61% din romani au o parere proasta si foarte proasta despre invatamantul nostru, releva un sondaj al Institutului Roman de Evaluare si Strategie. Doi din trei romani si-ar trimite copiii la scoli straine, iar 43% din ei ii acuza pe profesori ca nu-si fac datoria la ore, sustine studiul.
Studiul IRES, dat publicitatii la inceputul saptamanii, odata cu inceputul anului scolar, arata ca majoritatea parintilor romani, in larga lor majoritate, nu mai au incredere in sistemul public de educatie. Astfel, 51% din persoanele intervievate au ajuns la concluzia ca profesorii ar fi slab pregatiti, imagine careia 80% ii asociaza si un salariu prost. Poate ca tocmai de aceea unu din doi elevi completeaza orele de scoala cu meditatiile. „Este vorba despre o «coplata» ascunsa in educatie, un efort financiar suplimentar pentru familie”, explica sociologul Vasile Dancu, directorul IRES.
Școlile neautorizate sunt la mila strainilor impresionați de condițiile proaste de studiu. Fac cursurile pe unde apuca: in sala de sedinte a Primariei, dispensar si in camine culturale.
Aceeasi cercetare arata care e perceptia romanilor privind educatia din tara, fata de cea din statele vestice ale Uniunii Europene: 55% din cei intervievati cred ca invatamantul romanesc este mai slab, iar 61% din parintii romani si-ar trimite copiii la studii in strainatate.
Tendinta de incurajare a copiilor sa plece la studii in Occident este reala si la varful societatii romanesti, confirma Mihaela Guna, presedinte al Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti: „Majoritatea copiilor politicienilor se afla la studii in strainatate sau aici, in scoli particulare. Guvernantii recunosc astfel indirect situatia”, sustine Guna.
Sursa: www.adevarul.ro