În cazul în care partea vatamata este minor, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea cauzei vor fi suportate de minorul parte vatamata, prin reprezentant legal.

În practica instantelor judecatoresti s-a ivit diversitate de solutii în legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 192 alin. (1) pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) C.proc.pen., privind plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cazul când, partea vatamata fiind minor, plângerea prealabila a fost introdusa prin reprezentant legal sau cu încuviintarea acestuia.

Astfel, unele instante au considerat ca, atunci când plângerea a fost formulata de reprezentantul legal al minorului parte vatamata, în caz de achitare a inculpatului ori de încetare a procesului penal ca urmare a împacarii partior sau a retragerii plângerii, obligatia de a plati cheltuielile judiciare avansate de stat revine partii vatamate.

Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca în asemenea situatii minorul parte vatamata trebuie obligat solidar cu reprezentantul sau legal, ca parte responsabila civilmente, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

În fine, cele mai multe instante s-au pronuntat în sensul ca în astfel de situatii cheltuielile judiciare avansate de stat trebuie suportate de minorul parte vatamata prin reprezentant legal.

Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii.
În consecinta, în temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004, republicata, precum si ale art. 4142 C.proc.pen., urmeaza a se admite recursul în interesul legii si a se decide ca dispozitiile art. 192 alin. (1) pct. 1 lit. a) si pct. 2 lit. b) si c) C.proc.pen. se interpreteaza în sensul ca, în cazul când partea vatamata este minor, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea cauzei se suporta de minorul parte vatamata, prin reprezentant legal.
Decizia nr. 58/2007 a fost publicata în M.Of. nr. 574/30.07.2008.