Bancile se protejeaza impotriva platilor inainte de termen a creditelor prin implementarea unor clauze in contractele de credit care penalizeaza rambursarea anticipata. In momentul in care creditele se ieftinesc, persoana isi poate achita anticipat creditul in curs printr-o refinantare, si chiar daca plateste comisionul de rambursare anticipata, tot ar putea castiga de pe urma noilor conditii de finantare.
De aceasta “problema” a bancilor pare sa se fi ocupat piata imobiliara. Cei care au achizitionat imobile in perioada de varf a pietei, cand preturile cresteau de la o saptamana la alta, au acum in proprietate un imobil care valoreaza mult mai putin decat acum 2-3 ani, pentru care au de platit un credit ce la momentul actual depaseste valoarea proprietatii.
Astfel, imobilul achizitionat nu mai are o valoare care sa reprezinte o ipoteca de cel putin 100% din valoarea refinantarii necesare.
Sa luam un exemplu: in Bucuresti, un apartament cu 2 camere costa, in medie, 120.000 de euro in martie 2008, momentul de maxim al pietei. In aprilie 2010, pretul mediu al unui apartament cu 2 camere era de aproximativ 67.000 de euro. Astfel, diferenta pretului de vanzare pentru un apartament cu doua camere este de 53.000 de euro.
Vom lua in considerare un avans de 20.000 de euro la achizitia apartamentului, astfel, suma imprumutata fiind de 100.000 de euro.

Sursa: www.money.ro