M.Of. nr. 446, Partea I, din 29.05.2018
Situația extraordinară și de urgență este generată de un complex de factori care justifică prezenta modalitate de reglementare.
Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” parcurge un proces de eficientizare și restructurare complex menit să înlăture disfuncționalitățile existente și impactul negativ asupra situației economico-financiare ale acesteia.
Îmbunătățirea performanței financiare și economice a sectorului întreprinderilor de stat este vitală pentru susținerea efortului de creștere economică a României, de natură să reducă, treptat, dar sigur, decalajele dintre nivelul de trai al cetățenilor României și al cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene.
Creșterea performanțelor economice ale Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” trebuie continuată într-un mod susținut, având în vedere nevoile urgente de susținere a patrimoniului imobiliar al statului, dar și cerința valorificării la maximum a potențialului economic al bunurilor administrate de regie în numele statului, care să permită, totodată, creșterea semnificativă a aportului Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” la realizarea veniturilor bugetului de stat, precum și la exploatarea bunurilor statului în interesul general.
O mare importanță pentru funcționarea în condiții de eficiență economică a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” și servirii interesului general o au reevaluarea cheltuielilor acestei întreprinderi publice, eliminarea pierderilor și identificarea unor resurse necesare întreținerii, conservării și modernizării fondului imobiliar aflat în administrarea regiei.
Având în vedere că la unele imobile aflate în proprietatea statului, transferate către diverse instituții publice, regia a efectuat investiții și modernizări din fondurile proprii, se impune plata contravalorii acestora către Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” de la bugetul de stat.
Este necesară în mod imperativ și cu maximă urgență abilitarea regiilor autonome de a înființa unități sanitare private în scopul valorificării în condiții de eficiență a bazelor materiale existente în patrimoniul acestora.
Neadoptarea măsurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență va genera pierderi întreprinderilor publice, patrimoniului acestora și bugetului de stat.
În considerarea faptului că acestea constituie situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
Contrasemnează:
Secretarul general al Guvernului,
Ioana-Andreea Lambru
p. Ministrul sănătății,
Rodica Nassar,
secretar de stat
Directorul Serviciului Român de Informații,
Eduard Raul Hellvig
Ministrul finanțelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici
Toate drepturile rezervate. © 2022 Legalis - un produs al Editurii C.H. Beck