile şi serviciile prevăzute la alin. (1) lit. a)–f), după caz, servicii precum:

– obţinerea extrasului de carte funciară de informare sau, după caz, de autentificare;

– comunicarea actelor supuse publicităţii imobiliare la birourile de carte funciară de la locul situării imobilului;

– calcularea, încasarea şi virarea la bugetul de stat a impozitului pe tranzacţii;

– calcularea, încasarea şi virarea la bugetul de stat a tarifelor de publicitate imobiliară;

– comunicarea actelor către registrele electronice ţinute de Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi interogarea bazei de date a acestor registre, când este cazul;

– deplasarea notarului public în afara sediului biroului notarial.

Art. 8
Nerespectarea de către notarii publici a dispoziţiilor prezentelor norme, cu privire la stabilirea şi încasarea onorariilor, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform art. 39 şi următoarele din lege.

CAPITOLUL II
Clasificarea actelor şi procedurilor notariale în funcţie de care se stabilesc tarifele de onorarii

SECŢIUNEA 1
Actele şi procedurile pentru care onorariile minimale se stabilesc în sume determinate

Art. 9
Actele şi procedurile pentru care onorariile se exprimă în sume determinate sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 10
(1) Consultaţiile juridice în materie notarială, scrise sau verbale, se deduc din onorariul final numai dacă, în baza acestora, părţile au încheiat un act notarial la acelaşi birou notarial pentru care s-a perceput onorariul stabilit potrivit tarifelor prevăzute în anexele nr. 1–5, care fac parte integrantă din prezentele norme.

(2) În situaţia în care se solicită reconstituirea unui act original, iar pierderea sau distrugerea acestuia s-a produs în timpul în care înscrisul s-a aflat în păstrarea notarului public, nu se va percepe onorariu.

(3) Onorariile pentru inventarierea înscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hârtiilor de valoare, cecurilor sau altor valori găsite cu ocazia efectuării inventarului succesoral, precum şi pentru primirea în depozit a acestora se calculează pentru fiecare dintre cele două operaţiuni în parte.

(4) Prin primul exemplar se înţelege un exemplar original pentru fiecare persoană parte a actului, un exemplar pentru arhivă şi, dacă este cazul, un exemplar pentru cartea funciară. În cazul în care se solicită un număr mai mare de exemplare originale decât cele înţelese prin sintagma „primul exemplar“, pentru acestea se va percepe onorariul prevăzut în anexa nr. 1, la rubrica „pentru fiecare exemplar în plus“.

(5) Onorariul pentru autentificarea procurilor se va percepe în sumă fixă, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 1 pct. 5, indiferent de numărul mandanţilor şi al mandatarilor.

(6) Pentru procurile care au ca obiect vânzarea sau cumpărarea de bunuri, în cuprinsul cărora se menţionează preţul tranzacţiei, cu precizarea că acesta se va încasa de către mandatari, onorariile se stabilesc în sumă fixă.

(7) Pentru autentificarea declaraţiilor în care sunt mai mulţi declaranţi, onorariul se calculează în sumă fixă, în condiţiile anexei nr. 1 pct. 19, indiferent de numărul declaranţilor.

(8) Onorariul pentru eliberarea încheierii privind verificările efectuate în registrele de evidenţă ale camerelor notarilor publici şi ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici se percepe în sumă fixă, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 1 pct. 10.

(9) Onorariul pentru soluţionarea cererii de divorţ prin acordul soţilor se va percepe în sumă fixă, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 1 pct. 28.

SECŢIUNEA a 2-a
Acte pentru care onorariile minimale sunt graduale şi procentuale

Art. 11
Actele şi procedurile pentru care se stabilesc onorarii graduale şi procentuale sunt:

a) acte autentice şi alte proceduri (anexa nr. 2);

b) procedura succesorală (anexa nr. 3).

Art. 12
(1) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile „între vii“, persoane fizice şi juridice, precum şi pentru constituirea altor drepturi reale, la stabilirea onorariului se va ţine cont de prevederile art. 3, precum şi de valorile stabilite în condiţiile art. 4. Pentru actele de înstrăinare care au ca obiect active ale societăţilor comerciale, onorariul se calculează la preţul declarat de părţi sau la valoarea din raportul de evaluare, întocmit în condiţiile legii, dacă aceasta este mai mare decât preţul declarat. Pentru bunurile imobile, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b).

(2) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile al căror preţ este stabilit de statul român prin act normativ, onorariul se calculează la valoarea bunului, prevăzută în actul normativ respectiv.

(3) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor înstrăinate la licitaţie publică, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege, onorariul se va calcula şi se va încasa la valoarea adjudecării.

(4) Pentru autentificarea actelor de constituire ori de renunţare la dezmembrămintele dreptului de proprietate, onorariul se va stabili la 20% din valoarea bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. I.

(5) Onorariile pentru autentificarea actelor de partaj de bunuri mobile şi/sau imobile prin formarea de loturi şi atribuirea acestora către copartajanţi, cu sau fără sultă, se stabilesc potrivit anexei nr. 1 pct. 8. Onorariile pentru autentificarea actelor de partaj de bunuri mobile şi/sau imobile prin care bunurile ce fac obiectul partajului revin unuia sau unora dintre copartajanţi, cu sau fără sultă, se stabilesc potrivit anexei nr. 2 pct. III.

(6) Pentru antecontractul sau promisiunea de vânzare, onorariul se stabileşte în raport cu valoarea părţii din preţ plătită, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). În cazul în care contractul de vânzare-cumpărare se va autentifica la acelaşi birou notarial la care s-a autentificat şi antecontractul de vânzare-cumpărare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrăinarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, dacă nu se confirmă primirea unei sume de bani, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 1 pct. 6.

(7) La stabilirea onorariului pentru autentificarea contractelor de rentă viageră şi a contractelor de întreţinere se va lua în calcul valoarea rentei viagere sau, după caz, a întreţinerii, calculată la valoarea bunului, cu respectarea prevederilor art. 4, la care se vor aplica procentele prevăzute în anexa nr. 2 pct. XII lit. b), pentru bunurile mobile, şi în anexa nr. 2 pct. I, pentru bunurile imobile.

(8) Valoarea la care se calculează onorariul nu va include taxa pe valoarea adăugată.

Art. 13
(1) Pentru autentificarea actelor prin care se înstrăinează un bun viitor, onorariul se va calcula potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b).

(2) Pentru autentificarea contractelor prin care se cesionează, cu titlu oneros sau gratuit, drepturi litigioase sau drepturi succesorale, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 2 pct. XI.

(3) Pentru autentificarea contractului de novaţie, de delegaţie, de compensare, de subrogaţie, de cesiune de creanţă şi remitere de datorie, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 2 pct. IV.

(4) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3), pentru autentificarea oricăror acte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat şi ipoteca a fost instituită, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 1 pct. 11.

Art. 14
(1) Pentru actele de garanţie mobiliară sau imobiliară, cu excepţia celor prevăzute în anexa nr. 1 pct. 25 şi 26, onorariul se stabileşte la valoarea creanţei ce face obiectul garanţiei, potrivit pct. V din anexa nr. 2, în cazul în care se încheie un singur contract de garanţie, indiferent de numărul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie.

(2) În situaţia în care creanţa este garantată cu mai multe bunuri mobile sau imobile pentru care se încheie contracte de garanţie separate, onorariul se va stabili astfel:

a) pentru primul contract încheiat, onorariul se va calcula la valoarea integrală a creanţei, potrivit pct. V din anexa nr. 2, indiferent de numărul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie;

b) pentru următoarele acte de garanţie, onorariul se va calcula la valoarea creanţei, potrivit pct. 25 din anexa nr. 1, indiferent de numărul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie.

(3) Pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară şi/sau a contractelor de credit pentru programul „Prima casă“ ori pentru alte programe sociale adoptate de statul român, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 26.

Art. 15
(1) Pentru autentificarea actelor constitutive sau a actelor adiţionale de majorare a capitalului social al societăţilor comerciale, indiferent de forma de organizare a acestora, atunci când aportul adus nu este în numerar, ci este aport în natură, constând în bunuri mobile sau imobile, onorariul se va percepe numai pentru operaţiunea juridică de transmitere a dreptului de proprietate, pentru bunurile imobile, potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b).

(2) Pentru autentificarea actelor de modificare a societăţilor comerciale, cu excepţia celor prin care se majorează capitalul social cu aport în bunuri mobile şi imobile, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 2.2.

(3) Pentru autentificarea actelor pentru constituirea unei societăţi comerciale rezultate în urma divizării sau fuziunii, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 2.3.

Art. 16
Pentru actele de donaţie sau partaj care au ca obiect locurile de înhumare, onorariul se stabileşte la valoarea declarată de părţi, potrivit anexei nr. 2 pct. VI.

Art. 17
(1) Pentru autentificarea contractelor de comodat de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileşte potrivit pct. 27 din anexa nr. 1, pentru fiecare contract de comodat sau act adiţional la acesta, indiferent de numărul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile.

(2) Pentru autentificarea contractelor de închiriere de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileşte prin aplicarea procentului prevăzut în anexa nr. 2 pct. VIII la valoarea chiriei stabilite pentru întreaga perioadă prevăzută de contract.

Art. 18
Pentru actele de protest al cambiilor, cecurilor şi al altor titluri la ordin, onorariul se stabileşte la valoarea creanţei, potrivit anexei nr. 2 pct. X.

Art. 19
Pentru autentificarea declaraţiilor prin care se recunoaşte primirea restului de preţ, a sultei sau a oricărei creanţe, care sunt stabilite iniţial printr-un alt act notarial sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, onorariul se va calcula potrivit anexei nr. 1 pct. 9.

Art. 20
(1) Pentru primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor la solicitarea părţilor, inclusiv a înscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hârtiilor de valoare, cecurilor sau altor valori găsite cu ocazia efectuării inventarului succesoral, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 23.

(2) Pentru primirea în depozit a tiparelor ciocanelor silvice, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 24.

Art. 21
În cazul în care acte de natura celor prevăzute în această secţiune se încheie prin alte proceduri notariale decât autentificarea, şi anume: legalizarea de semnătură, darea de dată certă, certificarea etc., cu excepţia actelor pentru care legea prevede forma autentică drept condiţie ad validitatem, onorariile se vor calcula în sumă fixă, potrivit anexei nr. 1.

Art. 22
(1) În cadrul procedurii succesorale, onorariile pentru eliberarea certificatului de moştenitor se stabilesc pe certificat de moştenitor, indiferent de numărul moştenitorilor, ţinând seama de tranşele valorice, de categoriile de servicii şi proceduri, şi au în vedere, prin calcul distinct, valoarea fiecărei mase succesorale, precum şi gradul de rudenie al moştenitorilor cu defunctul.

(2) Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pentru moştenitorii legali ai defunctului.

(3) Pentru moştenitorii testamentari care nu sunt soţ sau rude în grad succesibil cu defunctul, onorariile se majorează cu 25%.

(4) La succesiunile succesive, onorariul se stabileşte pentru fiecare masă succesorală în parte.

(5) Pentru eliberarea unui certificat de moştenitor suplimentar, onorariul se va calcula, conform alin. (1) şi (4) şi tranşelor valorice prevăzute în anexa nr. 3, la valoarea bunurilor care fac obiectul suplimentării, aduse la masa succesorală.

Art. 23
(1) În cazul în care în cadrul procedurii succesorale se efectuează inventarierea bunurilor, cu sau fără aplicarea de sigilii ori predarea în custodie, onorariul pentru efectuarea inventarului se stabileşte la valoarea bunurilor, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b). Valoarea bunurilor luată în calcul la onorariul stabilit pentru efectuarea inventarului nu va include valoarea bunurilor inventariate prin comisie rogatorie.

(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi în situaţia în care inventarul se efectuează prin comisie rogatorie. Valoarea bunurilor luată în calcul la onorariul stabilit pentru efectuarea inventarului va include doar valoarea bunurilor inventariate prin comisie rogatorie.

(3) Dacă în cadrul procedurii succesorale se vor presta şi alte servicii în condiţiile art. 72–73 din lege, onorariul se poate majora până la 25%.

Art. 24
(1) La înregistrarea cererii de dezbatere a procedurii succesorale se va putea percepe anticipat onorariul minim stabilit pentru eliberarea certificatului de moştenitor. Din onorariul final se va deduce onorariul plătit anticipat.

(2) La repunerea pe rol a cauzelor suspendate se va percepe onorariul datorat pentru actele de procedură efectuate până la suspendarea cauzei.

CAPITOLUL III
Traduceri efectuate de către notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi ca traducători

Art. 25
Notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi, în condiţiile legii, ca traducători, pot efectua traduceri, aplicând tarifele prevăzute în anexa nr. 4.

CAPITOLUL IV
Scutiri şi reduceri

Art. 26
(1) Sunt scutite de plata onorariilor următoarele acte întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială:

a) declaraţii privind ajutorul de şomaj;

b) declaraţii privind ajutorul social;

c) declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;

d) declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;

e) declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;

f) declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;

g) declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 232/2008, în vederea achiziţionării de autoturisme.

(2) Se pot acorda scutiri în cazurile în care statului român îi revine obligaţia de plată a onorariului.

Art. 27
Pentru moştenitorii minori fără venituri proprii, pentru moştenitorii care nu realizează niciun fel de venituri sau realizează venituri sub venitul minim pe economie, precum şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate se pot acorda reduceri de până la 100% din onorariul datorat.

Art. 28
(1) Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor în care avocaţii sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului, precum şi la succesiuni, dacă aceştia au calitatea de moştenitori.

(2) Se pot reduce până la 70% onorariile pentru autentificarea actelor în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului magistraţii, soţii/soţiile acestora, precum şi copiii lor minori.

Art. 29
Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului „Prima casă“, cu excepţia celor prevăzute în anexa nr. 1 pct. 11 şi 26.

Art. 30
Se pot acorda reduceri de 90% la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului: Uniunea Naţională a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, soţii/soţiile acestora, precum şi copiii minori ai notarilor publici. Aceeaşi reducere de 90% se poate acorda şi la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului orice persoane juridice în care Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi/sau camerele notarilor publici sunt acţionare, asociate sau fondatoare, după caz.

Art. 31
În cazul actelor în care se pot acorda mai multe reduceri de onorariu se aplică o singură reducere, respectiv reducerea care are cuantumul cel mai mare.

CAPITOLUL V
Anexe

Art. 32
Anexele nr. 1–5, cuprinzând tarifele de onorarii stabilite pe categorii de servicii şi proceduri notariale, fac parte integrantă din prezentele norme, după cum urmează:

– anexa nr. 1 – Acte şi proceduri notariale pentru care onorariile sunt stabilite în sumă determinată;

– anexa nr. 2 – Acte şi proceduri notariale pentru care onorariile sunt graduale pe tranşe şi în cote procentuale;

– anexa nr. 3 – Procedura succesorală;

– anexa nr. 4 – Tarife pentru traducerile efectuate de către notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi ca traducători;

– anexa nr. 5 – Scutiri şi reduceri.

Anexele tabel nr. 1, 2, 3, 4 si 5 pot fi vizualizate in orice moment in Biblioteca Legislativa Legalis 2.0

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0.