Conform UNBR, contributiile de asigurari sociale platite de avocati Casei de Asigurari a Avocatilor sunt deductibile integral in scopul determinarii venitului net impozabil si a impozitului pe venit datorat de avocati.
Punctul de vedere al UNBR a fost solicitat printr-o adresa de catre Baroul Dolj.
Conform comunicatului, intrucat avocatii au propriul sistem autonom de pensii si asigurari sociale,
organizat conform legii, neintegrat sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, sistem administrat de Casa de Asigurari a Avocatilor, acestia au obligatia de a contribui la acest sistem propriu prin plati lunare. Conform actelor normative incidente in materie, avocatii nu au obligatia legala de a plati contributii catre sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Contributiile platite de avocati, conform legii, sistemului propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, administrat de Casa de Asigurari a Avocatilor, sunt contributii de asigurari sociale. In nici un caz acestea nu pot fi calificate ca fiind contributii profesionale.
In consecinta, fata de prevederile Codului fiscal si ale Normelor metodologice la Codul fiscal mentionate mai sus, contributiile de asigurari sociale platite de avocati Casei de Asigurari a Avocatilor sunt deductibile integral in scopul determinarii venitului net impozabil si a impozitului pe venit datorat de avocati.

Sursa: www.unbr.ro