Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis luni, 13 decembrie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea art. 64 din Legea educaţiei fizice si sportului nr. 69/2000.

Motivele cererii sunt urmatoarele:
1. Legea transmisă spre promulgare modifică art. 64 din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, in sensul extinderii sferei beneficiarilor de rente viagere acordate pentru performanta sportiva. Astfel, se stabileste suplimentarea rentei viagere cu 50% din valoarea indemnizatiei cuvenite sportivilor de performanta si pentru urmatoarele medalii de argint obtinute la jocurile olimpice.

2. Avand in vedere faptul ca aceste rente se acorda numai dupa retragerea sportivilor din activitate, precum si faptul ca indemnizatiile acordate sportivilor, pe perioada in care sunt in activitate, sunt evident mai mici decat cuantumul rentelor, o accentuare a acestor diferente, in sensul cresterii sumelor alocate rentelor viagere, este in detrimentul sportivilor aflati în activitate, incurajandu-i sa se retraga.

3. Coroborand aspectele de mai sus cu scaderea continua din ultima perioada a resurselor bugetare destinate sportului, observam ca este descurajata performanta sportivă a generatiilor viitoare, investindu-se mai mult in trecut decat in viitor.

4. Avand in vedere aspectele enuntate mai sus, consideram ca adoptarea legii in această forma nu este oportuna. De aceea, vă solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, tinand cont de motivele invocate.

Sursa: Presedintia Romaniei