“Vreau sa va atrag atentia ca, incepand cu 2012, Romania va aplica in totalitatea sistemului bancar standardele internationale de contabilitate, IFRS. Conform IFRS, cand se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uita sa vada ce litigii exista si mai ales care au fost pierdute”, a spus Ghetea, la seminarul Talks about Competition Law.
Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank, a exemplificat ca in cazul in care un client CEC Bank castiga un proces, prin care i se reduce dobanda de la 10% la 4% prin inlocuirea ratei de baza cu Euribor, atunci auditorul arata ca exista un precedent si se provizioaneaza intregul portofoliu de imprumuturi.
“In acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentara daca nu cumva a actionat din timp si a adus capital sa suplineasca aceasta pierdere”, a continuat Ghetea.
Oficialul ARB a lasat de inteles ca bancile vor proviziona creditele in totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potentiala din reducerea de dobanda care ar interveni in urma unui proces.
Astfel, bancile ar fi obligate sa acopere sumele primite in plus fata de ce va considera instanta ca trebuia incasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Sursa: www.mediafax.ro