La evaluarea activelor admise să acopere rezervele tehnice nete de reasigurare și la dispersia acestora trebuie respectate următoarele condiții:
1. Titlurile de stat emise de administrația publică centrală, exprimate în lei și în valută, se evaluează la costul de tranzacționare, la care se adaugă dobânda aferentă, calculată de la momentul achiziției până la momentul raportării, și sunt admise să acopere până la 100% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
Obligațiunile emise de autoritățile administrației publice locale, exprimate în lei, se evaluează la costul de tranzacționare la care se adaugă dobânda aferentă, calculată de la momentul achiziției până la momentul raportării, și sunt admise să acopere 60% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
În condițiile tranzacționării pe o piață reglementată, evaluarea titlurilor de stat emise de administrația publică centrală și a obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale se va face la prețul de piață stabilit în ultima zi de negociere care precedă momentul raportării.
Pentru raportările financiare din cursul exercițiului financiar, prevăzute de normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, titlurile de stat în valută se evaluează la sfârșitul fiecărei luni la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României pentru acea dată. Această evaluare se efectuează extracontabil.
La încheierea exercițiului financiar (31 decembrie), titlurile de stat în valută se evaluează la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României pentru acea dată.
2. Creanțele aferente primelor brute subscrise sunt admise în totalitate la acoperirea rezervei de prime netă de reasigurare, până la nivelul acesteia.
Pentru raportările financiare din cursul exercițiului financiar, prevăzute de normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, creanțele aferente primelor brute subscrise pentru asigurările directe și acceptări în reasigurare în valută se evaluează la sfârșitul fiecărei luni la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României pentru acea dată. Această evaluare se efectuează extracontabil.
La încheierea exercițiului financiar (31 decembrie), creanțele aferente primelor brute subscrise pentru asigurările directe și acceptări în reasigurare în valută se evaluează la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României pentru acea dată.
3. Valorile mobiliare tranzacționale pe o piață reglementată și titlurile de participare la fondurile deschise de investiții se evaluează la prețul de piață la momentul raportării și sunt admise să acopere până la 50% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
4. Terenurile și construcțiile se evaluează la cost istoric sau la valoarea reevaluată. Terenurile și construcțiile sunt admise să acopere până la 40% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare, cu excepția terenurilor și construcțiilor care reprezintă o singură investiție, acestea fiind admise să acopere 10% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
Construcțiile admise să acopere rezervele tehnice nete de reasigurare vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor la care sunt expuse, cel puțin la nivelul valorii luate în considerare la acoperirea rezervelor tehnice nete de reasigurare, în baza unei asigurări distincte încheiate cu un alt asigurător sau autoasigurate, cu condiția cedării riscului în reasigurare, în proporție de cel puțin 70%, unor societăți de reasigurare de pe piața internațională.
5. Disponibilitățile în conturi curente la bănci și depozitele bancare negrevate de sarcini se evaluează la valoarea depozitului, inclusiv dobânda aferentă calculată de la momentul achiziției până la momentul raportării, și sunt admise să acopere rezervele tehnice nete de reasigurare, cu condiția ca acestea să fie plasate în minimum 3 bănci și să nu depășească 60% într-o singură bancă.
Disponibilitățile în conturi curente la bănci, depozitele bancare negrevate de sarcini și casieria sunt admise să acopere până la 90% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
Pentru raportările financiare din cursul exercițiului financiar, prevăzute de normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, disponibilitățile în valută constituite ca depozit la termen conform contractelor încheiate cu băncile și disponibilitățile bănești în valută constituite în conturi curente și casierie se evaluează la sfârșitul fiecărei luni la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României pentru acea dată. Această evaluare se efectuează extracontabil.
La încheierea exercițiului financiar (31 decembrie), disponibilitățile în valută constituite ca depozit la termen conform contractelor încheiate cu băncile și disponibilitățile bănești în valută constituite în conturi curente și casierie se evaluează la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României pentru această dată.
6. Cheltuielile de achiziție reportate numai în măsura în care acestea sunt în concordanță cu calculul rezervei matematice, așa cum reiese din documentația tehnică actuarială.
7. Alte active corporale, cu excepția celor prevăzute la art. 3 pct. 4 și sunt admise să acopere până la 10% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.