Norma Băncii Naționale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 945 din 15 octombrie 2004, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Titlul normei va avea următorul cuprins:
„NORMĂ
privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine“
2. Primul alineat al preambulului va avea următorul cuprins:
„Având în vedere prevederile art. 17, ale art. 23, ale art. 36 alin. 4, ale art. 38, ale art. 56 alin. 1 și 2, ale art. 72 alin. 1, ale art. 76, ale art. 152 alin. 1 și 2 și ale art. 155 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare, ale art. 4 alin. (1), ale art. 15 și ale art. 18 lit. g) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea și creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 7 din Legea nr. 33/2006 privind băncile de credit ipotecar,“.
3. Alineatul (2) al articolului 1 va avea următorul cuprins:
„(2) Prezenta normă reglementează procedura, condițiile de autorizare și documentația ce trebuie prezentată Băncii Naționale a României în procesul de autorizare a băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică și caselor de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, denumite în continuare instituții de credit, precum și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine.“
4. Teza a doua a alineatului (3) al articolului 1 va avea următorul cuprins:
„Începerea activității pe teritoriul României de către respectivele instituții de credit se va face în conformitate cu prevederile art. 158 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare.“
5. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
6. Alineatul (2) al articolului 4 va avea următorul cuprins:
„(2) Toate actele înregistrate la Banca Națională a României începând cu ziua care precedă intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Națională a României trebuie să se pronunțe, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. 1 și 3 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, vor putea fi restituite titularilor cererilor, caz în care nu vor fi luate în considerare la analizarea acestor cereri.“
7. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
(1) În obiectul de activitate autorizat al unei bănci vor fi incluse doar activitățile pentru care este fundamentată în mod corespunzător în studiul de fezabilitate capacitatea băncii de a le desfășura.
(2) În obiectul de activitate nu vor fi incluse activitățile pe care, potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, băncile nu le pot efectua în mod direct.
(3) Includerea în obiectul de activitate a serviciilor de agent, efectuate în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2006 și ale Legii nr. 31/2006 privind securitizarea creanțelor se va putea face de către bănci, potrivit normelor specifice, ulterior obținerii autorizației de funcționare.
(4) Pentru prestarea serviciilor de management de portofoliu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/2006 și ale Legii nr. 32/2006, băncile vor include în obiectul de activitate operațiunile de administrare de portofolii ale clienților, prevăzute la art. 11 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.“
8. Teza a doua a alineatului (4) al articolului 12 va avea următorul cuprins:
„Fondatorii și acționarii semnificativi, persoane juridice, exceptați potrivit Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, de la îndeplinirea condiției de a fi în funcțiune de minimum 3 ani, trebuie să fi înregistrat pe perioada de funcționare și, potrivit ultimei situații financiare sau, după caz, ultimei balanțe de verificare, capital propriu pozitiv.“
9. Teza a doua a literei d) a alineatului (1) al articolului 22 va avea următorul cuprins:
„În cazul fondatorilor exceptați potrivit Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, de la îndeplinirea condiției de a fi în funcțiune de minimum 3 ani, ultimele 3 situații financiare anuale auditate vor fi înlocuite cu situațiile financiare anuale auditate ale fondatorului, la nivel individual și la nivel consolidat, ale grupului din care face parte, întocmite pentru perioada de funcționare a fondatorului și, după caz, de situațiile financiare anuale auditate ale persoanei ori persoanelor juridice din care acesta provine, întocmite pentru perioada luată în considerare la determinarea termenului de 3 ani, prevăzut de lege;“.
10. Alineatul (3) al articolului 22 va avea următorul cuprins:
„(3) În cazul fondatorilor instituții de credit, persoane juridice române, pentru care este necesară obținerea aprobării prealabile a Băncii Naționale a României în conformitate cu prevederile art. 69 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, va fi transmisă aprobarea participației.“
11. Litera e) a alineatului (1) al articolului 25 va avea următorul cuprins:
„e) declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că persoana în cauză nu se află în vreuna dintre situațiile prevăzute la art. 40 alin. 1 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, sau în altă situație de incompatibilitate prevăzută de legislația în vigoare ori că înțelege să renunțe la orice situație de incompatibilitate, în termen de o lună de la data comunicării aprobării sale de către Banca Națională a României;“.
12. Alineatul (3) al articolului 27 va avea următorul cuprins:
„(3) Estimările situațiilor financiare, prevăzute la alin. (1) lit. b), vor fi întocmite pe baza bugetelor de venituri și cheltuieli prognozate pe primii 3 ani de funcționare și vor fi însoțite de fundamentarea principalelor posturi și elemente ale situațiilor financiare, precum și de raportul unui auditor financiar asupra examinării informațiilor financiare prognozate, întocmit în conformitate cu Standardele internaționale privind angajamentele de asigurare referitoare la examinarea informațiilor financiare previzionate și cu contractul încheiat între părți.“
13. Alineatul (1) al articolului 29 va avea următorul cuprins:
(1) În vederea obținerii autorizației de funcționare, în termenul prevăzut la art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, vor fi prezentate Băncii Naționale a României documentele care atestă constituirea băncii.“
14. După capitolul II „Autorizarea băncilor, persoane juridice române“ se introduce un nou capitol, capitolul II1, cu următorul cuprins:
„CAPITOLUL II1
Autorizarea băncilor de credit ipotecar, persoane juridice române
Prevederile art. 7–31 sunt aplicabile în mod corespunzător și băncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare în condițiile prezentei secțiuni.
Studiul de fezabilitate va cuprinde, în completarea prevederilor art. 27, prezentarea emisiunilor de obligațiuni ipotecare prevăzute a fi efectuate în primii 3 ani de activitate, care va include informații privind data estimată a fiecărei emisiuni și principalele caracteristici ale împrumuturilor obligatare și ale portofoliilor de credite ipotecare afectate acestora, corespunzător prevederilor art. 20 alin. (1) lit. b) și c) din Legea nr. 32/2006.
(1) Pot solicita autorizarea funcționării în condițiile prezentei secțiuni societățile de credit ipotecar care au inclus în obiectul de activitate și derulează exclusiv operațiuni prevăzute la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 200/2002 privind societățile de credit ipotecar, aprobată prin Legea nr. 330/2003, și sunt înscrise în partea I a registrului general, ținut de Banca Națională a României potrivit prevederilor titlului I al părții I a Ordonanței Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
(2) Sunt exceptate de la cerința privind înscrierea în registrul general prevăzută la alin. (1) societățile de credit ipotecar care solicită autorizarea în condițiile prezentei secțiuni anterior datei de 3 august 2006.
Operațiunile, activitățile ori contractele care nu pot fi derulate de băncile de credit ipotecar, inclusiv cele realizate în conformitate cu prevederile titlului I al părții I a Ordonanței Guvernului nr. 28/2006, trebuie lichidate prin orice formă permisă de lege până la sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare.
(1) Capitalul inițial și fondurile proprii, calculate în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a României aplicabile băncilor de credit ipotecar autorizate, pentru sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să se situeze cel puțin la nivelurile prevăzute de respectivele reglementări.
(2) Provizioanele specifice de risc de credit constituite până la sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să se situeze la nivelul necesarului stabilit potrivit reglementărilor Băncii Naționale a României.
(3) Indicatorii de solvabilitate, lichiditate, expuneri mari și poziții valutare, determinați în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a României aplicabile instituțiilor de credit autorizate, pentru sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să se situeze cel puțin la nivelurile prevăzute de respectivele reglementări.
(4) Nivelul participațiilor de natura imobilizărilor financiare, deținute – direct și/sau indirect, la sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să nu depășească nivelurile stabilite prin Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.
(5) Participațiile de natura investițiilor financiare care se încadrează în nivelul prevăzut la alin. (4) vor fi considerate ca fiind autorizate, conform prevederilor art. 69 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare. În situația în care Banca Națională a României constată că cerințele art. 70 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, nu sunt îndeplinite, poate dispune băncii de credit ipotecar limitarea sau, după caz, lichidarea acestor participații, într-un termen rezonabil.
Auditorul financiar care întocmește raportul prevăzut la art. 3110 alin. (1) lit. j) trebuie să fie selectat din rândul auditorilor financiari aprobați de Banca Națională a României în calitate de auditor financiar al unei bănci autorizate.
(1) Procesul de autorizare cuprinde două etape:
a) aprobarea transformării societății de credit ipotecar în bancă de credit ipotecar;
b) autorizarea funcționării băncii de credit ipotecar.
(2) Aprobarea transformării societății de credit ipotecar nu garantează obținerea autorizației de funcționare, aceasta indicând doar permisiunea dată societății de credit ipotecar de a realiza modificările necesare, potrivit documentației prezentate, inclusiv cele referitoare la modificarea actelor constitutive, în vederea conformării cu prevederile Legii nr. 33/2006 și ale Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, și de a înscrie mențiunile corespunzătoare în registrul comerțului.
(3) Apariția unor modificări față de condițiile în care a fost acordată aprobarea transformării în bancă de credit ipotecar va determina o nouă evaluare din partea Băncii Naționale a României în cea de-a doua etapă a procesului de autorizare, putând atrage revocarea hotărârii de aprobare a transformării, în cazul în care aceste modificări sunt contrare prevederilor legale sau prezentei norme.
(4) Autorizația de funcționare a băncii de credit ipotecar va fi însoțită de aprobările pentru persoanele desemnate în calitate de conducător, administrator și auditor financiar și de confirmarea acționarilor semnificativi ai acesteia.
În fiecare etapă a procesului de autorizare este necesar ca, în susținerea cererii de autorizare, să fie transmise toate documentele și informațiile prevăzute în prezenta secțiune.
(1) În termen de 3 luni de la primirea cererii, Banca Națională a României va aproba transformarea societății de credit ipotecar în bancă de credit ipotecar sau va respinge cererea și va comunica în scris solicitantului hotărârea sa, împreună cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.
(2) În termen de două luni de la comunicarea aprobării transformării, în vederea obținerii autorizației de funcționare, vor fi prezentate la Banca Națională a României documentele prevăzute la art. 3113.
(3) Banca Națională a României decide cu privire la autorizarea funcționării băncii de credit ipotecar în termen de două luni de la data primirii documentelor prevăzute la alin. (2).
(4) Termenele prevăzute la alin. (1) și (3) pot fi prelungite în limita termenelor prevăzute la art. 19 alin. 1 și 3 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.
(5) Prevederile art. 66 se aplică în mod corespunzător, cu mențiunea că în loc de «aprobarea constituirii» se va citi «aprobarea transformării».
(1) În vederea obținerii aprobării transformării, societatea de credit ipotecar care dorește să desfășoare activitate ca bancă de credit ipotecar trebuie să prezinte Băncii Naționale a României o cerere de autorizare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 8, însoțită de următoarea documentație:
a) copia actului constitutiv în vigoare al societății de credit ipotecar și copia certificată de pe înregistrările efectuate în registrul comerțului, emisă de oficiul registrului comerțului, din care să rezulte că societatea de credit ipotecar derulează numai activități specifice societăților de credit ipotecar, permis a fi efectuate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 200/2002, aprobată prin Legea nr. 330/2003;
b) proiectul actului constitutiv. Proiectul va reflecta situația societății la momentul finalizării măsurilor întreprinse în vederea îndeplinirii cerințelor Legii nr. 33/2006, ale Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, și ale reglementărilor emise în aplicarea acestora, inclusiv în ceea ce privește denumirea, obiectul de activitate, identitatea acționarilor, conducătorii și administratorii desemnați, structura organizatorică etc.;
c) documentele prevăzute la art. 22 și 23, pentru fiecare dintre acționarii direcți, respectiv pentru acționarii semnificativi care dețin indirect participații la capitalul băncii de credit ipotecar sau drepturi de vot;
d) documentele prevăzute la art. 25, 26 și 28, pentru conducătorii și administratorii băncii, respectiv pentru persoanele care au legături strânse cu banca de credit ipotecar, altele decât acționarii și administratorii acesteia;
e) studiul de fezabilitate, însușit de conducătorii și administratorii propuși ai băncii de credit ipotecar, întocmit în conformitate cu prevederile art. 3111;
f) situațiile financiare întocmite pentru sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii, semnate de reprezentanții legali, auditate fără rezerve de către un auditor financiar;
g) calculul capitalului inițial și al fondurilor proprii, al indicatorilor de solvabilitate, lichiditate, expuneri mari și poziții valutare, determinați în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a României aplicabile instituțiilor de credit autorizate, pentru sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare;
h) situația participațiilor de natura imobilizărilor financiare, deținute de societate – direct și/sau indirect, la sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare;
i) declarație, sub semnătura reprezentanților legali, privind lichidarea operațiunilor, activităților ori contractelor, potrivit prevederilor art. 314;
j) raportul unui auditor financiar cu privire la documentele prevăzute la lit. f), g), h) și i), întocmit potrivit prevederilor art. 3112;
k) orice alte informații pe care societatea le consideră de natură să susțină viabilitatea proiectului prezentat.
(2) La completarea pct. 16 al chestionarului, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2, se va indica, defalcat pentru fiecare operațiune/vărsământ, sursa fondurilor utilizate pentru obținerea participației, cu precizarea datei fiecărei operațiuni.
(1) Studiul de fezabilitate va fi întocmit prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 27 și ale art. 312 și cu respectarea dispozițiilor de mai jos.
(2) Studiul de fezabilitate va cuprinde și analiza diagnostic a societății de credit ipotecar care solicită autorizarea în calitate de bancă de credit ipotecar, care va cuprinde cel puțin informații privind dimensiunea și structura clientelei, tipul activităților desfășurate, structura și calitatea portofoliului de credite, nivelul provizioanelor de risc de credit constituite, structura organizatorică, inclusiv prezentarea sediilor secundare, numărul de salariați, costurile salariale, structura imobilizărilor corporale și necorporale, sursele de finanțare, angajamentele extrabilanțiere date și primite.
(3) La fundamentarea estimărilor cuprinse în studiul de fezabilitate va fi avută în vedere situația existentă a societății, prezentată în cadrul dosarului de autorizare pentru sfârșitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare.
Raportul prevăzut la art. 3110 alin. (1) lit. j) trebuie să conțină inclusiv:
a) informații privind sursele capitalului social evidențiat în situația financiară, precum și numărul acțiunilor deținute de către fiecare acționar;
b) certificarea conformității informațiilor cuprinse în documentele prevăzute la art. 3110 alin. (1) lit. g) și h), întocmite potrivit prevederilor art. 315, precum și în declarația prevăzută la art. 3110 alin. (1) lit. i), cu datele înscrise în evidența contabilă a societății.
(1) În vederea obținerii autorizației de funcționare, în termenul prevăzut la art. 319 alin. (2) din prezenta secțiune, vor fi prezentate Băncii Naționale a României documentele care atestă transformarea societății de credit ipotecar.
(2) Documentația ce trebuie prezentată în această etapă cuprinde:
a) copie legalizată de pe actul constitutiv actualizat, cuprinzând toate modificările, corespunzător proiectului actului constitutiv prevăzut la art. 3110 alin. (1) lit. b);
b) documentele prevăzute la art. 29 alin. (2) lit. c), d) și f), cu mențiunea că în loc de «reprezentantului/reprezentanților membrilor fondatori» se va citi «reprezentanților legali ai băncii de credit ipotecar»;
c) copie certificată de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerțului după depunerea actului constitutiv menționat la lit. a);
d) documentele prevăzute la art. 31 pentru sediile secundare deschise.
(3) În situația apariției unor modificări față de condițiile în care a fost acordată aprobarea transformării în bancă de credit ipotecar, se vor transmite și următoarele:
a) documentele prevăzute la art. 3110 necesare Băncii Naționale a României în vederea evaluării modificărilor apărute;
b) declarația prevăzută la art. 29 alin. (3) lit. b).
(1) Prevederile art. 7–19 sunt aplicabile în mod corespunzător și băncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare în condițiile prezentei secțiuni.
(2) Prevederile art. 66 se aplică în mod corespunzător, cu mențiunea că în loc de «aprobarea constituirii» se va citi «aprobarea transformării».
Serviciile de management de portofoliu pot fi prestate de băncile de credit ipotecar numai în situațiile în care acestea au calitatea de cedent al portofoliului de creanțe ce face obiectul managementului.“
15. Articolul 38 va avea următorul cuprins:
(1) Prevederile art. 7, art. 8 alin. (1) și (3), ale art. 9, 10, 12, 13, ale art. 15 alin. (2) lit. a) și b), art. 16 alin. (1), (2) și (5), ale art. 17, 18, 20–26, 28, 29 și 31 sunt aplicabile în mod corespunzător și caselor de economii.
(2) Pentru prestarea serviciilor de management de portofoliu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/2006 și ale Legii nr. 32/2006, casele de economii vor include în obiectul de activitate administrarea creditelor terților destinate finanțării unor activități în domeniul locativ, potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 541/2002, cu modificările ulterioare.“
16. Alineatul (1) al articolului 39 va avea următorul cuprins:
(1) Acționar majoritar al unei case de economii este banca sau casa de economii ori grupul constituit din bănci și/sau case de economii acționând împreună în sensul Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, care deține direct sau indirect o participație mai mare de 50% din capitalul social al casei de economii.“
17. Articolul 59 va avea următorul cuprins:
Obiectul de activitate al sucursalelor instituțiilor emitente de monedă electronică străine va fi limitat la desfășurarea activităților prevăzute la art. 24 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.“
18. Litera c) a alineatului (4) al articolului 62 va avea următorul cuprins:
19. Alineatul (1) al articolului 63 va avea următorul cuprins:
(1) În vederea obținerii autorizației de funcționare în termenul prevăzut la art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, vor fi prezentate Băncii Naționale a României documentele care atestă îndeplinirea tuturor formalităților pentru înființarea sucursalei.“
20. Alineatul (1) al articolului 65 va avea următorul cuprins:
(1) În scopul bunei funcționări a sistemului bancar și al asigurării viabilității și stabilității acestuia, prin crearea premiselor necesare desfășurării activității fiecărei instituții de credit, persoană juridică română, și sucursale a unei instituții de credit străine, în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente, Banca Națională a României va putea respinge o cerere de autorizare potrivit art. 20 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, în oricare etapă a procesului de autorizare.“
21. Alineatul (2) al articolului 66 va avea următorul cuprins:
„(2) De asemenea, aprobarea constituirii va fi revocată în cazul nerespectării termenului prevăzut la art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, pentru depunerea documentației în vederea obținerii autorizației de funcționare.“
22. Alineatul (2) al articolului 71 va avea următorul cuprins:
„(2) În situația în care măsura prevăzută la alin. (1) nu va fi dusă la îndeplinire în termenul stabilit de Banca Națională a României, aceasta va aplica sancțiunile prevăzute la art. 99 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.“
23. După articolul 72 se introduce un nou articol, articolul 721, cu următorul cuprins:
Datele personale ale persoanelor care, potrivit cerințelor prezentei norme, remit la Banca Națională a României curriculum vitae vor fi prelucrate de Banca Națională a României în îndeplinirea obligațiilor care îi revin acesteia potrivit dispozițiilor legale în vigoare, în calitate de operator de date cu caracter personal nr. 2.324.“
24. Articolul 75 va avea următorul cuprins:
„Anexele nr. 1–8 fac parte integrantă din prezenta normă.“
25. Paragraful 3 al anexei nr. 1 „Cerere de autorizare“ va avea următorul cuprins:
„În susținerea cererii mele/noastre anexez/anexăm următoarea documentație, în conformitate cu prevederile***) ................................ din Norma Băncii Naționale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine:“.
26. Punctul 12 al anexei nr. 2 „Chestionar pentru participanții la capitalul social al instituției de credit“ va avea următorul cuprins:
„12. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acționează împreună, în sensul prevederilor art. 4 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare? În caz afirmativ, se vor preciza componența grupului și natura relațiilor existente între membrii acestuia.“
27. Punctul 19 al anexei nr. 2 „Chestionar pentru participanții la capitalul social al instituției de credit“ va avea următorul cuprins:
„19. Asociații/acționarii, administratorii sau persoanele care asigură conducerea activității curente a participantului persoană juridică, menționat la pct. 2.1, au fost condamnați pentru infracțiunile prevăzute la art. 10 alin. (1) din Norma Băncii Naționale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine? În caz afirmativ, dați detalii.“
28. Prima teză a ultimului paragraf al anexei nr. 2 „Chestionar pentru participanții la capitalul social al instituției de credit“ va avea următorul cuprins:
„Subsemnatul declar pe proprie răspundere, sub sancțiunea legii, că, în ceea ce privește fondurile utilizate pentru obținerea participației la capitalul social al instituției de credit, sunt respectate prevederile art. 12 alin. (3) din Norma Băncii Naționale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine și că toate informațiile cuprinse în acest chestionar sunt complete și conforme cu realitatea.“
29. Punctul 7 al anexei nr. 5 „Chestionar pentru auditorul financiar“ va avea următorul cuprins:
„7. Asociații/acționarii, administratorii sau persoanele care asigură conducerea activității curente a societății menționate la pct. 1 au fost condamnați pentru infracțiunile prevăzute la art. 10 alin. (1) din Norma Băncii Naționale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine? În caz afirmativ, dați detalii.“
30. Paragraful 3 al anexei nr. 7 „Cerere de autorizare“ va avea următorul cuprins:
„În susținerea cererii mele/noastre anexez/anexăm următoarea documentație, în conformitate cu prevederile art. 62 din Norma Băncii Naționale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituțiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine:“.
31. După anexa nr. 7 se introduce anexa nr. 8, prevăzută în anexa la prezenta normă.