În cele ce urmează ne vom opri doar la cele mai importante:
1.În primul rând, noile modificări au ridicat pragul valoric pentru achizițiile directede la 10.000 euro la 15.000 euro. A fost modificat și pragul maxim valoric până la care autoritățile contractante pot apela la procedura de cerere de oferte, noua reglementare permițând inițierea acestei proceduri după cum urmează: pentru contractul de furnizare până în 100.000 euro; pentru contractul de servicii până în 100.000 euro; pentru contractul de lucrări până în 750.000 euro.
2.Art. 256^1 a fost modificat în sensul în care au fost eliminate prevederile referitoare la posibilitatea pe care Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiiloro avea de a amenda contestatorul în eventualitatea în care se constata un abuz în privința solicitării sale. Noua reglementare vorbește despre posibilitatea pe care o are partea ce se consideră vătămată de a se adresa Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, despre modalitatea în care acest Consiliu soluționează contestația și despre faptul că lipsa acesteia nu împiedică introducerea cererii în fața instanței judecătorești competente.
3.Prin O.U.G. nr. 19/2009 au fost aduse modificări de ansamblu în capitolul Soluționarea litigiilor în instanță. În acest sens, procesele și cererile privind actele autorităților contractante, acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică vor fi date în primă instanță în competența tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante.
După primirea cererii de chemare în judecată, pârâtul este obligat să depună întâmpinarea în termen de 3 zile. Întâmpinarea se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 3 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoștință de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei. Cererea reconvențională se introduce în 3 zile de la primirea cererii de chemare în judecată
Comunicarea citațiilorși a altor acte de procedură se poate face de grefa instanței și prin telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului și confirmarea primirii acestuia. Părțile, dacă dispun de asemenea mijloace de comunicare, au obligația de a indica datele corespunzătoare în cererea de chemare în judecată, respectiv în întâmpinare.
Primul termen de judecatăva fi fixat în de cel mult 20 zile de la data înregistrării cererii de chemare în judecată, iar termenele ulterioare nu vor putea fi mai mari de 10 zile. Instanța va putea dispune o singură dată amânarea judecării cauzei în mod excepțional și numai pentru motive temeinice.
O.U.G. nr. 19/2009 a fost publicată în MO 156/2009.
Autor: AvocatAlexandru Dimitriu- SCA Piperea & Asociații