AVAS intentioneaza sa modifice cadrul legislativ pentru privatizarea societatilor din domeniul cercetarii-dezvoltarii prin promovarea a unui act normativ.
Conform comunicatului de presa remis de AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) „motivele principale pentru care AVAS a solicitat promovarea acestui act normativ deriva din utilizarea (conform legislatiei actuale în domeniu) a criteriilor de precalificare, a grilei de punctaj si a obligatiilor pe care cumparatorul si le asuma prin contractul de vânzare – cumparare de actiuni, pentru care depune garantie si este monitorizat o perioada de aproximativ cinci ani. Toate acestea reprezinta, din punct de vedere comunitar, conditionari cu consecinte directe în formularea pretului de oferta de catre potentialul cumparator, întrucât îngusteaza sfera de participare a potentialilor ofertanti si sfera de decizie asupra afacerilor viitoare ale cumparatorului”.
In comunicat se mai precizeaza faptul ca AVAS a încercat în cadrul mecanismului de preconsultare pe care îl deruleaza statul român cu expertii Comisiei Europene (CE), sa sustina faptul ca aceste constrângeri reprezinta interesul statului în pastrarea activitatii de cercetare si a personalului calificat.
Potrivit AVAS acest argument nu a fost acceptat de catre CE deoarece Guvernul promoveaza, sustine, dezvolta si stimuleaza activitatea de cercetare-dezvoltare de interes national, scop în care „asigura surse de finantare si instituie structuri organizatorice corespunzatoare pentru administrarea fondurilor respective”.