(1) Pentru a obține confirmarea dreptului de a participa la piețele de energie electrică din România, o persoană juridică străină cu sediul social în unul dintre celelalte state membre ale Uniunii Europene depune la ANRE următoarele:
a) o cerere care conține datele și informațiile din modelul prevăzut în anexa nr. 1;
b) licența sau documentul similar care s-a emis de o autoritate publică de reglementare în domeniul energiei sau, după caz, de o altă autoritate publică din statul Uniunii Europene, altul decât România, în care își are sediul social solicitantul, care probează că acesta beneficiază de dreptul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), în copie, precum și o traducere autorizată a sa în limba română;
c) o declarație pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, autentificată de un notar public, prin care solicitantul declară că se angajează să respecte normele tehnice aplicabile în SEN și reglementările comerciale privind piețele de energie electrică din România, aprobate de ANRE, precum și orice alte reglementări sau prevederi legale aplicabile respectivei activități;
d) precizarea cifrei de afaceri estimate care va fi realizată în România din activitatea pentru care se solicită confirmarea;
e) precizarea codului unic de identificare alocat în Registrul european centralizat al participanților la piața de energie, informație solicitată începând cu data de 7 octombrie 2015, conform prevederilor art. 12 alin. (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1.348/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014 privind raportarea de date, pentru punerea în aplicare a articolului 8 alineatele (2) și (6) din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind integritatea și transparența pieței angro de energie,
publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 363 din data de 18 decembrie 2014;
f) dovada plății tarifului de analiză a documentației conform ordinului președintelui ANRE de stabilire a tarifelor și contribuțiilor ANRE.
(2) ANRE demarează procesul de soluționare a cererii prevăzute la alin. (1) lit. a) numai în cazul în care solicitantul a furnizat în cuprinsul acesteia datele complete de contact, respectiv adresa sediului social, adresa de e-mail, numerele de telefon și de fax ale solicitantului de la sediul respectiv, precum și pe cele ale unui reprezentant legal al acestuia sau ale unei persoane împuternicite în condițiile legii și dacă suma aferentă tarifului de analiză prevăzut la alin. (1) lit. f) a fost efectiv virată în contul ANRE.
(3) În situația în care se constată că suma aferentă tarifului de analiză nu a fost efectiv virată în contul ANRE, solicitarea primită se înregistrează cu caracter de corespondență și nu se cuprinde în planul de lucru.
(4) Solicitarea se clasează dacă în termen de 10 zile de la data înregistrării nu s-a făcut dovada plății, notificând solicitantul cu privire la clasarea cererii și la posibilitatea de a solicita restituirea documentației anexate cererii.
(5) Tariful de analiză nu se restituie solicitantului în cazul în care ANRE refuză acordarea dreptului de participare la piețele de energie electrică din România sau dacă clasează documentația în baza prevederilor art. 7 alin. (4).
(6) În cursul procesului de soluționare a cererii prevăzute la alin. (1) lit. a), ANRE are dreptul de a solicita informații la autoritatea publică emitentă a documentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din statul Uniunii Europene în care solicitantul își are sediul.