(1) Instituțiile publice implicate și instituțiile bugetare creditoare, la solicitarea instituției publice implicate, vor acorda societăților comerciale cu capital majoritar de stat, aflate în proces de privatizare, următoarele înlesniri care vor fi cuprinse în dosarul de prezentare:
a) scutirea totală sau parțială la plată a obligațiilor restante la data de 31 decembrie 2001, reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte venituri bugetare, precum și cele reprezentând creanțele proprii și cele provenite din credite bugetare gestionate de instituția publică implicată. În cazul scutirii parțiale, diferența rămasă va fi achitată eșalonat, conform graficului aprobat de către creditorul bugetar, respectiv instituția publică implicată, după caz;
b) scutirea totală sau parțială la plată a obligațiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2001 către bugetele locale, reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte venituri, precum și cele reprezentând creanțele proprii și cele provenite din credite bugetare gestionate de autoritatea administrației publice locale, ce pot fi acordate de către consiliul local prin hotărâre. În cazul scutirii parțiale, diferența rămasă va fi achitată eșalonat, conform graficului aprobat de către autoritatea administrației publice locale;
c) scutirea la plată a majorărilor de întârziere și a penalităților de orice fel aferente obligațiilor bugetare datorate și neachitate la data de 31 decembrie 2001, cuprinse în certificatele de obligații bugetare eliberate la data semnării contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni.
(2) De la prevederile alin. (1) lit. a) fac excepție obligațiile bugetare restante ale societăților comerciale, datorate Fondului de asigurări sociale de sănătate, pentru care se acordă următoarele înlesniri la plată:
a) eșalonarea la plată a obligațiilor bugetare restante reprezentând contribuția la Fondul de asigurări sociale de sănătate, pe o perioadă de 5 ani, cu o perioadă de grație de 6 luni, cuprinsă în perioada de eșalonare;
b) scutirea la plată a majorărilor de întârziere și a penalităților aferente obligațiilor prevăzute la lit. a).
(3) Stabilirea graficului de eșalonare la plată și precizarea sumelor reprezentând majorări de întârziere și penalități pentru obligațiile prevăzute la alin. (2) se fac prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
(4) De la prevederile alin. (1) și (2) sunt exceptate și obligațiile bugetare restante reprezentând contribuția pentru pensia suplimentară, contribuția individuală de asigurări sociale, contribuția angajaților de 1% la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de șomaj, precum și contribuția de 7% a angajaților pentru asigurările sociale de sănătate, T.V.A. suspendată în vamă, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe dividende și celelalte impozite cu reținere la sursă, care se vor achita eșalonat, conform graficului aprobat de creditorul bugetar care administrează venitul respectiv.
(5) Înlesnirile prevăzute la alin. (1), (2) și (3) își pierd valabilitatea în situația în care nu s-a realizat transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor.
(6) Înlesnirile la plată prevăzute la alin. (1), (2) și (3) își pierd valabilitatea și în situația în care societatea comercială nu își achită obligațiile bugetare curente ale fiecărui an fiscal cu termene scadente începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a prezentei legi. În cazul în care societatea comercială nu achită la scadență obligațiile bugetare curente, poate efectua plata acestora în cel mult 90 de zile, împreună cu majorările de întârziere și penalitățile de întârziere aferente, dar nu mai târziu de data de 20 decembrie a fiecărui an fiscal.
(7) Nerespectarea condițiilor și a termenelor în care s-au aprobat înlesnirile prevăzute la alin. (1), (2) și (3) atrage anularea acestora, începerea sau continuarea, după caz, a executării silite pentru întreaga sumă neplătită și obligația de plată a majorărilor de întârziere și a penalităților de întârziere calculate de la data la care termenele și/sau condițiile nu au fost respectate.
(8) Sumele care fac obiectul înlesnirilor potrivit alin. (1), (2) și (3) sunt cele stabilite în certificatele de obligații bugetare eliberate conform prevederilor prezentei legi, pe baza actelor de control, de organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și de autoritățile administrației publice locale pentru bugetele locale, precum și în notificările emise de instituția publică implicată, actualizate până la data semnării contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni.
(9) În termen de 30 de zile lucrătoare de la data solicitării instituției publice implicate ministerele și autoritățile administrației publice centrale sau locale creditoare vor emite certificatele de obligații bugetare prin care se atestă cuantumul sumelor care fac obiectul înlesnirilor la plată.
(10) Societăților comerciale la care au fost încheiate contracte de vânzare-cumpărare de acțiuni după data de 1 decembrie 2001, precum și celor aflate în derularea procedurilor de privatizare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se acordă înlesnirile la plată prevăzute în contractele de vânzare-cumpărare de acțiuni sau în actele normative prin care s-au aprobat strategiile de privatizare, respectiv eșalonarea obligațiilor bugetare pe o perioadă de 5 ani și scutirea de la plată a majorărilor de întârziere și a penalităților de orice fel.
(11) Pentru sumele reprezentând obligații bugetare eșalonate la plată se datorează și se calculează majorări conform prevederilor legale, plata acestora efectuându-se împreună cu rata respectivă. Pe perioada de grație acordată la eșalonare majorările datorate conform legii se achită lunar.
(12) Înlesnirile la plată prevăzute în prezentul articol se acordă prin ordin comun al creditorilor bugetari și instituției publice implicate.
(13) Criteriile de selecție și de încadrare în grila privind acordarea înlesnirilor se stabilesc de instituțiile publice implicate, împreună cu instituțiile bugetare creditoare implicate, conform normelor metodologice emise în aplicarea prezentei legi.
(14) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, Consiliul Concurenței va emite decizia legală în procedură de urgență, astfel încât să poată fi respectat termenul de plată prevăzut în contract.
(15) Suspendarea executării silite prevăzută la art. 16 alin. (5) lit. c) se întinde și pe perioada derulării înlesnirilor la plată prevăzute în prezentul articol.