Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 8/1996 privind regimul de decontare specială și autorizare a caselor de compensații interbancare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 bis din 29 octombrie 1996, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.Articolul 1 punctul 1.2. va avea următorul cuprins:
„1.2. decontarea interbancară finală, în evidențele băncii centrale, pe răspunderea și cu garanția societăților bancare participante, a sumelor în lei aferente operațiunilor cu valori mobiliare, celor cu carduri, operațiunilor stabilite prin contractele de mandat privind operarea conturilor curente încheiate între Banca Națională a României și societățile bancare, precum și oricăror alte operațiuni de transfer de fonduri, aprobate de Banca Națională a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare ca fiind realizabile în regim de decontare specială, prin operarea de înscrieri în:
a) conturile curente deschise la Banca Națională a României pe numele societăților bancare autorizate și agreate pentru decontări în regim special de către Banca Națională a României, denumite în continuare societăți bancare participante; și
b) un cont special de decontare finală, deschis la Banca Națională a României pe numele unei case de compensații interbancare autorizate de Banca Națională a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare sau al unui titular de cont special, denumite în continuare conturi speciale.“
2.Articolul 2 punctele 2.2., 2.3., 2.5., 2.6., 2.7. și 2.8. vor avea următorul cuprins:
„2.2. În vederea obținerii din partea Băncii Naționale a României a autorizației de funcționare în calitate de casă de compensații interbancare, persoana juridică constituită conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale sau Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare și bursele de valori va adresa Băncii Naționale a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare o cerere de autorizare, însoțită de o copie conformă de pe documentele sale constitutive, precum și o estimare privind necesitatea, volumul operațiunilor pentru cel puțin un an de activitate și fezabilitatea casei de compensații interbancare proiectate.
2.3. Prin prezentul regulament, limita minimă a capitalului social subscris al casei de compensații interbancare, persoană juridică constituită conform Legii nr. 31/1990, care condiționează autorizarea sa de funcționare de către Banca Națională a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare, este de un miliard lei.
În vederea obținerii autorizației de funcționare din partea Băncii Naționale a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare, solicitantul va trebui să dispună la data depunerii documentației de un capital social vărsat în sumă minimă de un miliard lei.“
.............................................................................
„2.5. În cazul în care proiectata casă de compensații interbancare intenționează să ofere servicii de compensare în vederea decontării interbancare a tranzacțiilor cu valori mobiliare, pe cererea de autorizare, pe estimarea menționată, precum și pe orice corespondență scrisă cu Banca Națională a României, până la obținerea autorizației de funcționare în calitate de casă de compensații interbancare, Banca Națională a României poate solicita avizul favorabil al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, sub semnătură autorizată, strict în termenii: «necesar, fezabil și în conformitate cu prevederile legii».
2.6. În aplicarea prevederilor art. 3 alin. 2 din Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 10/1994, republicat, Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare este împuternicită de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României să solicite toate informațiile și orice document pe care îl va considera necesar pentru a limita riscurile de neplată și a evalua performanța sistemelor de credit și de plăți.
2.7. După obținerea autorizației din partea Băncii Naționale a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare, casele de compensații interbancare au obligația să deschidă la Banca Națională a României un cont special unic. Ele nu pot deschide cont de corespondent în lei cu nici o societate bancară autorizată de Banca Națională a României și se supun obligațiilor de raportare ale societăților bancare la Banca Națională a României, inclusiv obligațiilor privind raportarea tuturor datelor și oricărui document referitor la conturile în lei pe care le mențin la societățile bancare autorizate de Banca Națională a României.
2.8. După obținerea autorizației, casa de compensații interbancare va adresa cererea de deschidere a contului său special la Banca Națională a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare, îndeplinind, cu această ocazie și ulterior, toate obligațiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru conturile curente ale societăților bancare. În cazul neîndeplinirii acestor obligații de către solicitant sau în conformitate cu scopurile sale, Banca Națională a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare poate refuza decontarea finală pentru casa de compensații interbancare, suspendându-i, fără preaviz, funcționarea printr-o notificare care să însoțească extrasul contului ei special, începând cu ziua bancară următoare datei extrasului remis.“
3.Articolul 3 punctele 3.3. și 3.4. vor avea următorul cuprins:
„3.3. Toate conturile speciale intră sub incidența regimului de decontare specială.
Conturile curente deschise la Banca Națională a României ale societăților bancare autorizate pot intra, de la caz la caz, în regim de decontare specială.
3.4. Administratorul notifică titularului de cont hotărârea Băncii Naționale a României privind intrarea în regimul de decontare specială.“
4.Articolul 4 punctul 4.3.2 litera c) va avea următorul cuprins:
„c) portofoliul de garantare a decontării finale în regim de decontare specială se constituie din valori de bună calitate bancară, mobilizabile imediat și cu gradul de lichiditate specific condițiilor pieței, acceptate de către Banca Națională a României, denumite în continuare valori de garantare convenite cu Banca Națională a României.“
5.Articolul 5 punctul 5.2. va avea următorul cuprins:
„5.2. În cazul în care o societate bancară este și societate bancară participantă pentru o casă de compensații interbancare autorizată de Banca Națională a României sau pentru un titular de cont special, Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare poate trece contul său curent analitic de decontare finală cu casa de compensații interbancare sau cu titularul de cont special în regim de decontare specială.“
6.Articolul 6 va avea următorul cuprins:
„6.1. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României împuternicește Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare să evalueze în mod operativ condițiile pieței și să constate încălcarea prevederilor regulamentului de către societățile bancare participante în cadrul regimului de decontare specială.
6.2. Se sancționează următoarele încălcări ale prevederilor prezentului regulament:
a) societatea bancară participantă se află, pentru a treia oară inclusiv în interval de un an calendaristic, în situația de a-și acoperi poziția debitoare din balanța unei case de compensații interbancare sau a unui titular de cont special, prin aplicarea de către administrator a procedurilor de garantare bilaterală;
b) refacerea compensării multilaterale pentru o anumită zi de decontare, de două ori inclusiv în interval de un an calendaristic, de către o casă de compensații interbancare sau de către un titular de cont special, pentru aceeași societate bancară participantă;
c) neprezentarea de către o societate bancară participantă, o casă de compensații interbancare sau un titular de cont special, în cadrul programului de ghișeu, a documentelor necesare desfășurării în condiții normale a activității administratorului.
6.3. În situația prevăzută la pct. 6.2, Banca Națională a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare aplică următoarele sancțiuni:
a) avertisment scris;
b) amenzi care nu pot depăși 1% din capitalul social al societății bancare participante;
c) retragerea temporară a calității de societate bancară participantă;
d) retragerea definitivă a calității de societate bancară participantă.
În situația în care unei societăți bancare participante i se aplică sancțiunea privind retragerea temporară a calității de societate bancară participantă, aceasta poate reintra, la o dată ulterioară acestui fapt, în calculul compensării multilaterale desfășurate de casa de compensații interbancare sau de titularul de cont special, numai după primirea unei notificări favorabile, în acest sens, din partea Băncii Naționale a României – Direcția generală de plăți și urmărire a riscurilor bancare.“
7.Articolul 9 punctul 9.2. alineatul 2 va avea următorul cuprins:
„Balanța remisă în fiecare zi lucrătoare de titularii de conturi speciale constituie document de plată în baza căruia administratorul procedează la decontarea sumelor în și din conturile societăților bancare participante, dacă această procedură se stabilește pe bază contractuală.“
8.Articolul 9 punctul 9.3. va avea următorul cuprins:
„9.3. Pentru ca balanța să fie acceptată de către Banca Națională a României ca document informativ sau ca document de plată în vederea decontării finale care urmează să se efectueze prin conturile curente ale societăților bancare participante și prin contul special de decontare finală al casei de compensații interbancare sau al unui titular de cont special, este obligatoriu ca:
a) valoarea totală pe debit, înscrisă în finalul părții I a balanței, să fie egală cu valoarea totală pe credit, înscrisă în finalul părții a II-a a balanței;
b) să poarte semnătura reprezentanților recunoscuți de Banca Națională a României, conform reglementărilor sale.“
9.Articolul 16 punctul 16.2 alineatele 1 și 2 vor avea următorul cuprins:
„16.2. Pe baza anexei nr. 5 lit. B, fiecare societate bancară participantă are obligația să calculeze o limită minimă de acoperire a riscurilor de incapacitate de plată a celorlalte societăți bancare participante, ca fiind cea mai mică diferență pozitivă între încasările și plățile sale zilnice aferente perioadei la care se referă raportarea.
Fiecare societate bancară participantă axe obligația depunerii la Banca Națională a României, în penultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, a documentului «Angajament al societății bancare participante privind participarea la procedura de garantare bilaterală» (anexa nr. 7), prin care se obligă să contribuie la acoperirea riscurilor de incapacitate de plată a celorlalte societăți bancare participante, aferente operațiunilor desfășurate de acestea în următoarele 5 zile lucrătoare, respectiv de luni până vineri inclusiv.“