Institutiile de credit ar putea fi obligate sa comunice, la cererea scrisa a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), toate rulajele si soldurile conturilor deschise de un anumit client, persoana fizica sau juridica, in prezent bancile nefiind obligate sa furnizeze catre ANAF decat informatii privind deschiderea si inchiderea de conturi bancare, potrivit unui proiect de lucru de modificare a Codului de Procedura Fiscala.
Nu se precizeaza insa pe ce perioada ar putea cere ANAF de la banca rulajele unui anumit client.
Alte noutati din proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala:
– Companiile sau persoanele fizice care preiau de la un debitor declarat insolvabil active vandute fictiv sau la un pret “neserios” fata de valoarea de piata vor raspunde solidar cu acesta
– Statul va pune poprire, fara somatie, pe veniturile unui debitor persoana fizica sau juridica. Bunurile acestuia vor fi sechestrate in cazul in care exista chiar si numai anumite indicii ca patrimoniul urmeaza sa fie instrainat, fiind valorificate prin vanzare directa, chiar daca se anunta un singur cumparator.
– Restantierii la bugetele locale vor plati lunar o majorare de intarziere reprezentand 2% din valoarea de rambursat pana la stingerea datoriei.
– ANAF nu va mai putea cesiona creante fiscale, articolul din Codul de Procedura Fiscala care prevedea acest lucru fiind abrogat la recomandarea FMI.
– Firmele care amana plata obligatiilor fiscale la stat vor plati o dobanda de intarziere de doua ori mai mica decat in prezent in primele 30 de zile de la scadenta, dar dupa acest termen nivelul penalitatilor va creste semnificativ, pana la 15% din datorie.

Sursa: www.zf.ro