Mesajul ministrului Justitiei privind Raportul catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare – 23 iulie 2008
Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Acest mecanism a fost instituit prin Decizia Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, ca urmare a problemelor existente în domeniul justitiei si combaterii coruptiei la acel moment. Raportul dat publicitatii este obiectiv, echilibrat si realist, înregistrând progresele realizate în România în domeniul reformarii justitiei de la data raportului precedent.
Aceste progrese au îndepartat spectrul aplicarii masurilor de salvgardare prevazute în Tratatul de Aderare. Raportul confirma explicit faptul ca România se afla din nou pe un drum pozitiv, drumul implementarii reformelor în justitie. O serie de probleme care tin de buna functionare a justitiei si de combaterea coruptiei ramân înca nerezolvate pe deplin.
Ministerul Justitiei este pregatit sa actioneze în continuare pentru rezolvarea acestora, pe baza competentelor si atributiilor pe care le are potrivit legii, sa continue cooperarea cu celelalte institutii cu atributii în domeniul justitiei, pentru rezolvarea problemelor aflate în portofoliul acestora. Ramâne deschis dialogul cu societatea civila, pentru dezbaterea solutiilor privind reforma justitiei.
Progresele înregistrate si recunoasterea acestora obliga la continuarea actiunilor concertate în cadrul statului, pentru realizarea tuturor conditionalitatilor din mecanism. Continuarea reformelor este singura cale de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare într-un viitor previzibil. Ridicarea mecanismului va fixa complet locul României în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene. De aceea, el trebuie sa ramâna un obiectiv prioritar de interes national si fiecare institutie cu atributii în domeniul justitiei trebuie sa si-l fixeze pe agenda, indiferent de contextul politic în care evolueaza.
Rezultatele nu pot veni de la sine, în absenta continuarii reformelor. Atingerea acestui obiectiv depinde si de raspunsul profesiilor juridice la efortul de reforma al institutiilor. Magistratii, avocatii, executorii judecatoresti, personalul auxiliar si altii, individual, dar si prin organele reprezentative, au un rol cheie în întelegerea si aplicarea masurilor de reforma.Schimbarile institutionale nu pot fi decât un paliativ, în absenta schimbarii mentalitatilor privind actul de justitie.
Beneficiarul actului de justitie este cetateanul, si de la acest obiectiv trebuie sa plece toate masurile de reforma.
Ministerul Justitiei va asigura în continuare o comunicare transparenta si constructiva cu expertii Comisiei Europene si cu reprezentantii acesteia.