CSM apreciaza posibilitatea restabilirii in sarcina proprie a obligatiei de a face propuneri presedintelui Romaniei in vederea numirii in functie a Procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza interesul pe care politicienii romani il manifesta pentru revenirea la ordinea constitutionala, in sensul restabilirii in sarcina CSM a obligatiei de a face propuneri presedintelui Romaniei in vederea numirii in functie a Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctul acestuia, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si a procurorului sef al DIICOT si adjunctii acestora.

Consiliul Superior al Magistraturii este singura institutie abilitata de Constitutia Romaniei sa se ocupe de cariera profesionala a magistratilor, astfel incat atribuirea in sarcina ministrului justitiei a obligatiei de a face propuneri ce tin de cariera celor mai importante functii de conducere din cadrul Ministerului Public reprezinta un amestec al puterii executive in puterea judecatoreasca si o inlaturare a principiului separatiei puterilor in stat.

Modificarile legislative care au intervenit dupa adoptarea Legii privind statutul magistratilor (Legea nr. 303 din 28 iunie 2004) au atribuit ministrului justitiei dreptul de a face propuneri de numire in aceste functii de conducere, acordand sectiei pentru procurori doar dreptul de a da aviz.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de modificare a Legii privind Statutul judecatorilor si procurorilor prin Legea nr. 247/2005 pe aspectele care priveau justitia, deoarece modificarile propuse si, ulterior, adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Romaniei contraveneau Constitutiei si principiilor fundamentale de functionare a justitiei potrivit normelor europene.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca revenirea la dispozitiile initiale, agreate in anul 2004 de Uniunea Europeana si care au determinat inchiderea cap. 24- Justitie si afaceri interne, reprezinta o restabilire a principiilor de functionare corecta a justitiei intr-un stat de drept.

Judecator Cecilia Morariu
Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii