(1) Împrumutul prevăzut la art. 1 se acordă în baza unei convenții de împrumut, în două tranșe, după cum urmează:
a) prima tranșă, în valoare de 47.200 mii lei;
b) a doua tranșă, în valoare de 14.800 mii lei.
(2) Împrumutul se acordă pe baza unei analize economico-financiare realizate de către Eximbank prin care se va stabili capacitatea de rambursare și clasa de risc a Companiei Naționale a Uraniului - S.A. Costurile analizei economico-financiare se suportă de către Compania Națională a Uraniului - S.A. din surse proprii.
(3) Rata dobânzii la care se va acorda împrumutul va fi stabilită în funcție de ROBOR la 6 luni, comunicată de Banca Națională a României, în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare acordării împrumutului, respectiv semnării convenției de împrumut, la care se adaugă marja de dobândă stabilită în conformitate cu prevederile din Comunicarea Comisiei Europene privind Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (2014/C 249/01). Marja de dobândă nu poate fi mai mică de 400 puncte de bază, aceasta rămânând fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului.
(4) Compania Națională a Uraniului - S.A. va constitui garanții suficiente pentru împrumutul acordat de Ministerul Energiei care să acopere cel puțin 120% din valoarea împrumutului acordat, precum și dobânzile aferente determinate potrivit alin. (3).
(5) Garanțiile se constituie prin încheierea unui contract de gaj între Ministerul Energiei și debitoarea Compania Națională a Uraniului - S.A. având ca obiect garantarea tranșelor de împrumut prin constituirea unui gaj asupra stocului de uraniu deținut de debitoare, precum și, după caz, asupra unor bunuri imobile și mobile, proprietate a Companiei Naționale a Uraniului - S.A.
(6) Valoarea garanțiilor se va determina prin raport de evaluare întocmit după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, de un evaluator autorizat, prin care să se stabilească valoarea de piață a bunurilor asupra cărora se constituie garanții. Prin excepție, pentru produsul de octoxid de uraniu stabilirea valorii de piață se va realiza prin raportarea la prețurile de piață de referință publicate în rapoartele anuale/periodice ale Euratom Supply Agency - Agenția de aprovizionare EURATOM.
(7) Gajul se înregistrează în condițiile legii de către Ministerul Energiei, costurile aferente fiind suportate din bugetul acestui minister, Compania Națională a Uraniului - S.A. având obligația de a rambursa aceste cheltuieli aferente înregistrării gajului la scadența primei tranșe a împrumutului.
(8) Se autorizează Ministerul Finanțelor Publice să introducă în bugetul Ministerului Energiei sumele necesare asigurării costurilor aferente înregistrării gajului.