Procedura de punere în aplicare a titlurilor executorii în baza cărora se solicită înființarea popririi conturilor autorităților și instituțiilor publice deschise la nivelul unităților Trezoreriei Statului, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.336/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 din 25 iulie 2011, cu completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Cel târziu în prima zi lucrătoare de la data primirii de la executorul judecătoresc sau de la organul fiscal competent în executarea silită a adresei de înființare a popririi asupra conturilor unei instituții ori autorități publice, în care este menționat titlul executoriu în temeiul căruia s-a înființat poprirea, însoțită de încheierea de încuviințare a executării sau un certificat privind soluția pronunțată în dosar, unitatea teritorială a Trezoreriei Statului va înștiința în scris instituția sau autoritatea publică cu privire la data primirii adresei de înființare a popririi și suma pentru care se dispune poprirea. La adresa care se transmite instituției sau autorității publice se anexează situația disponibilităților de fonduri/creditelor bugetare deschise și neutilizate, după caz, prevăzută în anexa nr. 1, existente la data primirii adresei de înființare a popririi.”
2. La articolul 3, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(1) Cel târziu în prima zi lucrătoare de la primirea adresei de înștiințare însoțite de situația prevăzută în anexa nr. 1, instituția sau autoritatea publică, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, are obligația de a comunica în scris unității teritoriale a Trezoreriei Statului informații în legătură cu sumele existente în conturi la data primirii adresei de înființare a popririi, care se indisponibilizează, completând în acest scop formularul prevăzut în anexa nr. 2 cu sumele care se indisponibilizează pe capitole de cheltuieli bugetare și pe titluri de cheltuieli bugetare la care există disponibilități de credite bugetare deschise și neutilizate sau cu sumele existente în conturile de disponibilități, după caz.
(2) Sumele care fac obiectul indisponibilizării vor fi stabilite de instituțiile și autoritățile publice ținând cont de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 22/2002, aprobată cu completări prin Legea nr. 288/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și de categoriile de sume care nu sunt supuse executării silite prevăzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 22/2002, aprobată cu completări prin Legea nr. 288/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 781 alin. (5) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.”
3. La articolul 3, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Debitorul, autoritate sau instituție publică, deține întreaga responsabilitate pentru corectitudinea datelor completate în formularul prevăzut în anexa nr. 2.”
4. La articolul 4, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) În cazul în care instituția publică sau autoritatea publică nu transmite situația prevăzută în anexa nr. 2 în cadrul perioadei de indisponibilizare de 5 zile de la data primirii la Trezoreria Statului a adresei de înființare a popririi, unitatea Trezoreriei Statului va vira în conturile indicate de executorul judecătoresc sau de organul fiscal competent în executarea silită sumele care au fost indisponibilizate potrivit alin. (1).”
5. Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Sumele care se indisponibilizează se transferă de unitățile Trezoreriei Statului, din conturile de credite bugetare deschise sau din conturile de disponibilități, după caz, de la care s-a efectuat indisponibilizarea, în conturi analitice distincte ale conturilor de credite bugetare deschise indisponibilizate sau ale conturilor de disponibilități indisponibilizate, potrivit procedurilor interne ale Trezoreriei Statului.
(2) Transferul sumelor în conturile indicate de organul de executare se efectuează din conturile de cheltuieli bugetare corespunzătoare subdiviziunilor bugetare de la care s-a efectuat transferul creditelor bugetare deschise sau din conturile analitice de disponibilități în care s-a efectuat indisponibilizarea, după caz.
(3) În scopul transferului sumelor în conturile indicate de organul de executare, sumele indisponibilizate în conturile de credite bugetare deschise indisponibilizate vor fi repuse de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului, la data efectuării plății și în limita sumei de plată, în conturile de credite bugetare deschise de la care a fost efectuată indisponibilizarea acestora.”
6. Articolul 8 se abrogă.
7. La articolul 9, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În cazul în care în cadrul perioadei de indisponibilizare de 5 zile prevăzute de lege instituția publică debitoare constată că a inclus în situația prevăzută în anexa nr. 2 transmisă unității Trezoreriei Statului și sume care se încadrează în categoria celor prevăzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 22/2002, aprobată cu completări prin Legea nr. 288/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 781 alin. (5) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, aceasta poate solicita unității Trezoreriei Statului desființarea indisponibilizării sumelor respective, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.”
8. Articolul 101 se modifică și va avea următorul cuprins:
9. Anexa nr. 2 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.