Institutul National de Magistratura (INM) a publicat lista candidaturilor admise pentru concursul de admitere în magistratura, din aceasta toamna

Institutul National de Magistratura (INM) a publicat lista candidaturilor admise pentru concursul de admitere în magistratura, din aceasta toamna. Majoritatea candidaturilor au fost admise, iar 16 dintre cei 2646 de candidati au decis sa se retraga.

Candidatii respinsi în urma verificarii pot formula contestatii, în termen de 48 de ore de la afisarea listei la sediile tribunalelor si parchetelor de pe lânga acestea. Contestatiile se înainteaza comisiei de admitere a concursului si se solutioneaza prin hotarâre definitiva a plenului CSM.

Concursul de admitere din acest an se va desfasura în perioada 31 august-21 septembrie, la Bucuresti. Astfel, în data de 31 august, candidatii vor sustine proba scrisa eliminatorie care consta într-un test de tip grila, în vederea verificarii cunostintelor juridice la drept civil, la drept procesual civil, la drept penal si drept procesual penal. În data de 11 septembrie, candidatii vor sustine testul de verificare a rationamentului logic. În perioada 12-21 septembrie vor avea loc interviurile.

Anul acesta, pentru auditorii de justitie, sunt disponibile un numar de 160 de locuri, dintre care 60 de locuri pentru judecatori si 100 de locuri pentru procurori. Pe lânga acestea, vor fi scoase la concurs si 5 posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii. Taxa de înscriere la concurs va fi de 350 de lei.

Recent, Plenul CSM a modificat Regulamentul privind concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii. Astfel, un candidat este admis în a doua etapa a concursului, daca a obtinut la testul eliminatoriu de tip grila un punctaj de 70 de puncte, si nu unul de 80 de puncte, cum era necesar pâna anul trecut.

De asemenea, nota finala obtinuta la concurs se va calcula dupa o noua formula. Suma notelor de la fiecare dintre cele 3 probe, va fi calculata în raport cu urmatoarea pondere: proba eliminatorie tip grila 75%, proba de verificare a rationamentului logic 15% si interviul 10%.

Totodata, examenul psihologic va fi format dintr-un interviu în fata unui psiholog desemnat de CSM, si nu în fata unei comisii. Rezultatele vor fi concretizate într-un raport care va cuprinde profilul psihologic al fiecarui candidat, precum si calificativul „Admis” sau „Respins”.

Sursa:Avocatnet.ro