Ghidul de finanțare a Programului vizând transporturile tip RO-LA, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 1.378/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din 9 noiembrie 2017, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (1), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
„d) cerere de plată - solicitare a beneficiarului, operator de transport feroviar, adresată în scris Autorității, în baza căreia se face decontarea; formularul cererii de plată este prevăzut în anexa nr. 1 la contractul pentru finanțare nerambursabilă;”.
2. La articolul 2 alineatul (1), după litera k) se introduce o nouă literă, litera I), cu următorul cuprins:
„l) coeficient de program - raportul dintre suma solicitată și suma produselor dintre distanța în kilometri a fiecărei rute propuse și numărul de vehicule rutiere transportate pe fiecare rută propusă.”
3. La articolul 7, alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(8) Pentru documentele redactate într-o limbă străină, Autoritatea poate solicita beneficiarului traducerea autorizată a acestora.”
4. La articolul 8 alineatul (1), litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:
„e) în cadrul Programului vor avea prioritate solicitanții cu coeficientul de program cel mai mic.”
5. La articolul 8, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(5) Proiectele selectate spre finanțare, coeficienții de program ai acestora, sumele aferente și solicitanții vor fi cuprinși într-un centralizator, cu indicarea valorii totale a sumelor solicitate de către aceștia.”
6. La articolul 9, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Comitetul director al Autorității avizează proiectele selectate spre finanțare, coeficienții de program ai acestora, sumele aferente și solicitanții, în baza centralizatorului înaintat de Comisie, și le supune Comitetului de avizare spre aprobare.”
7. La articolul 10, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Comitetul de avizare aprobă, prin hotărâre, proiectele, coeficienții de program ai acestora, sumele aferente și solicitanții, avizați potrivit prevederilor art. 9 alin. (1), cuprinși în centralizatorul înaintat de către Comisie.”
8. La articolul 13, alineatele (1), (4), (7) și (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Cheltuielile aferente transportului tip RO-LA aprobate spre finanțare, efectuate înaintea încheierii contractului de finanțare, nu se vor deconta.
…………………………………………………………………………………………………………………
(4) Cererile de plată se pot depune lunar, la o dată stabilită prin contractul de finanțare. Prima cerere de plată va fi depusă nu mai târziu de 90 de zile de la data încheierii contractului pentru finanțare nerambursabilă, sub sancțiunea rezilierii unilaterale a contractului pentru finanțare, fără nicio notificare prealabilă.
…………………………………………………………………………………………………………………
(7) Contractul pentru finanțare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părțile contractante, iar valabilitatea încetează în termen de 6 luni de la depunerea raportului de finalizare, prevăzut în anexa nr. 3 la contractul pentru finanțare nerambursabilă.
(8) Durata maximă de realizare, stabilită în cadrul contractului de finanțare nerambursabilă, este de 12 luni. Prin excepție, durata poate fi prelungită cu acordul Comitetului director al Autorității, în cazuri bine justificate, până la expirarea valabilității Schemei de ajutor de stat pentru transportul combinat tip RO-LA, aprobată prin Hotărârea Comitetului de avizare nr. 12 din 14.12.2017.”
9. La articolul 14, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Orice modificare și/sau completare a contractului de finanțare nerambursabilă și a anexelor la acesta se vor/va face cu acordul părților, prin act adițional la contractul de finanțare nerambursabilă. În cazul în care solicitarea de modificare, prin act adițional, aparține beneficiarului, aceasta va fi prezentată cu minimum 10 zile lucrătoare înainte de data la care se dorește a se opera modificarea.”
10. La articolul 15, alineatele (1), (4), (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Decontarea se realizează prin virament în contul de trezorerie al beneficiarului, ca urmare a cererilor de plată succesive, efectuate pe măsura realizării activităților. Decontarea se face pe bază de cerere de plată, depusă la Autoritate la data stabilită prin contractul pentru finanțare.
…………………………………………………………………………………………………………………
(4) La fiecare cerere de plată, Autoritatea finanțează valoarea transporturilor tip RO-LA înscrise în factură și formularul de control și management al traficului pentru transportul tip RO-LA, în limită coeficientului de program aprobat (în urma verificării documentelor obligatorii care însoțesc cererea de plată).
(5) La fiecare cerere de plată, Autoritatea finanțează suma rezultată în urma aplicării procentului de 60% din prețul facturii fără TVA emise de către operatorul de transport feroviar operatorului de transport rutier de mărfuri pentru activitățile finanțate în cadrul Programului.
La fiecare cerere de plată, suma finanțată se va determina astfel:
La valorile fără TVA ale facturilor aferente cheltuielilor efectuate pentru transportul tip RO-LA, depuse la cererea de plată, se aplică procentul de 60%. Valorile astfel determinate se vor însuma, totalul reprezentând valoarea maximă ce poate fi finanțată. Se verifică încadrarea în coeficientul de program aprobat, prin determinarea coeficientului aferent cererii de plată, folosind algoritmul de calcul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. l) și utilizând valoarea maximă ce poate fi finanțată.
În cazul în care coeficientul de program aferent sumei maxime ce poate fi finanțată la cererea de plată este mai mic decât coeficientul de program aprobat, se va acorda valoarea maximă ce poate fi finanțată.
În cazul în care coeficientul de program aferent sumei maxime ce poate fi finanțată la cererea de plată este mai mare decât coeficientul de program aprobat, finanțarea se va acorda în limita sumei rezultate prin înmulțirea coeficientului de program aprobat cu suma produselor dintre distanța în kilometri a fiecărei rute realizate și numărul de vehicule rutiere transportate pe respectiva rută. În această situație, diferența dintre suma maximă ce poate fi finanțată la cererea de plată și valoarea finanțată se poate regulariza după finanțarea ultimei cereri de plată, conform mecanismului descris mai jos.
După finanțarea ultimei cereri de plată, Autoritatea procedează la calcularea valorii ce putea fi acordată, determinată ca diferență între valoarea rezultată în urma aplicării coeficientului de program aprobat la suma produselor dintre distanța în kilometri a rutelor realizate și numărul de vehicule rutiere transportate și valoarea totală finanțată. În cazul în care valoarea totală finanțată este mai mică decât valoarea ce putea fi acordată, diferența se finanțează beneficiarului în limita valorii contractului pentru finanțare nerambursabilă, în baza cererilor de plată depuse pe parcursul derulării acestuia.
La fiecare cerere de plată suma finanțată nu depășește suma solicitată de beneficiar prin aceasta.
(6) Finanțarea este acordată pentru realizarea activităților de transport tip RO-LA pe teritoriul României, pe rutele și secțiile de circulație propuse prin cererea de finanțare. În cazul în care intervin modificări ale rutelor/secțiilor de circulație propuse prin cererea de finanțare, solicitantul informează Autoritatea cu privire la acestea, înainte de efectuarea cheltuielii. Decontarea cheltuielilor aferente noilor rute/secții de circulație se realizează cu respectarea condițiilor prevăzute de Ghid pentru realizarea activităților, respectarea încadrării în coeficientul de program aprobat inițial și în limita sumei aprobate.”
11. La articolul 16, partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„Beneficiarii finanțării vor depune la sediul Autorității cereri de plată (conform anexei nr. 1 la contractul pentru finanțare nerambursabilă), în original, însoțite de documentele justificative (conform anexei nr. 2 la contractul pentru finanțare nerambursabilă) în fotocopie, certificate pentru conformitate cu originalul, cu excepția certificatelor de atestare fiscală:”.
12. La articolul 16, literele b), d), e), f) și g) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„b) formularul de control și management al traficului pentru transportul tip RO-LA (conform anexei nr. 4 la contractul pentru finanțare nerambursabilă) aferent facturii fiscale, semnat de către operatorul de transport feroviar și operatorul de transport rutier de mărfuri din care să reiasă ruta pe care s-a efectuat serviciul de transport, distanța, numărul de vehicule rutiere autopropulsate transportate, numărul de înmatriculare al autovehiculelor transportate și data transportului; pentru fiecare vehicul rutier transportat se vor menționa marca, modelul, motorizarea (tip de combustibil, capacitate motor-СМС) și emisii CO2 conform certificatului de conformitate;
…………………………………………………………………………………………………………………
d) certificatul de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu, fără datorii, în original/copie legalizată;
e) certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis de către organul teritorial de
specialitate al Ministerului Finanțelor Publice, fără datorii, în original/copie legalizată;
f) certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se află sediul social, fără datorii, în original/copie legalizată;
g) licența de operator de transport feroviar emisă de către Organismul de Licențe Feroviare Român, valabilă la data efectuării transporturilor solicitate la plată, în copie certificată conform cu originalul, dacă aceasta a fost reînnoită în perioada trecută de la data depunerii dosarului de finanțare sau de la data plății anterioare, după caz, și până la data depunerii cererii de plată;”.
13. La articolul 17, alineatele (1), (2), (4), alineatul (5) litera b) și alineatele (6) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Documentele din dosarul cererii de plată vor fi prezentate conform ordinii din anexa nr. 2 la contractul pentru finanțare nerambursabilă. Documentele depuse de către beneficiar trebuie să fie lizibile, numerotate, opisate, referințele din opis trebuie să corespundă cu numărul paginii la care se află documentul, iar la finalul dosarului se menționează «Acest dosar conține ... pagini, numerotate de la 1 la ...».
(2) Factura trebuie să fie corect completată, să precizeze perioada în care au fost prestate activitățile aferente.
(4) În factura emisă operatorului de transport rutier de mărfuri pentru servicii de transport tip RO-LA, operatorul de transport feroviar trebuie să evidențieze prețul, să facă referire la formularul aferent și, distinct, să facă mențiunea: «Suma de ……….. lei, din care …………… lei, în cuantum de 60% fără TVA, se suportă de către Administrația Fondului pentru Mediu, prin Programul vizând transporturile tip RO-LA». Sub rubrica «Total de plată» se înscrie textul «Diferență de plată operator de transport rutier de mărfuri servicii transport tip RO-LA» și se menționează suma rămasă de achitat de către acesta.
…………………………………………………………………………………………………………………
b) atributele de identificare ale operatorului de transport rutier de mărfuri care își asumă plata tarifelor pentru serviciile de transport tip RO-LA.
…………………………………………………………………………………………………………………
(6) Formularul de control și management al traficului pentru transportul tip RO-LA (conform anexei nr. 4 la contractul pentru finanțare nerambursabilă) care însoțește factura fiscală trebuie să fie semnat de către operatorul de transport feroviar și operatorul de transport rutier de mărfuri din care să reiasă ruta pe care s-a efectuat serviciul de transport, distanța, numărul de vehicule rutiere autopropulsate transportate, numărul de înmatriculare al autovehiculelor transportate și data transportului; pentru fiecare vehicul rutier transportat se vor menționa marca, modelul, motorizarea (tip de combustibil, capacitate motor-CMC) și emisii CO2 conform certificatului de conformitate.
(7) Pentru documentele redactate în limbă străină, Autoritatea poate solicita beneficiarului traducerea autorizată a acestora.”
14. La articolul 20, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Finanțarea se acordă în cuantum de 60% din valoarea fără TVA a facturii emise de către operatorul de transport feroviar operatorului de transport rutier de mărfuri pentru activitățile finanțate în cadrul Programului.”
15. La articolul 23 alineatul (2), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
„d) certificat de siguranță emis de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română, din care să rezulte că operatorul de transport feroviar este autorizat să efectueze servicii de transport feroviar de marfă pe secțiile de circulație care compun rutele solicitate în cererea de finanțare (copie legalizată). În cazul în care din certificatul de siguranță nu reies aceste elemente se vor depune documente emise de autoritățile competente care să certifice cele solicitate.”
16. La anexa nr. 1 la ghid, litera B, primul paragraf și tabelul se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Operatorul economic solicită o finanțare nerambursabilă în sumă de ……… lei, reprezentând ………… % din valoarea tarifelor integrale necesare desfășurării activități de transport de tip RO-LA pe teritoriul României, pe o durata de …….. luni, din care:
- ……….. lei pentru transportul unui număr de vehicule
rutiere pe o distanță de km pe ruta de circulație;
- ……….. lei pentru transportul unui număr de vehicule
rutiere pe o distanță de km pe ruta de circulație;
- ……… (Se va completa în continuare în funcție de numărul de secții/rute de circulație pentru care se solicită finanțare.).
Ruta de circulație | Secții de circulație care compun ruta | Nr. km | Nr. de vehicule rutiere transportate | Sumă solicitată |
De la | La |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
Total | | | | |
Coeficient de program = Total coloana 6/∑ (4+5)” |
17. La anexa nr. 2 la ghid, punctul I, numărul curent 1.2.5 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Certificatul de siguranță, emis de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (copie legalizată)”.
18. La anexa nr. 2 la ghid, punctul II, numărul curent 2.3 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Din certificatul de siguranță emis de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română rezultă că operatorul de transport feroviar este autorizat să efectueze servicii de transport feroviar de marfă pe secțiile de circulație care compun rutele solicitate în cererea de finanțare.”
19. La anexa nr. 2 la ghid, tabelul privind secția/ruta de circulație se modifică și va avea următorul cuprins:
„Ruta de circulație | Secții de circulație care compun ruta | Nr. km | Nr. de vehicule rutiere transportate | Sumă solicitată |
De la | La |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
Total | | | | |
Coeficient de program = Total coloana 6/∑(4+5)” |
20. Anexa nr. 3 la ghid se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.