Parlamentul European a votat raportul elaborat de Carlos Coelho care aproba decizia Consiliului UE potrivit careia Bulgaria si Romania intrunesc conditiile privind siguranta informatiilor necesare aderarii celor doua tari la Sistemul de Informatii Schengen (SIS).
Raportul a fost adoptat cu 525 de voturi pentru, 18 impotriva si 54 de abtineri.
Documentul a fost adoptat saptamana trecuta de Comisia de libertati civile a PE (LIBE) si reprezinta un prim pas catre renuntarea la controlul de la frontiere intre Romania si state membre din Spatiul Schengen.
In ceea ce priveste Romania, raportul Coelho aminteste ca un comitet de experti si-a exprimat aprecierea fata de inspectiile la care au fost supuse, incepand din 2006, autoritatile care vor utiliza Sistemul de Informatii Schengen. Deficientele depistate se refera la expectativa in care se afla adoptarea a doua legi privind reglementarea prelucrarii datelor personale legate de SIS, cladirile si resursele Autoritatii Nationale de Supraveghere (NSAPDP) si introducerea de controale periodice sau aleatorii privind datele Schengen.
Pana in februarie 2010, in cadrul masurilor luate in urma recomandarilor, Romania a informat ca legea prin care se reglementeaza prelucrarea datelor personale si prin care se pune in aplicare recomandarea (87)15 a Consiliului Europei a fost publicata, iar adoptarea normelor de punere in aplicare a legii este in asteptarea unei decizii.
In ceea ce priveste legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului National de Informare pentru Alerte, se asteapta inca aprobarea interministeriala.
La 26 aprilie 2010, Consiliul a ajuns la concluzia ca sunt indeplinite cerintele privind protectia datelor si ca nu exista niciun impediment in ceea ce priveste adoptarea unei decizii a Consiliului privind aplicarea dispozitiilor acquis-ului Schengen referitoare la SIS Schengen si, prin urmare, incarcarea de date SIS reale, de indata ce Bulgaria si Romania vor fi pregatite din punct de vedere tehnic in acest scop. Conform foii de parcurs SISone4ALL privind conectarea Bulgariei si a Romaniei la SIS II, emisa la 9 martie 2010, se prevede ca ambele tari sa fie pregatite din punct de vedere tehnic pana in octombrie 2010.

Sursa: www.agerpres.ro