Categorii de venituri impozitate
Sunt considerate venituri asimilate salariilor și impozitate ca atare următoarele categorii de venituri:
- indemnizația primită de angajați pe perioada delegării și detașării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, precum și orice alte sume de aceeași natură, pentru partea care depășește 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituțiile publice;
- sumele reprezentând salarii, diferențe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum și actualizarea lor cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile.
Categorii de venituri exceptate
Nu sunt incluse în veniturile salariale și nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
- sumele primite de angajați în condițiile prevăzute de lege sau de contractul de muncă aplicabil, pe perioada delegării și detașării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, ca indemnizații și orice alte sume de aceeși natură în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituțiile publice; precum și cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare;
- sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activități dependente desfășurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepție veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori care are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situația în care România are drept de impunere.
În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferențe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea precum și actualizarea lor cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile, impozitul se calculează și se reține la data efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plății pentru veniturile realizate în afara funcției de bază, și se virează pănă la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.
Sunt considerate venituri din dividende sumele plătite de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.
Impunerea veniturilor din activități agricole, silvicultură și piscicultură
Venituri din activități agricole cuprind veniturile obținute individual s-au într-o formă de asociere din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole și altele asemenea;
c) creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Veniturile din silvicultură și piscicultură
Veniturile din silvicultură și piscicultură reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Determinarea venitului net
În cazul veniturilor din silvicultură și piscicultură venitul net anual se determină în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
În cazul veniturile din activități agricole obținute individual sau într-o formă de asociere din:cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole și altele asemenea; creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, iar acolo unde nu sunt norme de venit determinarea venitului net se face în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
Venituri neimpozabile
Veniturile obținute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora și fauna sălbatică sunt venituri neimpozabile.
Normele de venit pe unitatea de suprafață (ha), cap de animal, familie de albine pentru perioada 1 februarie 2013 - 31 decembrie 2013 sunt stabilite prin ordonanța prezentată mai sus.
Începând cu 1 februarie, și pentru produsele vegetale și animale pentru care au fost stabilite norme de venit prin lege sunt stabilite limite neimpozabile urmând a fi impozabile veniturile realizate peste aceste limite.
Calculul și plata impozitului aferent veniturilor din activități agricole
Impozitul pe veniturile din activități agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Contribuabilii care determină venitul pe baza normei de venit au obligația să depună anual formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit” până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.
În situația în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligația depunerii formularului 221 revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.
Atenție! În formularul 221 nu se vor declara veniturile neimpozabile în limitele stabilite prin lege.
Ulterior depunerii formularului 221, organul fiscal emite decizia de impunere anuală, conform căreia se efectuează plata impozitului către bugetul de stat în două rate egale, de 50%, până la data de: 25 octombrie inclusiv, respectiv 15 decembrie inclusiv.
Sursa: DGFP Vâlcea