M.Of. nr. 339, Partea I, din 11.12.1996
HOTĂRÂRE Nr. 1.326/1996
pentru aprobarea Acordului privind colaborarea științifică și tehnică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la București la 1 iulie 1996
M.Of. nr. 339, Partea I, din 11.12.1996
Se aprobă Acordul privind colaborarea științifică și tehnică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la București la 1 iulie 1996.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VĂCĂROIU
Contrasemnează:
Ministrul cercetării și tehnologiei,
Doru Dumitru Palade
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu

GUVERNUL ROMÂNIEI
1 iulie 1996
București
ACORD
privind colaborarea științifică și tehnică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze
Pe baza principiilor colaborării prietenești, respectării suveranității și independenței naționale, egalității în drepturi, neamestecului în treburile interne și avantajului reciproc, părțile vor promova dezvoltarea colaborării științifice și tehnice dintre cele două țări prin schimb de experiență științifică și tehnică, efectuarea de lucrări de cercetare și proiecte științifice și tehnice în comun, care să contribuie la dezvoltarea economiilor ambelor țări.
Părțile au convenit promovarea și punerea în aplicare a următoarelor forme de colaborare în domeniul cercetării științifice și tehnice:
1. schimb de specialiști în vederea cunoașterii reciproce a realizărilor și experienței în domeniul științei și tehnologiei;
2. invitarea reciprocă de oameni de știință și a altor specialiști pentru a participa la conferințe, în centre de cercetare, și pentru împărtășirea cunoștințelor și experienței dobândite în domenii specifice de activitate științifică și tehnică;
3. realizarea de proiecte comune de cercetare științifică și tehnică și proiectare pentru obiective de interes reciproc;
4. organizarea și participarea la reuniuni cu caracter științific, conferințe, simpozioane, cursuri, ateliere-expoziții etc;
5. schimb de informații științifice și tehnice, documentație și mostre;
6. alte forme de cooperare științifică și tehnică ce vor fi convenite de către părți.
Părțile vor încuraja colaborarea științifică și tehnică dintre toate centrele de cercetare ale celor două țări, conform înțelegerilor sau contractelor semnate potrivit prevederilor prezentului acord.
În vederea asigurării îndeplinirii prevederilor prezentului acord, părțile au convenit următoarele:
1. Comisia mixtă româno-chineză de colaborare științifică și tehnică, stabilită prin Acordul de colaborare în știință și tehnologie dintre Republica Populară Română și Republica Populară Chineză, semnat la 9 ianuarie 1953 la Beijing, își va continua activitatea;
2. Ministerul Cercetării și Tehnologiei din România și Comitetul de Stat pentru Știință și Tehnologie din Republica Populară Chineză vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului acord.
Părțile se angajează să nu transmită unei terțe părți, fără aprobarea prealabilă, în scris, a celeilalte părți, documentație și informații tehnice furnizate reciproc sau rezultatele obținute în urma colaborării științifice și tehnice, conform prevederilor prezentului acord.
Specialiștii și oricare alte persoane care participă la punerea în aplicare a prevederilor prezentului acord vor respecta legile și reglementările în vigoare ale țării gazdă.
Părțile vor conveni, printr-un document separat, condițiile financiare valabile în vederea îndeplinirii prevederilor prezentului acord.
Prezentul acord poate fi modificat sau completat de către părți, de comun acord.
Prezentul acord va intra în vigoare la data la care părțile își vor notifica reciproc, prin canale diplomatice, că acordul a fost aprobat în concordanță cu procedurile legale din fiecare țară. Acordul va avea o valabilitate de 5 ani. Valabilitatea acestuia va fi prelungită automat pe perioade consecutive de câte 5 ani, dacă nici una dintre părți nu îl va denunța în scris, cu 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
La data intrării în vigoare a prezentului acord, Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România și Guvernul Republicii Populare Chineze privind colaborarea tehnico-științifică, semnat la București la 21 august 1978, își încetează valabilitatea.
În cazul în care prezentul acord își încetează valabilitatea, programele și proiectele în execuție vor fi finalizate, exceptând cazurile în care părțile convin în alt mod.
Semnat la București la 1 iulie 1996, în două exemplare originale, în limbile română și chineză, ambele texte având aceeași valabilitate.
Toate drepturile rezervate. © 2022 Legalis - un produs al Editurii C.H. Beck