Normele privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 5/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 14 mai 2009, se modifică după cum urmează:
1.La articolul 2 alineatul (1), punctele 1.2, 1.3.1 și 1.3.2 se abrogă.
2.La articolul 2, alineatul (2) se abrogă.
3. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
Contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se încheie pe o perioadă de 12 luni.“
4. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
(1) Proprietarii de locuințe care au încheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008 au obligația de a încheia contracte de asigurare obligatorie a locuințelor la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii nr. 260/2008.
(2) Începând cu data punerii în aplicare a Legii nr. 260/2008, contractele de asigurare facultativă a locuințelor care acoperă riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuințelor se vor putea încheia pentru aceste riscuri, numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu.“
5.La articolul 10, alineatul (2) se abrogă.
6. La articolul 12, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
(1) Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecări de teren sau inundații pentru fiecare construcție cu destinația de locuință se încheie pe perioade de 12 luni, până la momentul la care construcția își pierde destinația de locuință, data începerii și data încheierii valabilității contractului fiind precizate în PAD.“
7. La articolul 16, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
„(2) Perioada de asigurare obligatorie a locuințelor este de 12 luni.“
8. La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
(1) Răspunderea PAID începe de la ora 00,00 a zilei următoare celei în care s-a plătit prima de asigurare obligatorie, dar nu mai devreme de:
a) ziua următoare celei în care expiră valabilitatea poliței de asigurare anterioare, pentru asiguratul care își îndeplinește obligația încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia;
b) data la care produce efecte actul care dă persoanei fizice sau juridice dreptul legal de proprietate/folosință.“
9. Articolul 19 va avea următorul cuprins:
Răspunderea PAID încetează la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate înscrise în PAD sau anterior acestei date în momentul în care construcția asigurată își pierde integral destinația de locuință ori bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie.“
10. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
În situația în care construcția asigurată își pierde integral destinația de locuință sau bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie, suma corespunzătoare valorii primei obligatorii nu se restituie.“
11.La articolul 23 alineatul (2), punctul 2.2 se abrogă.
12. La articolul 26, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
(1) Suma asigurată obligatoriu reprezintă limita maximă de răspundere asumată de PAID pentru subscrierea riscurilor prevăzute la art. 2 lit. b) din Legea nr. 260/2008 pentru fiecare tip de locuință asigurată, per eveniment și în agregat, indiferent de numărul de evenimente asigurate produse pe parcursul valabilității contractului și care este precizată în PAD.“
13. La articolul 30, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
„(3) Formularea în scris a cererii de despăgubire reprezintă avizare de daună și obligă asigurătorul care a eliberat PAD să deschidă dosarul de daună și să inițieze procedura de regularizare a pagubelor.“
14.Anexa se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.