Proiectul vizeaza modificarea procedurii de alegere a organelor reprezentative ale profesiei, reglementarea sporirii competentei profesionale a avocatilor si imbunatatirii procedurilor de selectie la primirea in profesie si la dobandirea titlului profesional de avocat definitiv, precum si cresterii responsabilitatii acestei categorii de avocati.
Prin modificarile si completarile propuse, initiatorul proiectului, Guvernul, vizeaza corelarea prevederilor Legii nr. 51/1995 cu dispozitiile O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila.
Prin Decizia nr. 109 din 9 februarie 2010, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor O.U.G. nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995, stabilind ca acestea incalca dispozitiile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, care stabilesc conditiile in care Guvernul poate adopta ordonante de urgenta.
Astfel, avand in vedere ca neconstitutionalitatea priveste modul de promovare a reglementarii, iar nu fondul acesteia, Guvernul a elaborat prezentul proiect de lege, preluand dispozitiile din ordonanta mentionata.
Textul proiectului poate fi consultat AICI.

Sursa: www.senat.ro