Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Sta­tului va fi desfiinţată, iar societăţile la care statul mai deţine pachete de acţiuni vor trece în subordinea lui Adriean Videanu, ministrul Economiei.

În urma transferului, vor avea loc disponibilizări masive în rândul angajaţilor AVAS, potrivit unor surse guvernamentale. În pre­zent, AVAS mai are 420 de angajaţi, după ce la începutul anului 2009 numărul de angajaţi a fost redus cu 25%.

Nu este prima oară când companiile se plimbă între Ministerul Economiei şi AVAS. Iniţial, AVAS a funcţionat sub denumirea de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) şi avea ca scop recuperarea creanţelor bancare rezultate în urma falimentului Bancorex, BCR şi Băncii Agricole. Ulterior, activitatea a fost extinsă pentru recuperarea creanţelor deţinute de stat la mai multe societăţi, dar şi pentru privatizarea ultimelor companii sau active ale statului.

În 2006, mai multe societăţi din subordinea Ministerului Economiei au fost transferate împreună cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei la AVAS.

Ordonanţa de trecere a companiilor a fost însoţită de un scandal mediatic, iar în final ministerul, condus atunci de Varujan Vosganian, a rămas să deţină în continuare Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Transgaz, Romgaz şi societăţile miniere Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

La AVAS au ajuns cu această dată cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari şi Craiova), Conpet, Oil Terminal, Electrica, acţiunile deţinute la Distrigazurile privatizate, cele de la Petrom, dar şi de la companii din industrie: Avioane Craiova, Oltchim, Romaero.

La finele lui 2008, imediat după constituirea Guvernului PD-L-PSD, OPSPI a trecut de la AVAS înapoi în subordinea Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu, actualul ministru.

Sursa: Infolegal.ro